Berta Sándor

2017 elejéig tárolta a Facebook-adatokat a Cambridge Analytica

Jóval az amerikai elnökválasztáson után is még a cég szerverein voltak az illegálisan kiértékelt profilinformációk.

Márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amely nemrég csődöt jelentett. A The Guardian cikkében kiemelte, hogy a Cambridge Analytica sokáig nem reagált a Facebook követeléseire, s nem törölte a birtokába került és illegálisan kielemzett információkat, így azok még 2017 elején is a birtokában voltak.

A brit újság az anyagot az adatelemző társaság munkatársaitól kapott adatok alapján készítette el. A forrásnak számító dolgozók közül ketten, akik névtelenek maradtak, megerősítették, hogy az érintett fájlok még 2017 januárjában, vagyis az amerikai elnökválasztása után is a Cambridge Analytica szerverein voltak. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezeket az információkat mások számára nehezen hozzáférhetővé tették. Az egyik alkalmazott hozzátette, hogy csak akkor tudta valaki megtalálni az adatokat, ha tudta, hogy hol keresse azokat. De még ő is meglepődött azon, hogy az anyagok fellelhetők, mert meggyőződése volt, hogy azokat már törölték és nem használhatók fel újra.

Azért az elgondolkodtató, hogy a Facebook 2015 óta nem tudta elérni, hogy a Cambridge Analytica eltávolítsa az illegálisan kielemzett adatokat. A vállalkozás számos alkalommal jelezte vagy megerősítette közvetett vagy közvetlen módon, hogy már folyamatban van az információk törlése, de valójában ez nem kezdődött el és nem történt meg. Konkrét intézkedésre csak tavaly áprilisban került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    Ilyen értékű adatmennyiséget valahol biztosan megőriznek. (Már a tárolása is több helyen, elosztott módszerrel történik. Nem hülyék, hogy mindenhonnan kidobják az "aranytojást tojó tyúkot". - Ilyen, ráadásul kemény pénzekért megvásárolt lehetőség évtizedekre ellátja munkával a "kutatókat".)