Berta Sándor

Nagyobb megbecsülést akarnak az Apple-fejlesztők

A kaliforniai konszern számára komoly bevételt generálnak az iPhone-, az iPad-, a Watch- és a Mac-alkalmazások. A programok készítői viszont nagyobb beleszólást akarnak a dolgokba.

Az Apple App Store irányelveit számos kritika érte az elmúlt években, de érdemi változás eddig nem történt. A fejlesztők egy része most összefogott, megalapította a The Developers Union nevű csoportot, létrehozott egy honlapot, nyílt levelet írt és megpróbálja elérni a követelései teljesítését. Az utóbbiak közül a legfontosabb az, hogy az Apple végre tekintse egyenrangú partnereknek a szoftverkészítőket. A létrehozott portálon bárki jelezheti a támogatási szándékát. A kezdeményezéshez eddig 427 fejlesztő csatlakozott, ők összesen 477 alkalmazásért felelősek.

A The Developers Union többek között azért harcol, hogy az App Store kínálatában 2019 júliusa előtt is bárki elérhetővé tehesse a programja ingyenes tesztverzióját, emellett a jelenlegi bevétel-elosztási modellt sem tekintik igazságosnak. Most ugyanis a szoftverkészítők kapják a bevételek 70, míg a kaliforniai társaság a 30 százalékát, a fejlesztők viszont magasabb arányt tartanának elfogadhatónak. A Microsoftnál például 85% jár minden nem-játék alkalmazásért, és 95% akkor, ha a letöltéshez külső linkről, például saját honlapról érkezik a felhasználó. A tiltakozók további fejlesztőbarát intézkedéseket is szeretnének.

Az egyelőre még kérdéses, hogy az óriáscég mit szól a követelésekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kurfürst #5
    "The Developers Union többek között azért harcol, hogy az App Store kínálatában 2019 júliusa előtt is bárki elérhetővé tehesse a programja ingyenes tesztverzióját"

    Tessék fejleszteni droidra, oszt csodálkozni hogy a milliom spyware/adware mellett elveszik / nem töltik le, fizetni meg végképp nem fognak a véglegesért.

    "A Microsoftnál például 85% jár minden nem-játék alkalmazásért, és 95% akkor, ha a letöltéshez külső linkről, például saját honlapról érkezik a felhasználó. "

    Tessék fejleszteni Windows Store-ra. /trollface

    "A tiltakozók további fejlesztőbarát intézkedéseket is szeretnének."

    Mint pl. hogy az appstore nem egy elbaszott google play vagy ürességtől kongó win store és van egy csomó potenciális vevő aki fizetni is hajlandó?
  • asgh #4
    És ha az Apple nem teljesíti a követeléseiket mit csinálnak?
    Eztán csak droidra fejlesztenek?
    Az lesz ám a biztos bevételi forrás ...
  • YMan #3
    nem fontos megkérdezni olyat egy cikk előtt aki vágja a témát... nekem is kibaszta a szemem
  • M2 #2
    "a fejlesztők viszont pont fordított arányt tartanának elfogadhatónak és a bevételek több mint 70 százalékát maguknak követelik"

    Ki írt le ilyen hülyeséget? Jelenleg is ennyit kapnak, úgyhogy kurvára nem akarják megfordítani!
  • passatgt #1
    "Most ugyanis a szoftverkészítők kapják a bevételek 30, míg a kaliforniai társaság a 70 százalékát"

    Nem...