Berta Sándor

Kiterjesztett valóság projektet támogat az EU

Egy cég ötvözte az okosszemüveget és a kiterjesztett valóságot.

A Viewpointsystem több mint 2,3 millió euró támogatást kapott a HORIZON 2020 nevű európai uniós keretprogram keretében az Európai Bizottságtól a Digital Iris technológiája továbbfejlesztésére. A Nyílt Diszruptív Innováció nevű terület keretében adott támogatások célja az, hogy a kis és a közepes vállalkozások útmutató technológiáiból két éven belül konkrét alkalmazások és termékek szülessenek. Ilyen módon biztosítanák az európai versenyképességet a technológiai fejlesztések, például a beágyazott rendszerek, a dolgok internete és az 5G szabvány tekintetében.


A Digital Iris egy okosszemüveg formájában köti össze az embereket és a digitális világot. Az eszközt ötvözték kiterjesztett valóság elemekkel is, amelyek egy természetes ember-gép interakciót tesznek lehetővé. A rendszer képes arra, hogy az emberi viselkedést valós időben kiolvassa a szemekből, majd a kiterjesztett valóság segítségével a megfelelő időben a megfelelő információkat jelenítse meg a viselő szemei előtt. Az emberi igények és érzések, például a stressz és a fáradtság digitálisan felismerhetők a szemekből. A felhasználó a szemein keresztül megjelenített kiterjesztett valóság elemekkel kapcsolatba is léphet.


A kórházban dolgozó orvosok láthatják a mentőben lévők által látott képet, és információkat tudnak továbbítani a mentőápolók szeme elé

A Viewpointsystem tavaly a VPS 16 nevű innovatív termékével hívta fel magára a figyelmet. Ez egy nagyon könnyű, fényre nem érzékeny és rendkívül precíz Eye-Tracking (szemkövető) szemüveg, amely elnyerte a 2017-es Consumer Electronics Show (CES) Innovációs Díját és amelyet már számos vállalatnál alkalmaznak. A Digital Iris technológia egy további lépést jelent ebbe az irányba és összeköti az Eye-Trackinget a kiterjesztett valósággal.


Az építkezéseken virtuálisan megjeleníthető a kész épület

A most kapott támogatással teljes mértékben kiaknázhatók a Digital Irisben rejlő lehetőségek. Nils Berger, a Viewpointsystem vezérigazgatója elmondta, hogy a szabadalmaztatott Eye-Hyper-Tracking rendszerükkel egyedüli társaságként egy olyan technológiát tesznek elérhetővé, amely valódi körülmények között, nem szimulált környezetben is működik. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően új szintre emelhetik az ember és a gép közötti interakciót, s azt olyan alkalmazási területeken is megjeleníthetik, mint az ipar, a mobilitás, a biztonság és a gyógyítás.

A jelenleg 40 munkatársat foglalkoztató Viewpointsystem eddig több mint 500 nemzeti és nemzetközi projektben vett részt, s olyan partnerei voltak és vannak, mint a Ferrero, a Német Vasút, az ÖBB Infra, a Bécsi Nemzetközi Repülőtér és a japán Takenaka Corporation.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!