Berta Sándor

Lehullott a lepel az Intel okos­szemüvegéről

Nyilvánosságra kerültek az első fotók a vállalat fejlesztéséről. Nagyon könnyű, az ember elfelejtheti hogy viseli, de a retinára vetített kép felbontása harmatos. Még nem tudják mikortól lesz kapható.

Az Intel kapcsán néhány napja kiszivárgott, hogy vagy eladja vagy kiszervezi a virtuális és kiterjesztett valóság részlegét. Akkor kiderült, hogy a tervek között szerepelt egy kiterjesztett valóság szemüveg megalkotása, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozott volna az okostelefonhoz. Az alkalmazott technika neve Superlite és a lényege, hogy a tartalmakat egy lézer segítségével a retina hátsó részére vetítik, azaz rá sem kell fókuszálni ahhoz, hogy az éles legyen. Ha nem nézünk le, akkor nem is látszik a tartalom. A mérnökök közlése szerint a lézer teljesen biztonságos, ereje a Class 1 szint alján helyezkedik el. Akkor is teljesen tiszta, éles képet nyújt, ha egyébként rosszul látunk.


Nos, most a The Verge bemutatta az eszköz első képeit. A készüléknél a mérnökök lemondtak a kamera használatáról és klasszikus dizájnt kapott. A Vaunt nevű szemüveg műanyagból készült, a súlya körülbelül 50 gramm és a kezelése apró fejmozgásokkal történik. Megerősítést nyert, hogy az új modellbe a társaság processzort, gyorsulásmérő szenzort, Bluetooth-chipet és egy iránytűt, valamint szenzorokat integrált. Emellett valóban egy alacsony energiájú lézer vetíti ki a képeket - egy holografikus reflektoron keresztül - a retinára. A lézer monokróm vörös képet tud csak megmutatni, amelynek a felbontása 400 x 150 képpont - ez arra elég, hogy szavakat, egyszerűbb információkat mutasson meg a látótér alsó részén.


A hasonló termékektől eltérően ebben nem néz ki kiborgnak a viselő

A szemüveg tájékoztatja a viselőjét a tárgyalási időpontokról, az okostelefonon keresztül kapott üzenetekről és az azokkal összefüggő információkról. Az új termék többek között fel tudja ismerni a helyszínt is, például beállítható, ha az illető a konyhában tartózkodik, akkor automatikusan egy receptet kínáljon fel a számára. A cél az volt, hogy az eszközt annyira természetesen integrálják az emberek életébe, amennyire csak lehetséges. Kezeléséhez nem kell megérinteni, megnyomni, vagy valamilyen egyéb dolgot csinálni vele, mint például a Google Glassnál. Beszélgetőpartnerünk adott esetben észre sem veszi, hogy mit viselünk, a társalgást nem zavarja meg. Például a beérkező üzenetek elutasításához egyszerűen csak oldalra kell nézni.

Jövőbeli változatait ellátnák mikrofonnal és beszédvezérlési asszisztenssel, például a Sirivel vagy az Alexával. Az egyelőre nem ismert, hogy az új készülék miként lesz elérhető a felhasználók számára. A gyártó két alternatívát vizsgál: az egyik a partnerekkel való együttműködés, míg a másik a közvetlen értékesítés. A két megoldás közül az első tűnik a valószínűbbnek. Azt sem lehet tudni, hogy mikor lesz elérhető a Vaunt. A tervek között szerepel egy fejlesztői platform létrehozása és egy szoftverfejlesztő csomag kiadása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #4
  Mennyire egészséges az, hogy a szemed 2 centiméterre fókuszál?
 • lammaer #3
  Igazad van. Elég csak meghekkelni az okostévét is, és fel lehet tolni a fényerőt olyan nagyra, hogy akár projektorként is használható mert falra tudja vetiteni a képeket.

  A wifitől is tartok, mert ha esetleg meghekkelik halálsugárrá változik és 10 méteres körzetben megsüt mindenkit.

  Nagyanyám is fél a pacemakerétől, mert mi van ha meghekkelik az arabok és halálos áramütést mérnek a szívére.
 • Skylake #2
  Bele a lézert a szemfenékbe, gratulálok!

  Tegyük fel, hogy lesz egy nagyobb cég, vagy egy katonai szervezet, amelyik bevezeti a melósoknál és bakáknál. Na, innentől nem kell más, mint egy kis törés távolról, aztán lehet megsütögetni az említettek foeva centralis-át, így kész is a minimális befektetéssel végrehajtott totális támadás a piaci ellenfél, tenorista szervezet, vagy másik állam hadserege részéről.
 • kvp #1
  Picit nagyobb a kerete, de sokkal hasznalhatobb az Epson fele valtozat. Az rendes desktop kepet ad raadasul szinesben es a latoter kozepen. Az elektronikaja viszont egy kabelen rakotott mobiltelefonban van. Es abban nics lezer csak ket tft lcd.