Berta Sándor

Startup-unikornissá vált az izraeli szemüvegfejlesztő cég

Az izraeli startup sikeres finanszírozási körön van túl és a közeljövőben a tőzsdén is megjelenhet.

Az Orcam az első szövegfelolvasó szemüvegét még tavaly fejlesztette ki és a gyengénlátóknak szánta az új termékét, amely embereket is képes azonosítani. A startup egyik alapítója Amnon Shashua, a jeruzsálemi Héber Egyetemen korábbi professzora. A készülék képes felolvasni a szövegeket és több nyelvet (német, héber, angol, francia, olasz, spanyol, valamint hamarosan kínai és arab) is támogat. A vállalat világszerte több ezer szemüveget adott el. A készülék bevezető ára közel 4000 euró. Izraelben a vakok az Orcam vásárlásakor átszámítva 1000 eurós állami támogatást kapnak.

Az Orcam tavaly decemberben mutatta be szemüvege legújabb változatát, amelyhez már nincs szükség kábelre és a frissítések Bluetooth-kapcsolaton keresztül történhetnek. Márciustól a termék már Európában is elérhető lesz. Az eszközt Németországban már hivatalos gyógyászati segédeszköznek ismerték el, ezáltal jóval kedvezőbb áron vásárolhatják meg a betegbiztosítók tagjai.

Most a jeruzsálemi székhelyű Orcam 30,4 millió dollárt szerzett a befektetőktől, akik között ott volt a helyi Clal Insurance és a Meitav Dash Provident nyugdíjalap. A pénzt elsősorban kutatásra és fejlesztésre fordítják. Az újabb támogatásoknak köszönhetően a 2010-ben alapított cég értéke már meghaladta az egymilliárd dollár és ezzel úgynevezett unikornis vállalkozássá vált. Így nevezik az egymilliárd dollárt vagy többet érő startupokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!