Berta Sándor

Betegek adataira is kíváncsi lett volna a Facebook

Egy újabb eset bizonyította, hogy a közösségi platform adatéhsége gyakorlatilag nem ismer határokat.

A társaság számos egyesült államokbeli kórház betegadatait hasonlította volna össze az oldalán gyűjtött felhasználói információkkal. Ugyan a betegek adatait felismerhetetlenné tették volna, de ennek ellenére megvalósítható lett volna az összehasonlítás. A CNBC amerikai televízióadó számolt be arról, hogy a Facebook képviselői beszélgetéseket folytattak számos nagy amerikai kórházzal, amelyektől azt kérték, hogy adják ki a számára a pácienseik felismerhetetlenné tett adatait. Törölték volna például a neveket, de a közösségi portál többek között tudni akart az egyes személyek betegségeiről és a számukra felírt kezelésekről, s az összes információt betáplálta volna a tervezett kutatási projektjébe, majd összehasonlította volna azokat a saját honlapján tárolt adatokkal. Így biztosított volna lehetőséget a kórházaknak arra, hogy kiderítsék: melyik betegeknek van szükségük különleges kezelésekre.

A Facebook az adatok kiértékelése során többek között arra lett volna kíváncsi, hogy az elsősorban szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő páciensek egyedül élnek-e, kevés barátjuk van-e, illetve kevés támogatást kapnak-e a környezetüktől. A kórházaknak ezután lehetőségük lett volna arra, hogy ápolókat küldjenek az érintett személyeknek, s ezáltal javítsanak a hangulatukon és az állapotukon. A magánélet védelmét a nevek törlésével biztosították volna, de a téma a kórházakkal folytatott egyeztetések során nem került szóba és a betegektől sem kértek volna engedélyeket.

A projekttel kapcsolatos terveket csak az egyre dagadó Cambridge Analytica botrány miatt jegelték és a Facebook szóvivője hangsúlyozta, hogy a tervezésnél előrébb nem jutottak, éppen ezért adatokat nem is kaptak, nem osztottak meg másokkal és nem elemeztek. A projekt leállításának indokai között szerepelt, hogy a társaság többet akar befektetni az olyan fontos témákba, mint a felhasználói adatok védelme és azok megfontoltabb kezelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Mondjuk a be es kijelentkezesi idoket osszehasonlitani a geolokacios koordinatakkal nem nagy dolog, igy a facebookot hasznalno telefonok alapjan megallapithato, hogy melyik beteghez melyik facebook account tartozik. Es onnantol nevesitve megvan az, hogy melyik embernek mi is a baja. Ez teljesen legyozne a betegadatok nevtelenne tetelet.

    Aztan ebbol lehet egy erdekes kutatast kerekiteni, pl. megallpitani, hogy bizonyos fertozo betegsegek hogy terjednek el egy egymassal napi fizikai kapcsolatban allo kozossegen belul es bizonyos mentalis vagy eletmodbeli problemak hogy jelennek meg pl. egy azonos erdeklodesu es egymassal csak online kapcsolatban levo kozossegen belul. Aztan lehet szurni eletmodbeli problemakra tarsadalmi csoportok (pl. borszin, vallas) szerint.

    A fenti osszes kutatas termeszetesen nem csak erkolcstelen, de illegalis is lenne, de ez igazan soha nem zavarta a facebook-ot. Tipikus pelda amikor nehany ezer veletlenszeruen kivalasztott embert probaltak depressziossa tenni egy kiserlet soran a szamukra megjelenitett tartalom szandekos szuresevel. (ezekrol az eredmenyekrol szuletett tudomanyos publikacios is) Ugyanez orvosi informaciokkal akar az ismerten instabilabb celszemelyek ongyilkossaganak eloidezesere is felhasznalhato lenne. Nem hiszem, hogy hagyni kellene az ilyen jellegu kutatasokat.