• kvp
    #1
    Mondjuk a be es kijelentkezesi idoket osszehasonlitani a geolokacios koordinatakkal nem nagy dolog, igy a facebookot hasznalno telefonok alapjan megallapithato, hogy melyik beteghez melyik facebook account tartozik. Es onnantol nevesitve megvan az, hogy melyik embernek mi is a baja. Ez teljesen legyozne a betegadatok nevtelenne tetelet.

    Aztan ebbol lehet egy erdekes kutatast kerekiteni, pl. megallpitani, hogy bizonyos fertozo betegsegek hogy terjednek el egy egymassal napi fizikai kapcsolatban allo kozossegen belul es bizonyos mentalis vagy eletmodbeli problemak hogy jelennek meg pl. egy azonos erdeklodesu es egymassal csak online kapcsolatban levo kozossegen belul. Aztan lehet szurni eletmodbeli problemakra tarsadalmi csoportok (pl. borszin, vallas) szerint.

    A fenti osszes kutatas termeszetesen nem csak erkolcstelen, de illegalis is lenne, de ez igazan soha nem zavarta a facebook-ot. Tipikus pelda amikor nehany ezer veletlenszeruen kivalasztott embert probaltak depressziossa tenni egy kiserlet soran a szamukra megjelenitett tartalom szandekos szuresevel. (ezekrol az eredmenyekrol szuletett tudomanyos publikacios is) Ugyanez orvosi informaciokkal akar az ismerten instabilabb celszemelyek ongyilkossaganak eloidezesere is felhasznalhato lenne. Nem hiszem, hogy hagyni kellene az ilyen jellegu kutatasokat.