Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával a hamis tanúzás ellen

Könnyen pórul járhat a jövőben az, aki hamis tanúvallomást tesz a bíróságon.

Eddig nagyon komoly feladatot jelentett a jogi eljárások során a hazugságok kiszűrése. A jövőben mindez egy mesterséges intelligenciára épülő megoldásnak köszönhetően sokkal egyszerűbbé válhat. Zhe Wu, Bharat Singh és Larry S. Davis, a Marylandi Egyetem munkatársai, valamint V. S. Subrahmanian, a Dartmouth College kutatója egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes elemezni a felvételeket és megállapítani, hogy valaki hazudott vagy igazat mondott.

A négy szakember által létrehozott DARE nevű megoldást 104 olyan videó segítségével készítették fel, amelyeket néhány évvel korábban más tudósok készítettek. Az anyagok olyan személyeket mutattak, akik különböző szituációkban egy tárgyalóteremben hazudtak vagy éppen igazat mondtak. E felvételek alapján tanulta meg a rendszer elemezni a lehető legapróbb arckifejezéseket és a hang elváltozásait is, amelyekből következtetni lehetett arra, hogy az illető igazat mondott-e vagy sem.

A tesztek során a DARE 92 százalékos valószínűséggel tudta felismerni, ha egy videóban egy személy hazudott. Ezzel a mesterséges intelligencia jobban teljesített a tesztelésbe bevont embereknél is, akiknél ez az arány csupán 81 százalék volt. A szakemberek közölték, hogy az audioelemzések további finomításával és a még nagyobb adatmennyiséghez való hozzáféréssel a rendszeren tovább lehet javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #4
    Ja és mennyivel tisztességesebbek az imádott külföldi bírók hogy egy 97 éves tábor őrre rákennek 300.000 gyilkosságot. Tiszta realitás, főképp hogy a 300.000 sincs bizonyítva.
  • Akva #2
    Baromság! Meggyőző erővel bíró emberek (pl. színészek) bele tudják magukat élni egy szerepbe, más pedig még akkor is hebeg-habog, amikor igazat mond. Sőt! Kutatások bizonyítják, hogy legtöbbször maga a tanú sem tudja, hogy igazat mond-e, mert azt mondja, amit tudni vél. Pl. filmen közlekedési balesetet mutattak kísérleti személyeknek, azután "tanúskodni" kellett az ügyben. Rengeteg körülmény befolyásolta a tanúvallomásokat, a tények a legkevésbé.
  • zola2000 #1
    tök mindegy egy olyan világban ahol egy nő kiírja valaki nevével hogy "mítú" aztán már el is van ítélve az illető a társadalom szemében tárgyalás nélkül.