Berta Sándor

Az emberé az egyetlen szuperagy, amitől félnünk kell

A gépek egyelőre sokkal több energiából képesek az emberi agyéhoz hasonló vagy annál jobb teljesítményt nyújtani.

Robert Trappl 78 éves bécsi kibernetikus 40 éve kutatja a mesterséges intelligenciát. 1984-ben megalapította az Osztrák Mesterséges Intelligencia Kutatóintézetet (OFAI), amelynél ma már 25 tudós dolgozik. Az Impacts of Artificial Intelligence című könyve a kibernetika egyik alapműve. Úgy vélte, hogy a szuperintelligencia már létezik, de nem a gépekben, hanem az emberekben. "Az intelligencia ma már sokkal inkább információfeldolgozást jelent. Néhány éve, mióta az emberek az okostelefonjaikkal beszélnek és önállóan közlekedő autókkal közlekednek, a mesterséges intelligenciával kapcsolatban "őrült felhajtás" van. Ugyanakkor a technológia ma annak a fenyegetésnek is a szinonimája, amely kipusztíthatja az emberiséget" - jelentette ki a szakember.

Trappl 1939-ben született Bécsben. Először villamosmérnöknek tanult, de gyorsan világossá vált a számára, hogy nem ez az ő útja. Később matematikát, majd a pszichológiát tanult, így jutott el az emberi pszichéig, majd az agyon keresztül a technológiáig. Az agyi folyamatok modelljeit akarta kifejleszteni, és az elhatározása évtizedekkel később a Human Brain Projectben teljesedett ki. Az Európai Bizottság 2013-ban indította el a programot, amellyel a teljes emberi agyat akarják modellezni.

Amikor 1986-ban az Apple bemutatta az egy megabájt memóriával ellátott Macintosh Plust és az iPhone még csak távoli utópiaként sem létezett, a kibernetikus azt jósolta, hogy a mesterséges intelligencia a fizikai és a szellemi munka elvégzését is át fogja venni az embertől. Sokáig csak az akadémiai körökben figyeltek a szavaira, gondolatai csak később jutottak el az egyetemek előadóiba. A kezdeti időszakra úgy emlékezett vissza, hogy talán túl korán ismertette a gondolatait.


"10 éven át azért dolgoztam, hogy a mesterséges intelligencia segítségével meg lehessen akadályozni a háborúkat. Az eredmény egy olyan algoritmus volt, amely a korábbi háborúkat tanulmányozta azért, hogy a következő konfliktus esetében megoldásokat tudjon javasolni. Elemeztük például a jugoszláv háborút, ahol az a kérdés merült fel, hogy be kell-e avatkozni vagy sem. De végül nem koronázta siker a projektet" - ecsetelte a szakember. Trappl jelenleg a Bécsi Orvosi Egyetemen az ember és gép közötti interfészen dolgozik, többek között azzal foglalkozik, hogy az érzelmek miként befolyásolják a döntéseket. A kutatások azt mutatják, hogy az érzelmesebb emberek jobb döntéseket hoznak, ezért úgy gondolja, hogy az intelligens gépeknek is szükségük van érzelmekre.

Néhány évvel ezelőtt a kutató munkáját még sci-finek titulálták volna. Most már a gépek etikájával kapcsolatos felvetései sem számítanak olyan elvont ötletnek, például az autóipari konszernek számára, amelyek hirtelen morális kérdésekkel szembesültek. A megoldhatatlan dilemmák kérdéseinél a kibernetikus szerint a döntés visszaszáll majd az emberekre, és például a vezetőnek kell majd a beszálláskor eldöntenie, hogy hajlandó-e egy másik emberért feláldozni magát.

Az embereknek meg kell szokniuk, hogy olyan dolgokat hoznak létre, amelyek az egyre bonyolultabb feladatokat jobban megoldják, mint ők maguk. Ilyen például a Go, amely az emberek által kitalált legbonyolultabb játék. Az AlphaGo program májusban háromszor egymás után legyőzte a világranglistát vezető Go-játékost. Az AlphaGo ráadásul olyan lépéseket alkalmazott, amelyeket a profik földönkívülinek minősítettek, mert annyira kreatívak és meglepőek voltak, hogy egyetlen embernek sem jutottak volna eszébe. Az AlphaGo a gépi tanuláson alapul, és Trappl hangsúlyozta, hogy nem tudják, hogy miként jutott el a program a lépésekig.

Valami olyasmit sikerült létrehozni, amelyet már a saját megalkotói sem értenek és amely megtanította magát arra, hogy legyőzze az embereket. Ez pedig félelmetes, de nem veszélyes, egy gépi szuperintelligencia ugyanis gyorsan kifogyna az energiából. Amíg a világ legjobb Go-játékosának agya körülbelül 20 wattot fogyaszt, addig az AlphaGo egy megawattot. A gépeknek tehát sokszor annyi energiára van szükségük ahhoz, hogy az emberi agy teljesítményét elérjék, és mindezt egyetlen speciális témában. A tudós éppen ezért nem tart a robotapokalipszistől. Amennyiben a gépek egyszer túl intelligenssé válnának, úgy egyszerűen kihúzható a csatlakozó a konnektorból.

A szakember 2015 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy miután egyre több robot és automatizált rendszer van világszerte, ezért szükség lenne valamilyen robotetikára, amelynek alapjait már Isaac Asimov megalkotta. Az emberek és a gépek közötti együttműködés feltétele, hogy a rendszereknek legyenek személyiségjegyeik és képesek legyenek közeledni az emberek felé. A szuperintelligencia kialakítását viszont már akkor is nagyon valószínűtlennek tartotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #12
  Pontosan. Jelenleg a gépek semmire sem képesek, amit nem az ember pogramozott belé. A számítógépek aeritmetikai kapacitása nagy, de kb. ennyi a történet. A legegszerűbb morális kérdésekről sem lehet beszélgetni egy "MI"-vel. Már a szó önmagában röhejes.

  A nagy szofverek azok több ember tudásának az összessége magsabb számolási és olvasási képességgel, de ettől nem okosabb az embernél semmilyen MI.
 • bundasjezus #11
  Dehogy jutottak. Speciális, nagy számítási kapacitást igénylő feladatokban túlszárnyalják az embert. Összességében, az ember képességeihez viszonyítva viszont sehol sincsenek.
 • CairoJack #10
  A gépek 70 év alatt eljutottak arra a szintre, amire az embernek 75 milló évet kellett várnia. Ha semmi nem változik, még 100 év, és alsóbbrendű faj leszünk.
 • kvp #9
  "Rohadtul nincs akkora redundancia az Interneben, mint ahogyan azt sokan elszihik vagy képzelik."

  A redundancia megvan, csak a vallalati erdek altalaban az, hogy ezt minimalisra csokkentsek a koltsegek lefaragasa erdekeben. Vannak olyan cegek, amik viszont abbol elnek, hogy legyen redundancia. A jelenlegi problemak nagyreszet 2-3 elavult protokoll okozza, amiket anno tul centralizalt vagy tul hiszekeny modon epitettek fel. Ilyen centralizalt a dns rendszer is, amit viszonylag konnyu lenne stabilizalni ha szetosztanak az osszes top level tartalmat minden mas top level szerver es nehany nagyvallalati elosztott domain kiszolgalo (pl. google, amazon, akamai, level3, stb.) kozott, ami csak nemzetkozi megegyezest igenyelne a vilag vezeto hatalmai kozott, hogy onkent feladjak a nemzeti domainjeik feletti ellenorzest egy kozos testuletnek vagy liberalizalnak es szabadjara engedik az egeszet. Ez utobbi megegyezes meg mindig hianyzik, de mint irtam, nem technikai gond. Ugyanilyen hibak vannak a routing-ot kezelo es az email rendszerekben is, de mindkettore van mar modernebb es jobban mukodo megoldas, csak nem terjednek el, politikai es gazdasagi okokbol. Viszont maga az internet meglepoen stabilan megy ahhoz kepest, hogy meg a kritikusabb komponensei is ossze-vissza esnek ki hibak miatt, csak mi ezt nem erezzuk meg.

  Az elso tenyleg intelligens MI-k meg szinte biztosan hatalmas szerverparkon fognak futni, de jo esellyel mar ezek is foldrajzilag elosztott felhoben talalhato megoldasok lesznek. Viszont egy igazan fejlett MI ugy el tud bujni, hogy azt se tudjuk letezik-e.
 • gosub #8
  Mindig nevetve csodálkozom, ha ilyet olvasok, hogy vannak akik ebből a dumából kiválóan meg tudnak élni. Közben a világ elhalad mellettük és szerencsére nem hallgat a próféciáikra.
 • tom_pika #7
  Valamit mindenki kihagy a számításból. Már maga a gazdaság is, de egy valamire való MI még inkább olyan befolyással van (lesz) az emberre (társadalomra), hogy az ember maga ne akarja kihúzni a dugót, mert mindig valami érdeke fog fűződni a döntéshozónak ahhoz, hogy az a dugó be legyen dugva (a facebook vagy a google rendszerei ennek a jelenségenek az egyszerű, korai megnyilvánulásai). Azt a pár döntéshozót meg elég a legvégén kiiktatni...

  Vagyis totális illúzió, hogy kontrollunk van a dolgok felett. Már most sincs. Akik ennek az ellenkezőjét hiszik nem is tudom hol vagy milyen korban élenk (ld. a cikkben megszólaló elaggott tudóst is)...
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.11.21. 22:23:49
 • EnxTheOne #6
  De mire lesz MI, egy mosógépnek nagyobb lesz a teljesítménye mint ma egy szuperszámítógépnek :D
  Szóval szerintem nem hatalmas szerverparkon fog futni az MI amit könnyen lehet semlegesíteni, hanem egy asztali gép is elég lesz neki, vagy kiépít magának x db gépből álló zombi hálózatot.
  Ha jól emlékszem volt egy hasonló témára épülő scifi, elszabadult az MI és csak úgy tudták megállítani hogy lekapcsoltak mindent ami összeköttetésben volt az internettel.
 • molnibalage83 #5
  Ez, ami nem igaz. Emiatt van az, hogy egyes szerverek vagy kis szerverpark hibája miatt a net teknitélyes része néha hátast dob. Rohadtul nincs akkora redundancia az Interneben, mint ahogyan azt sokan elszihik vagy képzelik.
 • kvp #4
  Steve Wozniak monda anno, hogy soha ne bizz egy olyan szamitogepben amit nem tudsz kidobni az ablakon. Ez nagyjabol a mesterseges intelligenciakra is igaz, viszont a vilag jelenleg az olyan nagy es elosztott rendszerek fele megy, mint az internet. Azt se lehet lekapcsolni egyetlen helyen, mert eleve olyanra terveztek hogy ne lehessen. Nem tul meglepo modon a google halozata is ilyen, a keresesi adatbazisok, de meg a gmail is ilyen foldrajzilag elosztott rendszerben van, ahol komplett kontinensek kiiktatasa sem okozna adatvesztest, csak a rendszer lelassulasat. Egy ilyen halozaton futo 'multinacionalis vallalati szintu' mesterseges intelligencia nem igazan kapcsolhato ki ha ontudata van. Ha nincs, akkor persze nem ellenfel meg egy butabb rendszergazdanak sem.

  ps: Az hogy az MI-k kifogyjanak az energiabol kb. annyira nem igaz, hogy a vilag se fogyott ki pedig egyre nagyobb szamitasi kapacitas all rendelkezesre es ehhez aranyaiban egyre kevesebb energia kell. Ez a moore szabaly egyik kovetkezmenye. Idealis esetben egyebkent lemehetunk az emberi energiaszint ala is fogyasztasban, tehat kevesebb enerigaval tobb intelligencia erheto el kello optimalizalassal mint amit az ember jelenleg hoz.
 • DaemoonHunter #3
  Elég kihúzni valóban. Hosszú távon úgy is kimerül, pláne ha teljesítmény igényes számításokat kell elvégeznie sorozatban, márpedig a gondolkodás ilyesmi. Most hogy mi a hosszú táv, az a cikkben is le van írva.