Berta Sándor

Több lehetőséget kínál a mester­sé­ges intelligencia

Egy gép verhetetlen ismétlődő minták felismerésében. A gépi tanulás tehermentesíti a szakembereket, akik így a megoldásokkal foglalkozhatnak.

Zürichben található a webes konszern legnagyobb USA-n kívüli kutatólaboratóriuma, amelyet két évvel ezelőtt alapítottak és ahol 120 szakember dolgozik csak a gépi tanulással kapcsolatos fejlesztéseken és kutatásokon. Emmanuel Mogenet, a Google európai kutatási vezetője és a létesítmény első embere kifejtette, hogy kényszerhelyzetben vannak, kénytelenek a témával foglalkozni. Svájcra a jó infrastruktúra és az ETH Zürich nevű felsőoktatási intézménnyel való jó kapcsolat miatt esett a választásuk.

Mogenet szerint a teljes keresőágazatot paradigmaváltás jellemzi, amelynek az a lényege, hogy mindenki használhassa a gépi tanulást anélkül, hogy ehhez szakemberré kellene válnia. Már most is számos termékükbe van integrálva a technológia, amelyet különböző célokra alkalmaznak. E termékek egyike a Google Fotók szolgáltatás; a rendszer a gépi tanulást használja arra, hogy a képek tartalmát automatikusan indexálja. A technológia kifejlesztése ugyanakkor egy hosszú folyamat eredménye, a kész termék csak három év után, 2016 közepére vált elérhetővé. Az algoritmust azóta is folyamatosan továbbfejlesztik, Mogenet szerint a számítógépek már most jobbak nálunk.

Lily Peng a társaság kutatási részlegénél dolgozik és a szakterülete a diabéteszes retinopátia, azaz a cukorbetegség diagnosztizálása szemfenékről készített felvételek segítségével. A jellemzők felismerése viszont hosszadalmas folyamat és arra csak szakértők képesek, viszont a rengeteg felvétellel betanított számítógép sokat segíthet az orvosoknak. A kutató egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely a betegséget már a korai stádiumában felismeri. A szoftver különösen azokban az országokban lehet hasznos, ahol orvoshiány van. Az egészségügyben azonban különösen nehezen bíznak meg az új technológiákban, ezért az elsődleges feladat a bizalom kiépítése e megoldások iránt. Az viszont fel sem merül, hogy az ilyen algoritmusok kiválthatják az orvosokat.

Mogenet kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciával nem az emberi elmét akarják lemásolni, a hangsúly azon van, hogy a technológia több lehetőséget kínálhat az embereknek. Ebből a célból hozta létre a Google a Tensorflow nevű nyílt forráskódú mesterséges intelligencia és gépi tanulási portált, amelyet világszerte már számos vállalat és szolgáltatás használ, s hosszú távon a technológiák szabványosított platformja lehet. A Tensorflow jelenleg ingyenes és a Google szeretne ezen a területen megkerülhetetlen tényezővé akar válni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #2
    "A gépi tanulás tehermentesíti a szakembereket, akik így a megoldásokkal foglalkozhatnak."

    Minek? A gép abban is jobb lesz!
  • Sir Cryalot #1
    Jó észben tartani hogy a privát szektor 80as években egyszer már belebukott a masszív parallel RISC-ezésbe , "thinking machines" ...