Berta Sándor

Francia­országban támadják az Amazont

A francia kormány szerint az amerikai cég visszaél a piaci fölényével és ennek a beszállítói látják a kárát.

Párizs az erőfölényes helyzetéből adódó előírások megsértésével vádolta meg az Amazont és emiatt a kabinetet képviselő gazdasági minisztérium 10 millió eurós pénzbüntetés kiszabását szorgalmazta. A kormány már be is nyújtotta a keresetét a párizsi kereskedelmi bírósághoz.

A helyi versenyhivatal (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes, DGCCRF) már két éve nyomoz az amerikai társaság ellen. Loic Tanguy, a DGCCRF képviselője azt mondta, hogy az Amazon tisztességtelen szerződési feltételeket kényszerít a vele együttműködő kereskedőkre. A tengerentúli óriás többek között fenntartja magának a jogot arra, hogy a megkötött szerződéseket egyoldalúan megváltoztassa vagy felmondja. A partnerek eleve kényszerhelyzetben vannak, hiszen ahhoz, hogy elérhessék az ügyfeleiket, a termékeiket az Amazonon keresztül kell eladásra kínálniuk. Rendszeresek a különböző olyan "vizsgálatok" is, amikor az érintett cégek nem értékesíthetnek semmit, viszont ezek az eljárások akár évekig (!) is elhúzódhatnak.

Kritikaként felmerült még, hogy a szerződések rendkívül szigorúak, viszont a vállalat a problémák esetén kivonja magát a felelősség alól. A sérült csomagok, a szállítási problémák vagy az átlépett határidők esetében a kereskedőknek kell a felelősséget és a költségeket átvállalniuk. Amennyiben nem így tesznek, akkor rövid időn belül kikerülhetnek a rendszerből. Franciaországban egyébként több mint 10 000 vállalat használja az Amazon Marketplace platformját.

A francia gazdasági minisztérium ki akarja kényszeríteni, hogy az Amazon változtasson a jelenlegi gyakorlatán. A szaktárca egyik képviselője megerősítette a kereset benyújtását, de további részleteket nem árult el. Az Amazon közölte, hogy nem kommentál folyamatban lévő jogi vitákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #3
    Oligarchiában élünk, mit vártok? Csakis a cégek érdekében mozdul meg a politika. Jelen esetben a francia oligarchiából szóltak a politikusoknak, hogy az amerikai oligarchia zászlós hajója sérti az érdekeiket.
  • gforce9 #2
    "Francia­országban támadják az Amazont"

    Nem volt az a film olyan rossz.....
  • KZM #1
    Nem értem, miért ezt vizsgálják. Inkább azt kéne kicsit körbejárni, hogy miért nem kap számlát a vevő az Amazonon történ vásárlások nagy részéről. Olyan is volt, hogy amikor nagyon vertem az asztalt, kaptam számlát - Wordben készítve, amin nem volt sem eladó feltüntetve, sem ÁFA. Az Amazon csak mosta kezeit -ez a kereskedő partner felelőssége. A kereskedő szerint pedig ő sosem mondta, hogy lenne ÁFA az árban. Euró milliárdok folynak el, és senkit sem izgat.