Berta Sándor

A divat területén is előretör az Amazon

Az online kereskedelmi platform kínálatában a jövőben a ruhák egyre nagyobb szerepet kaphatnak.

A divatszektor az internetes kereskedelem legnagyobb bevételű ágazatai közé tartozik, emiatt a kereskedők komoly harcot folytatnak a piaci részesedésért. A Zalando, amely jelenleg Európa legnagyobb online divatkereskedője csak az idén 250 millió eurót akar befektetni a területen. A pénzt egyrészt a logisztikába és a technológiába invesztálja be, másrészt a kozmetikumok piacán is meg akar jelenni. Rubin Ritter, a Zalando igazgatósági tagja leszögezte, hogy a növekedést a nyereségesség elé helyezik.

Jeff Bezos, az Amazon vezetője is hasonlóan gondolkodik. A társaság az elmúlt 12 hónapban 9 milliárd dollárt különített el új projektekre. Susan Saideman, az Amazon divatért felelős európai megbízottja kijelentette, hogy az a céljuk, hogy a divatcikk-vásárlások esetén a legnépszerűbb online címmé váljanak. Az Amazon Fashion ajánlat már most is elérhető. A két fél között komoly különbségek vannak: a Zalandónak 21 millió aktív ügyfele van, míg az Amazonnak 300 millió. Így érthető, hogy a konkurens cégek aggódnak, hogy a társaság erősíteni akarja a pozícióját ezen a területen.


Christian Salis, a Hauck & Aufhäuser elemzője úgy vélte, hogy a Zalando jelenleg kedvező helyzetben van. Az Amazonnál az egyes márkák az áraiknak köszönhetően versengenek egymással, míg a Zalandónál a gyártók teljes mértékben ellenőrzés alatt tartják az árképzést. Nagyon sokat számít az ügyfelek hűsége, ezért kínál egyre több piaci szereplő saját márkákat és kedvezményeket, hogy minél jobban magához láncolja a vásárlóit. Az Amazon például a Prime programra épít. A tagok a nagyvárosokban még akár aznap megkaphatják az online megrendelt termékeiket. a Zalando ugyanilyen megoldást tesztel számos európai városban.

Október közepén vált ismertté, hogy az Amazon felvásárolta a Body Labs nevű 3D startupot, amely mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel a testméretet és az emberek mozgását, így online felpróbálhatók lesznek a platformon árult ruhák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!