MTI

Sztrájkolnak az Amazon olaszországi dolgozói Black Friday péntekén

Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi óriás olaszországi dolgozói, akik a Black Friday napjára 24 órás sztrájkot hirdettek, megbénítva az akciós vásárlási nap rendeléseit.

Az Emilia-Romagna tartományban, Piacenza városa közelében található Amazon-elosztóközpont mintegy 4000 dolgozója tart munkabeszüntetést a november 25-i reggeli turmus kezdetéig. A cég európai központjában ezerhatszázan dolgoznak. A sztrájkot a területi szolgáltatási és kereskedelmi munkavállalók szakszervezetei hirdették meg emberségesebb munkakörülményeket és jobb bérfeltételeket követelve a szerintük kizsákmányolt dolgozóknak.

"A sztrájkkal nem az a célunk, hogy anyagi kárt okozzunk a vállalatnak, figyelemfelkeltésnek szánjuk a munkabeszüntetést" - nyilatkozta Francesca Benedetti a Fisascat Cisl ágazati szakszervezet képviselője. Hangsúlyozta, hogy az Amazon Italia központjában a dolgozók átlagban három évet "bírnak ki hatalmas fizikai erőfeszítéssel". A szakszervezeti képviselő szerint gyakori az egy hónapon át szünet nélküli éjszakai turnusban végzett munka is. A sztrájkon túl a dolgozók az év végéig beszüntetik a túlórateljesítést is.


Az Amazon közleményben hangsúlyozta, hogy dolgozói bérezése magasan kiemelkedik a logisztikai ágazatban. A vállalat kiemelte, hogy figyelmet szentel a társadalmi felekkel való párbeszédnek, és bátorítja dolgozóit a párbeszédre a problémák megoldására. Az Olaszországba néhány évvel ezelőtt bevezetett Black Friday napján az olaszok tavaly 600 millió eurót költöttek csak internetes rendelésekre. Az idén az összeg meghaladhatja a 800 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Én is idealista vagyok, de a másik oldalról. :-)
    A tömegeket simán meg lehet vezetni úgy, hogy azt hiszik "szabadok" és jól élnek, pedig nem.
  • Tetsuo #8
    Jól tették. Ez a hatásos időszak, meg a karácsony.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.11.24. 21:13:36
  • dyra #7
    Lesz! De te meg azt, hogy emiatt, sztrájk, háború, lázadás stb.. A kizsákmányolt ember természetesen előbb - utóbb belázad. Nincs hatás ellenhatás nélkül.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.11.24. 17:54:11
  • Relixo #6
    Ja lesznek amíg hülyék az emberek és hagyják ,hogy rabszolga sorba legyenek.

    A sok köcsög vásárló meg dugja fel magának amiket összevásárol a nagy "szeretet" ünnepére ! Mert ugye az egész évből 1 napot kell gondolni a másikra amúgy meg le se sz*rjuk. Képmutató f@szság az egész!
  • nlght #5
    Sztem arra gondolt, hogy évről évre jobban szétnyílik az olló a társadalmi rétegek között, a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, a szegények éheznek, a középosztály meg már évek óta leszakadóban van. Nem csak Mo-n van így, hanem az egész világban. A rendszerbe van kódolva a katasztrófa. Én sem értek egyet azzal, hogy biorobotként gürcöl az emberiség nagy rész miközben a 100 leggazdagabb család kezében van a világ vagyonának a fele.
  • Alien69 #4
    Nem nevetséges, hanem REAL LIVES! Milyen társadalmi rendben volt/van/lenne, hogy a tulajdonos/cégvezető max kétszeresét keresné fizetésben, mint a dolgozói? Ez max egy induló kb 5 fős cégnél elképzelhető, de, egy multinál? Ne viccelj mán... Királyok voltak-, és lesznek is. Te nem vagy az (meg én se). Fogadd el, hidd el, jobb lesz az életed!
  • hungi #3
    Angliában lehet nem a túlórákon cigánykodnak ahelyett hogy felvennének még 2 embert. De hát te is kimentél valami miatt, igaz? Mi ez ha nem sztrájk a Mo-i bérek ellen?
  • dyra #2
    Jól csinálják! Nevetséges, hogy 1- 2 ember milliárdokat (dollárban) keres míg mások gürcölnek neki a gyáraiban és abból alig oszt vissza valamit.
  • IXEMGabeo #1
    3 eve vagyok a cegnel es nalunk Angliaban semmifele sztrajk nem volt sosem csak, mert "dolgozni" kellett...csak az olaszok es a nemetek ilyen elegedetlen nepseg