Berta Sándor

Torontóban épít okos város­negyedet az Alphabet

Az esemény fontosságára jellemző, hogy a bejelentésen megjelent Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is.

Eddigi legambíciózusabb projektjét mutatta be a Sidewalk Labs, a Google-t is magában foglaló Alphabet egyik részlege. Torontóban egy teljesen új városrészt hoznának létre, amelyet számos robot és kevés autó jellemezne, ráadásul a csomagokat is a felszín alatt szállítanák. A torontói kikötő melletti 50 000 négyzetméteres terület csak a projekt első szakasza lesz, siker esetén a folytatás a mellette lévő 3 négyzetkilométeres telken fog megvalósulni. A Sidewalk Labs első lépésként 50 millió dollárt különített el a Quayside nevű új városnegyed kialakítására, a teljes program azonban végül több milliárd dollárba kerülhet. Trudeau elmondta, hogy Quayside területén a jövőben több tízezer ember élhet és dolgozhat.


Az Alphabet részlege már bemutatta az elképzeléseit. Az új városnegyedet digitális infrastruktúra és a hálózatba kötöttség fogja jellemezni és nagy szerepet játszanak majd az önállóan közlekedő autók is. Quayside területén robottaxik fognak közlekedni, míg a magántulajdonban lévő gépkocsik működését korlátozzák majd. Rengeteg kamerát és szenzort telepítenek a forgalom, a légszennyezettség és az infrastruktúra állapotának figyelésére. A Sidewalk Labs bvecslése szerint a jövőbeli lakók kevesebb, mint 20 százalékának lesz saját járműve. A robotautók tekintetében a részleg a Waymóval működhet együtt és tesztelni fogják a legfeljebb 12 utas szállítására képes mikrobuszok alkalmazását is. Autómegosztási szolgáltatások - például a Lyft - is elérhetők lesznek az új városnegyed területén.

A szemetet a felszín alatt közlekedő robotok szállíthatják majd el és szintén gépek továbbíthatják a különböző csomagokat is, ehhez drónokat is használni fognak. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az utcákat leginkább a gyalogosok és a kerékpárosok használhassák. Fontos elem lesz az is, hogy a városnegyedben új építési módszereket alkalmaznak majd, amelyek lehetővé teszik az épületek rugalmas használatát akár lakásként, irodaként vagy üzletként. A terület nem a gazdagoknak készül, a lakások több mint 30 százalékát az alacsony keresetűek számára tartják fenn.


Daniel Doctoroff, a Sidewalk Labs vezetője és Eric Schmidt, az Alphabet ügyvezető elnöke közös cikkében azt írta, hogy az új városnegyed nem a jómódúak csúcstechnikás kerülete lesz. Quayside komoly adatmennyiséget fog biztosítani a kutatóknak, de egyúttal felveti a kérdést, hogy mi történik majd az adatokkal és azokat milyen jogosultságokkal fogják kiértékelni.

A Sidewalk Labs már tavaly április óta fontolgatja, hogy megpróbálja átvenni egy városrész irányítását és azt - a helyi közigazgatás segítségével és hozzájárulásával - a legújabb technológiákkal látja el. A terv Larry Page személyes támogatását élvezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ez egy modern kiserleti lakotelep lesz. Ha bevalik akkor majd tomegesen gyartjak, ha nem akkor majd lebontjak. Semmivel nem tunik rosszabbnak mint egy magyar 70-es evekbeli panel lakotelep, csak itt tobb lesz az uvegfal es a gipszkarton. (egyteru szintek utolag mozgathato falakkal szetosztva lakasnak, irodanak vagy bevasarlokozpontnak, akar vegyesen is egy epuleten belul) Az informatkia max annyi lesz hogy robot takarit, szallit es vezeti a jarmuveket. A szocialis berlakasprogram azert kell bele, mert amerikaban nehez a jovedelemmel rendelkezoket bekenyszeriteni egy berhazba ahol autot se tarthatnak. Viszont a munkanelkuliek nem dolgoznak, nem nagyon vasarolnak es par yuppie koloniat (San Francisco, Vancouver) leszamitva ezen bukott meg a legtobb amerikai lakotelep project az 1950-es evek ota.
  • paragic #3
    Nem baj, majd alufólia sisakot húztok a fejetekre.
  • M2 #2
    A gonosz Google "rádio-aktív" telepeken öli az embereket, halomra. :-)
  • grebber #1
    Az emberi szervezet így is annyi sugárzásnak van kitéve itt majd most egy városon belül kapható a nagyobb dózis... Még több rákos halálozást a világba ez az