Berta Sándor

Csúcs­technikás városrészt építhet a Google

A legújabb technológiákkal szerelnének fel egy városrészt: számítógépek szerveznék a közlekedést és mindent lefedne a gigabites WiFi.

A Google magas rangú vezetői régóta dédelgetik azt az álmot, hogy építenek egy okos várost. Anyacégük, az Alphabet egyik leányvállalata, a Sidewalk Labs azt fontolgatja, hogy megpróbálja átvenni egy városrész irányítását és azt - a helyi közigazgatás segítségével és hozzájárulásával - a legújabb technológiákkal látja el. A terv Larry Page személyes támogatását élvezi, szóval valószínűleg nemsokára mintegy tizezer ember főbérlőjévé válhat a Google.

Jelenleg a megfelelő helyszín kiválasztása zajlik; a szakemberek egy olyan közepes méretű várost keresnek, amely nehéz helyzetben van és új gazdasági impulzusra vár. Más ötletek is felmerültek, például korábban, még 2013-ban a cég zöldmezős beruházásban gondolkodott, majd New York lett volna az a laboratórium, ahol technológiával segítik elő a kellemesebb városi életet. Politikai, pénzügyi és közigazgatási akadályok miatt kénytelenek voltak más felé tapogatózni, és most a Sidewalk Labs egy jobb sorsra érdemes település vezetőivel közösen dolgozná ki egy városrész korszerűsítését.

A kiválasztott terület a tervek szerint az új megoldások, például az intelligens elektromos hálózat, az önállóan közlekedő autók és a nagy területet lefedő WLAN-ajánlatok tesztterepe lehet. A konkrét tervek szerint belenyúlnának a közlekedésbe is: Flow nevű platformjuk anonimizáltan továbbítaná a forgalomirányítóknak az autók helyzetét, így segítve a dugók kiküszöbölését vagy akár a buszjáratok optimalizálását. A sofőrök valós idejű információt kapnának a szabad parkolóhelyekről, az önállóan közlekedő autók pedig valószínűleg külön sávban haladhatnának.


A leányvállalatot tavaly alapították, a vezérigazgatója Daniel Doctoroff, aki sok tapasztalattal rendelkezik a városfejlesztés területén. Több éven át New York alpolgármestere volt, ahol gazdaság-fejlesztéssel foglalkozott, legnagyobb eredményeként létrehozott egy új központot az üzletek és a kreatív emberek számára. Tavaly a Sidewalk Labs megalapította az Intersection nevű társaságot, amely folytatja a LinkNYC projektet. Ennek keretében New Yorkot ingyenes WLAN-hotspotokkal látják el, méghozzá úgy, hogy a régi érmés telefonfülkéket alakítják át.

Doctoroff már februárban utalt egy várható városfejlesztési tervre és nem foglalkozott a korábbi programok sikertelenségét hangoztató szkeptikusokkal. Azt ecsetelte, hogy a múltban a várostervezők és az IT-konszernek gyakran nem értették meg egymást, de ő és a Google tökéletes szimbiózisban dolgoznak. "Alapvető befolyással van a városi életre a digitális korszak, a közösségi hálózatok, a szenzorok, a helyalapú szolgáltatások, az adatokat elemezni képes nagy teljesítményű számítógépek, és az új technológiák, mint a 3D nyomtatás vagy a robotok. Ezek kombinációja lehetővé teszi, hogy hatékonyabban működjenek, jobban figyelembe vegyék a közösség elvárásait, gyorsabban alkalmazkodjanak a változásokhoz, és a lakosok egyénre szabott szolgáltatásokat kaphassanak."

"Egy olyan korszakban, amikor a települések költségvetésére nehezedő nyomás egyre nő, a vezetőknek hatékonyabban kell üzemeltetniük a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy a prioritásaikra tudjanak koncentrálni. Úgy véljük, hogy egy hatalmas változás küszöbén állunk, és célunk, hogy ebben vezető szerepet játszunk." - nyilatkozta Daniel Doctoroff.

Az ellenzők nem ennyire optimisták, és erre van is történelmi alapjuk, mivel a nagyszabású városépítési és -fejlesztési projektek között rengeteg teljesen hibás és félresikerült koncepció van. Glen Kuecker, a DePauw University szakértője például kapásból a dél-koreai főváros, Szöul melletti Songdo projektet említi, ahol a Cisco akart létrehozni egy az élet minden területét kontrolláló, hálózatba kötött számítógépek által irányított okos várost. Minden van benne: iskolák, parkok, múzeumok és egy kórház, mindez a fenntarthatóság jegyében, de a cégek valahogy nem akarnak beköltözni a területre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #10
    De rohadt jó lesz, mindenkinek mindenhol lobogni fog a haja a wifi térerősségtől és néhány év múlva agyrákban kimúlnak.
    Idióták.
  • bandypappa #9
    Az is igaz ha minden okos akkor mindent tudni fognak az ilyen rendszerek kezelői a felhasználókról (és hogy mihez kezdenek az információkkal az is kérdéses).
  • bandypappa #8
    Ha valóban szarkazmus volt akkor sry.
  • fejlodes #7
    Az "okos" város odáig jó, hogy minél több (releváns) információt oszt meg velem és onnantól rossz ha elkezd irányítani. Minden net alapú rendszer feltörhető/hekkelhető és innentől veszélyes ha a gép irányít bármit is legyen az gép, ház vagy akár város.
  • Skylake #6
    Szarkazmusról meg iróniáról hallottál már, ugye?

    Magamról annyit, hogy egy elég nagy multicég IT részlegén dolgozom, és elég jó rálátásom van a technológiák azon felére, amelyet az ilyen típusú harmatos, rózsaillatú user, ügyfél és befektetőkábító PR bullshitekből szükségszerűen kimarad! És ezek mindig az eredendő emberi ostobaságokon és zsugoriságon, és ezek egymásra hatásán csúsznak félre.

    De nem baj, majd, és főleg, milyen jó lesz nekem, hogy én is pofozhatom annak hatalmas mennyiségű sz*rnak a rám eső részét, amely ezen ötletekből ottmarad, miután az userek elkezdik ezeket használni, őket meg kihasználni! Usernek tekintve ebben a kontextusban Cicásszelfi Mariskák, és (Blackhat) Hacker Johnny-k sokaságát, a digitálanalfabéta síkhülyéket, meg azokat akinek tudásához én vagyok síkhülye!
  • Vampy #5
    Jaja!

    Pl az "intelligens autos kozlekedes" kb azt jelenti, hogy a navigacio kikeruli a dugokat... Ezt a google maps, vagy a waze is tudja, nem egy nagy dolog :)
  • kvp #4
    Milyen termekekrol van szo:
    -ingyenes wifi, ez azert pesten is van par helyen, pl. a XIII. kerulet onkormanyazati szinten osztotta meg a wifi hotspotjait, de a kavezok. ettermek is adnak ingyen wifi-t
    -intelligens tomegkozlekedes: pesten futarnak hivjak es nemcsak azt mondja meg, hogy mikor jon a kovetkezo jarat, de latod rajta az osszes bkv-s jarmu helyet es mellekesen a fellepo forgalmi gondokat is ezen keresztul latja az iranyitokozpont
    -intelligens autos kozlekedes: az autok onkentes pozicio adatait hasznalva megmondja hol van dugo es hol van ures parkolohely, ha kiegeszitik uthiba vagy tablahiba/hiany bejelento funkcioval, akkor mindenki orulni fog neki (persze csak ha utanna javitjak is a hibakat)
    -intelligens elektromos rendszer: pl. intelligens kozvilagitas, akkor kapcsol be ha sotet van, ezt sok helyen hasznaljuk itthon is
    -onvezeto autok: ha mar mindent ingyen adnak, akkor kernek cserebe egy tesztpalyat a robotautoknak, ezt azert meg lehet erteni

    Szoval osszessegeben az onvezeto autok kivetelevel a melegvizet akarja eladni a google, de mindezt egyben, szepen osszeszerelve, hogy csak uzemeltetni kelljen a rendszert, nem feltalalni.
  • Macropus Rufus #3
    azért sok esetben igaza van. Továbbá: jelenleg ott tartunk, hogy a közlekedési szenzorok törhetőek, az okos otthonok törhetőek, az autók fed.számítógépe (bizonyos mértékig) törhető, mobil/szgép szintén. Nincs egyetlen egy olyan elekronikus eszközünk ami felett ne lehetne átvenni az irányítást (na jó van pár de azok megnem programozhatóak, mai megnevezéssel buta eszközök) És egy ilyen silány technológiára akarnak várost építeni + tudjuk a google az a máltai szeret szolgálat, mindent csak csupán emberbaráti dologból csinál.
    Szóval én sem rajongok az ilyen marhaságokért.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.04.29. 11:55:47
  • bandypappa #2
    Számomra az a megdöbbentő, hogy ilyen logika mentén nem a kútbul húzod fel a vizet a mai napig (bár lehet hogy így van). Elég nagyvonalúan ócsárolod azokat az embereket akik másként gondolkodnak mint te.

    A puding próbája az evés, ígéretes tervnek hangzik.
  • Skylake #1
    Az a k*rvára fontos, amit nem szabad elfelejteniük Mountain View-ban, hogy ebben a hiper szuper okosvárosrészben legyen külön forgalmi sáv a kékfehéret imamalomszerűen pörgető, kimencseredett szemmel, várakozásteljes unalommal bámuló zombihadnak! Sőt, sokkal fontosabb, ha ezeket mindjárt valami önvezető közlekedési eszközökbe ültessék, ha valahova el kell fizikailag mozdulniuk, hogy egyetlen kib*szott percig ne kelljen felemelni a pofájukat a kék-fehér birodalomból amíg kénytelenek olyan kényelmetlen időtöltésekkel tölteni az időt, mint közlekedés! Ez mindennek az alapja, az alfája, a kiindulópontja, épp úgy mint sok idióta számára az élet valódi élésének (elviselésének?) egyetlen és elsődleges terepe a Facebook nyújtotta pszichológiai kielégülés!

    Az, hogy a városrész építészeti értelemben mennyire esztétikus, alapvwetően tökmindegy! Fel kell b*szni az összes falra, épületre okoszenzorok útján meghajtott kijelzőket, hogy a sok digitálparasztnak nyomja a pofájába az online reklámot, mindegyiknek a saját "felhasználói élményére", azaz mindarra az adatszemétre alapozva, amit össze lehet róluk kaparni, persze egy időben a kontent a kütyün is ennek megfelelően tolódik a pofákba – ahogy kell! Nem is érdemes máshogy! Minden létező személyes teret termékké, minden létező személyes és közösségi életmegnyilvánulást ugyancsak termékké kell alakítani, illetve termékpromóció célterületévé kell alakítani! Elég baj például, hogy ezek a hülye emberek alszanak: micsoda üzleti lehetőség lenne, ha az álmokba be lehetne tolni a termékreklámokat! De ettől még – b*ssza meg, de kár – sajnos még technológiailag messze vagyunk, de tűzzel-vassal törekedni kell e felé. (Eric Schmidt-et hallották.)

    Az okosvárosban a zabáldák, hamburgerböfögők, amerikai hígfoskávéivók, és egyéb vendéglátóipari egységek esetében is a fő vezérelv, hogy a folyamatos online élmény, a pofa elé tartott kütyü folyamatos elérhetősége még véletlenül sem csorbuljon! Hiszen okosvárosban senki sincs valójában jelen abban a fizikai térben, ahol épp van: ahol éppen megy, vagy f*ngik egy recsegőset, kipárologtatja hónaljából áradó dezodor, a pofájáról az aftershave vagy parfüm illatát – teljesen mindegy, hogy milyen göncöt vett magára, vagy nyalta a haját ecsetszerűre, esetleg koronázta meg egy elfsapkával, vagy valami baromira természetes hajszín-skálával a nők esetében, a pofákon lévő vakolatok felett.

    Mivel okosvárosrészről beszélünk, csutkára be kell mindent szenzorozni, és külön gépi tanulású rendszereket alkalmazni az ezekből áramló iszonyatos adatmennyiség feldolgozására, hiszen okosváros fő jellegzetessége, hogy okosan ügyel saját működésére! Így amint valamelyik kütyünyomkodó baromarc véletlenül, magától elfeledkezve elejt valamit, - mivel elkezdték lájkolni a „kapucsínót ittam reggelire” témacímű szelfi-produkcióját, amelyből amúgy azon a szájbak*rt Fészen naponta ugyanebben az órában másfél milliót töltenek fel mások máshol - nos ebben a pillanatban az okosváros az okosbankszámláról már inkasszózza is az okosbüntetést, ahogy kell, hiszen mi a f*sz érdekük lenne önkormányzatoknak, mint potenciális termékvásárlóknak az okosváros koncepció kapcsán? Nyilván nem az, hogy a sok képernyőfüggő k*rvára jól érezze magát! Azaz, ez csak a díszes, cuki illatú körítés, a PR, amivel ez az egész kontrolleszköz könnyen lenyomható az adófizetők torkán!