Berta Sándor

Adóelkerülés miatt büntethetik a Google-t Francia­országban

A francia államügyészség régóta nyomoz a amerikai cég ellen.

Alaposan rájár a rúd az amerikai társaságra, hiszen június végén az Európai Bizottság 2,42 milliárd eurós bírsággal sújtotta, most pedig a Börsen-Zeitung azt írta, hogy a héten egy párizsi bíróság dönthet abban a kérdésben, hogy az Alphabetnek kell-e büntetést fizetnie több milliárd eurós adóelkerülés miatt. A gyanú alapján ugyanis az óriáscég Írországon keresztül könyvelve küszöbölte ki az adófizetést, vagyis a "dupla ír" nevű módszert módszert alkalmazta és így kerülte el a franciaországi adózást.

Az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google által használt "Double Irish with a Dutch Sandwich" becenevű rendszer lényege, hogy az Európa-szerte meglévő leányvállalatok a nagyon kedvező adózású írországi telephelyre utalják a pénzt virtuális költségek megfizetésére hivatkozva. Az ír kormánynak az Európai Unió nyomása ellenére esze ágában sincs néhány százaléknál nagyobb adót kivetni rájuk, hiszen emiatt csatornázzák ide a kontinensről az összes bevételt és van itt sok alkalmazottjuk.

A kiszivárgott információk alapján Franciaországban a Google köteles lenne 1,2-1,6 milliárd eurót kifizetni. A francia államügyészség 2015 júniusa óta nyomoz a konszern ellen, miután a francia pénzügyi hivatalok keresetet nyújtottak be a Google kapcsán. Az elmúlt években - adónyomozások keretében - kétszer is átkutatták a társaság párizsi irodáit.

Tavaly Michel Sapin akkori francia pénzügyminiszter közölte, hogy kizártnak tartja a megegyezést a Google és a többi multinacionális óriáscég vezetőivel. Néhány nappal ezelőtt pedig Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter arra kérte az Európai Uniót, hogy a kontinensen fizettesse meg a rájuk eső méltányos adót az olyan amerikai internetes vállalatokkal, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook. Egy hónappal ezelőtt azonban a párizsi közigazgatási bíróság jelentéstevője szakvéleményében a Google-nak adott igazat azzal, hogy úgy vélte: nem kötelezhető adóhátralék befizetésére Franciaországban.

Időközben a párizsi közigazgatási bíróság ismét a Google javára ítélt, így a webes óriásnak nem kell teljesítenie a követeléseket. Az indoklás alapján a Google esetében nem állnak fenn a franciaországi adófizetési kötelezettség követelményei és a Google Írország nem rendelkezik állandó franciaországi telephellyel sem. A francia kormány bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!