Berta Sándor

Az Ubuntu torrent­csomagját is töröltette a Paramount

A népszerű disztribúció egyik képfájlja véletlenül kerülhetett illegális másolatok linkjei közé.

A szerzői jogtulajdonosokat gyakran éri kritika a kalózmásolatok elleni fellépéseik miatt. Ez utóbbit lehet támogatni vagy bírálni és elítélni, de a legrosszabb az, amikor egy adott kiadó úgy intézkedik, hogy meg sem nézi, hogy pontosan milyen tartalom törlését is kéri. Ez történt ezúttal a Paramount Pictures esetében is.

A hollywoodi filmstúdió fellépésének alapjául a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) nevű amerikai jogszabály szolgált és a cél az volt, hogy eltávolíttassa az illegális film- vagy zenei másolatokra mutató linkeket a Google keresési indexéből, illetve a keresőszolgáltatásából. A Paramount Pictures az ügy lebonyolításával az IP-Echelon Pty Ltd. céget bízta meg, azonban történt egy kis probléma. A 22 benyújtott törlési kereset közül ugyanis a 10-es számú a Tranformers: A kihalás kora című film illegális kópiáinak hivatkozásaira vonatkozott. A gond csak az volt, hogy a linkek közé bekerült egy olyan is, amely az Ubuntu 12.04.2 alternate i386 ISO-fájlra mutatott. A fájl az Extra Torrent rendszerében volt.

A Google természetesen el is távolította a lapot keresőjének indexéből, ami nem meglepő, tekintve, hogy naponta 3 millió hasonló kérést kapnak, és fizikailag lehetetlen mindegyiket egyesével, kézzel ellenőrizni. Az eset ugyan relatíve ártalmatlan, de mutatja, hogy ezen automatikus DMCA-kérések rendszere még sok évvel bevezetésük után sem tökéletes, és semmi nem kényszeríti a jogtulajdonosokat a pontosságra. Az Ubuntu honlapján egyébként az alternatív letöltések oldalán megtalálhatók a disztribúciók BitTorrent-letöltési hivatkozásai is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    +1
  • nandoxxl #1
    Ilyenkor kellene automatikusan a cég árbevételének egy minimális részét büntetésként zárolni, és átutalni a megkárosított cég fejlesztőinek és az illetékes hatóságnak (így az állam is érdekelt lenne a végrehajtásban és a felügyeletben). Fellebbezés lehetősége nélkül, akkor elgondolkodnának kicsit. Ugyanis a terjesztést akadályozták, visszaéltek jogi helyzetükkel. Botrány hogy bármit megtehetnek büntetlenül.