Berta Sándor

Hangradarrá válhatnak az okostelefonok, a táblagépek, a televíziók

Egy szoftver segítségével követhetővé válnak az adott helyiségben tartózkodók.

A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan programot fejlesztettek ki, amely a zárt téren belül mozgó személyek mozgását a víz alatt alkalmazott szonár elvén alapulva határozza meg. Az ehhez szükséges 18 és 20 kHz közötti tartományú audiojelek kiküldésére és fogadására szinte bármely kereskedelemben kapható eszközök használható, például okostelefonok, táblagépek, okostelevíziók vagy az Amazon Alexa és a Google Home. A kapcsolódó szoftver ráadásul a felhasználók tudta nélkül telepíthető egy adott készülékekre.


A szakemberek a kísérleteik során többek között egy Samsung Galaxy S4 modelljét és a Sharp egyik hálózatba kötött tévéjét használták. A Covertband nevű alkalmazás képes volt érzékelővé fejleszteni mind a két terméket. Amint a Covertband felkerült egy eszközre, a beépített hangszórókon keresztül továbbította az audiojeleket. A környező dolgokról visszaverődő hanghullámokat a beépített mikrofonok fogták fel, ugyanúgy, ahogy például a denevér tájékozódik.


A pozíció meghatározása és a mozgás követése akkor is működik, ha az eszköz és a személy azonos szobában van és akkor is, ha az audiojeleket küldő eszköz egy szomszédos helyiségben található. A pozíció meghatározása rendkívül pontosan, egy mozgó személy esetében legfeljebb 18 centiméteres, míg egy álló vagy ülő személy esetében maximum 8 centiméteres eltéréssel működik. Az a távolság, amelyről egy személy még észlelhető - akadályok nélkül - legfeljebb 6 méter. Amennyiben fal is van közben, akkor a távolság 3 méterre csökken. Felismerhető volt az is, hogy az adott személy milyen mozdulatokat tett, például fekvőtámaszokat végzett, előre hajolt, ment vagy rohant.

.

Shyamnath Gollakota professzor azt hangsúlyozta, hogy ez volt az első alkalom, amikor a hálózatba kötött eszközöket a kisugárzott zene segítségével kvázi hangradarként lehetett használni. Szintén először lehetett az ellenőrzést akadályokon, például falakon, keresztül is alkalmazni és ehhez nem volt szükség különleges felszerelésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #5
    "Az ehhez szükséges 18 és 20 kHz közötti tartományú audiojelek kiküldésére és fogadására szinte bármely kereskedelemben kapható eszközök használható, például okostelefonok, táblagépek, okostelevíziók vagy az Amazon Alexa és a Google Home. A kapcsolódó szoftver ráadásul a felhasználók tudta nélkül telepíthető egy adott készülékekre."
    Ez egy elég nagy ferdítés, mert csak az "okos" eszközöket lehet így fertőzni, a többi "normális" készülékeket pedig nem. Adni és venni csak olyan tud aminek van hangszórója, mikrofonja, vagyis most még egy átlag családnál szinte csak a telefon.
    "A környező dolgokról visszaverődő hanghullámokat a beépített mikrofonok fogták fel, ugyanúgy, ahogy például a denevér tájékozódik."
    És ha nincs benne mikrofon?

    "Az a távolság, amelyről egy személy még észlelhető - akadályok nélkül - legfeljebb 6 méter. Amennyiben fal is van közben, akkor a távolság 3 méterre csökken."
    "Amint a Covertband felkerült egy eszközre, a beépített hangszórókon keresztül továbbította az audiojeleket. A környező dolgokról visszaverődő hanghullámokat a beépített mikrofonok fogták fel, ugyanúgy, ahogy például a denevér tájékozódik."
    "Szintén először lehetett az ellenőrzést akadályokon, például falakon, keresztül is alkalmazni és ehhez nem volt szükség különleges felszerelésre. "
    Akkor a környező dolgokról visszaverődik, de a falon oda vissza megy a jel? Vagy mégsem?
  • rajen77 #4
    Na mi van? Megnézték a Sötét lovag filmet? :D
  • drsx #3
    Ha a szomszed joskapista kepes lesz teged "leradarozni", akkor
    - te is kepes leszel jp-t radarozni
    - kepes leszel erzekelni, hogy jp eppen teged radaroz
    - mar most is olcson lehet venni vekony hangszigetelo szivacsot.
    - elmeletben egyszeruen osszezavarhato a lokator egy hasonlo frekvenciaju, de folyamatosan valtozo amplitudoju hangforrassal
    Mindazonaltal ertheto a felvetesed, en sem vennem jo neven, ha az en szomszed jp-m engem radarozgatna.

    Szerk.: jut eszembe, van a fiokomban fel marek olcso ultrahangos tavolsagmero, mar evek ota ott pihennek. A technologia szerintem ugyanaz, csak a telefonos szoftver kicsit szofisztikaltabb.

    Utoljára szerkesztette: drsx, 2017.08.24. 01:05:41
  • TokraFan #2
    Ugyanmár, a military már mérföldekkel jár az ilyen játékok előtt. Ha akarnak, már régen képesek megfigyelni 1-2cm pontossággal.
    Más kérdés, hogy előbb-utóbb a szomszéd jóskapista is képes lesz rá, ami kicsit jobban érint...
  • 1519 #1
    Mostmár tényleg kezdek aggódni.......