Berta Sándor

Minden szolgáltatást összekötnek a digitális asszisztensek

Ugyan a magyar nyelv hiánya miatt jelentőségüket mi nem érezzük, de az Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft), Google Asszisztens és Siri (Apple) négyes ugyanúgy meg fogja változtatni az internet, mint az okostelefonok.

Adam Cheyer egyike volt a Siri megalkotóinak, most már a saját beszédasszisztensén dolgozik. Miután elhagyta az Apple-t, megalapította a VIV Labs nevű startupot. Olyan digitális asszisztenst akart fejleszteni, amely nem csupán a beszédet ismeri fel, majd előre beprogramozott párbeszédeket játszik le, hanem egy tanulásra képes mesterséges intelligencia, amely már képes összetettebb feladatokat is elvégezni, például egy teljes nyaralást megtervezni. Az új szoftvernek egyelőre csak a prototípusa érhető el, amelyet Cheyer tavaly májusban már be is mutatott. Az üzletember 2016 októberében eladta a VIV Labs tulajdonjogát a Samsungnak.

"Minden nagy internetes és technológiai cég komoly összegeket fektet be a digitális asszisztensekbe. Amikor a Siri megjelent, akkor az emberek megőrültek és egy Star Trek-szerű jövőt vízionáltak. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a digitális asszisztensek még nem igazán tudnak sok dolgot. Képesek szöveges üzeneteket küldeni, ébresztőt beállítani és felolvasni az időjárás-jelentéseket. A vállalatok keményen dolgoznak azért, hogy ezek a megoldások egyre intelligensebbek legyenek. Emellett a közeljövőben egyre inkább megnyithatják ezeket a programokat a fejlesztők előtt. Amennyiben a szoftverek a mainál többet fognak tudni, akkor lehet majd számítani a felhasználói szokások megváltozására is."

"A digitális asszisztensek ugyanolyan meghatározóak lesznek, mint az internetes böngészők vagy az okostelefonok. A VIV Labs korszakában négy követelményt határoztunk meg azzal kapcsolatban, hogy mit kell tudniuk a digitális asszisztenseknek. Amelyik piaci szereplőnek sikerül mindet teljesítenie, az annyira meghatározó lesz a piacon, mint a Google az internet és az Apple az okostelefonok esetében. A négy kritérium az, hogy a felhasználók egyetlen asszisztenst akarnak, amely minden eszközön jelen van, minden szolgáltatással kompatibilis és mindent az illetőre szab. Mindez egyszerűen hangzik, de ha meggondoljuk, az Alexa, a Siri, a Cortana és a Google Asszisztens sem teljesíti mind a négy követelményt. Napjainkban csupán néhány alapfunkciójuk van e megoldásoknak" - ecsetelte a szakember.


Adam Cheyer szerint egy szuperasszisztens teljesen új interfészt fog jelenteni, ugyanúgy, ahogy az internet is megváltoztatott mindent. De közben valójában semmi sem módosult, hiszen a cégek a világháló előtt is értékesítettek például kerékpárokat, de az internet megjelenése után viszont ehhez már honlapokra volt szükségük. Miután pedig a mobilinternet elterjedt, szükség lett mobil oldalakra. Minden olyan dolgot, amelyet most a világhálón vagy az okostelefonokon végezhetünk, hamarosan digitális asszisztensek segítségével, közvetetten fogunk végrehajtani.

A portálok és az alkalmazások zárt rendszerek, az azokban található információk nem vihetők át annyira könnyen máshová. Az asszisztensekben viszont ott a potenciál, hogy több szolgáltatást is összekössenek. Egy felhasználó például azt kérheti majd az általa használt asszisztenstől, hogy segítsen megterveznie a húga esküvőjére való elutazását. Napjainkban erre még több alkalmazás kell és meglehetősen bonyolult feladat. Egy digitális asszisztens mindezt gyorsabban elvégezheti. Tudja, hogy valaki milyen márkákat szeret, milyen repülőtereket részesít előnyben és hova szeret ülni. A fejlesztő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a beszéd a lényeg, annak ellenére sem, hogy a beszédfelismerési funkció az, amire általában az emberek elsőként figyelnek fel. Egy valódi asszisztensnél sokkal inkább arról van szó, hogy a feladatok kiadhatók egy "komornyiknak", függetlenül attól, hogy az utasítások írott vagy kimondott formában jelennek-e meg, avagy kattintások történnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HyBrIDNyLA #6
    Köszönöm a válaszodat, elfogadom. Én egyátalán nem találtam meg benne a számításom, főleg úgy, h minden változik körülöttem. Már a Google calendar-ba is lusta vagyok feltölteni az adatokat, mert úgyis változik. Én, úgy gondolom ez konstans embereknek valók. Lehet te pont ilyen vagy, ezt jó látni.
  • joebacsi #5
    off:
    Onenote résszel mondjuk nem értek egyet, nálam kb. elsődleges program már lassan 10 éve (igaz ceruzás tablet-el).
    - Bárhova írhatsz, firkálhatsz (screenshotokra, könyvekre...)
    - netről másolt tartalomnál auto forrásmegjelölés
    - ctrl-pont: bullet pontok
    - ctrl-1: todo boxok, ctrl-2: fontos --> ezeket egy gombnyomással össze tudja gyűjteni egy csoportban, csinál outlook taskokat
    - táblázatok villámygyorsan space-tabokkal
    - ha hangot veszel fel, összeköti a jegyzettel (egyetemet így toltam végig): lényeget leírod struktúráltan, részletek megvannak hanggal ha valamit később nem értenél
    - outlook meetingból jegyzet egy gombnyomással (résztvevők checkboxal, agenda copyzva)

    evernote és társai nem jöttek be, bár keep-et használom egy ideje párhuzamosan egyszerűsége és villámgyors keresője miatt (onenote 30gb felett azért szokott már rakoncátlankodni, archiválni meg lusta vagyok :))

    suliban is lehetne sztenderden használni matekoktatásra lásd videót itt:
    https://blogs.office.com/en-us/2017/03/16/graph-math-equations-with-ink-math-assistant-in-onenote-for-windows-10/

    valóban kell egy kis idő megismerni, de elég killer app tud lenni megfelelő kezekben
    Utoljára szerkesztette: joebacsi, 2017.08.21. 22:33:06
  • joebacsi #4
    Aki magától bemikrofonozza a saját lakását, az szerintem tök hülye.
  • HyBrIDNyLA #3
    Ami nem életszerű, az eltűnik, csak idő kérdése.. fajok is így halnak ki. Az evolúció nagy úr, "ami nem működik, azt erőből fent lehet tartani, de egy idő után elfárad" - egy kb. 20 éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltótól idéztem.
  • Sir Cryalot #2
    Az USA-ban akkora áltehetség ,technokultusz és menedzsermánia van, hogy nem azt nézik mennyire szükséges valami hanem hogy épp csak földön csuszamlani kell tőle vagy konkrétan hanyattvágódni. Kritikát eltűrni , foglalkozni vele? Ugyan...

    Focit helyettesítve a középsőbe csodák csodája MO-ra is érvényes.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.08.21. 16:36:26
  • HyBrIDNyLA #1
    Kb. annyira használhatóak jelenleg, hogy: "what is the weather like?" Ez pontosan olyan, mint az MS Onenote, jó hogy van, de több idő foglalkozni vele, mint sokszor megoldani magát a feladatot, vagy a problémát. A "tell me a Joke" meg "sing me a song" elég unalmas egy idő után. Aki tényleg komolyan nyomja az ipart, az még mindig határidőnaplót vezet. Egyelőre nem életszerű egy rohanó világban. Lehet rosszul látom.