Berta Sándor

Botok kora - programozott vélemények

Több tartalmat generálnak botok az interneten, mint a felhasználók, de a vélemények megosztásában a legszorgalmasabbak.

Az algoritmusok hatékony és olcsó eszközök: tavaly az internetes forgalom több mint felét, pontosan 51,8 százalékát szoftverek, míg a fennmaradó 48,2 százalékát a felhasználók generálták. Az adat az Annual Imperva Incapsula Bot Traffic Report című jelentésből származik. A megjelent adatok tükrében jogosan felmerülő kérdés az, hogy vajon eljön-e az az idő, amikor a szoftverek elnyomják majd az embereket a világhálón.

Egyre több e-kereskedelmi boltban egészíti ki chatbot a gyakran feltett kérdések oldalát csökkentve az ügyfélszolgálaton lévő terhelést, de ott vannak még a reklámpiacon használt megoldások, amelyek a facebookos/instagrammos stb. követők számát mesterségesen növelik meg, valamint a mostanában egyre népszerűbb, véleményeket terjesztő robotok. Természetesen vannak támadó célzatúak is, melyek egy hiba ellen be nem foltozott szervereket keresnek vagy a honlapokon emberi látogatónak álcázva magukat elfogadják a cookie-kat és lefuttatják a JavaScripteket. Céljuk lehet pusztán az, hogy bármely embernél gyorsabban felvásárolják egy népszerű koncertre a jegyeket, de begyűjthetik későbbi spammelés céljából a hálóra kirakott emailcímeket vagy elérhetetlenné is tehetnek egy honlapot, ha másodpercenként sok tízezerszer kérik, hogy töltödjön be számukra.


A netes forgalom kevesebb, mint fele származik valódi emberektől

És ott vannak persze a keresőóriások, mint a Google vagy a kínai Baidu a hálózatot feltérképező algoritmusai, a médiafigyelő cégek forró témákat monitorozó szoftverei, az egyes honlapok vagy online funkciók rendelkezésre állását ellenőrző eszközök és még sorolhatnánk a típusokat. Tavaly a legaktívabb a Facebook mobil alkalmazásához kifejlesztett program volt, ami a weblapokon lévő tartalmakat letöltve lehetővé tette azok gyorsabb mobilos betöltését.

A Dél-karolinai Egyetem tanulmánya szerint a Twitteren 319 millió aktív felhasználó van jelen, de közülük 48 millió bot. Donald Trump amerikai elnök 27 millió követőjének egyharmada szoftver. Az amerikai elnökválasztási vitában, amely Donald Trump és Hillary Clinton között zajlott, a Twitter-forgalom egyötöde teljesen automatizált volt.


A 45 legaktívabb "jó" robot

A gépi véleménybefolyásolás nem csupán hatékonyabb, de olcsóbb is annál, mint amikor napi néhány dollárért alkalmaznak "kattintómunkásokat" kifejezetten erre a célra kialakított központokban. Egy alapfunkciókat kínáló bot 500 dollárba kerül, cserébe 10 000 Twitter-fiókot tud irányítani. Ráadásul elég csak egyszer beprogramozni, nincs ebéd- vagy vécészünete és nem kell neki pihenőidőt biztosítani vagy nyugdíjjárulékot fizetni utána. Vlagyimir Putyin is előszeretettel alkalmaz például a Twitteren külön csapatot propaganda célú bejegyzések megjelentetésére. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Oroszország egy összetett bothálózatot használ, amely 15 000 Twitter-fiókból áll, ezek naponta átlagosan 60 000 bejegyzést jelentetnek meg.

A szoftverek ugyanakkor nem csupán téves információkkal manipulálják a közvéleményt, hanem már abba is beleszólásuk van, hogy egyáltalán milyen anyagok jelennek meg. Algoritmusok döntik el például, hogy melyek a fontos hírek és melyek nem, eközben mesterséges intelligenciák vadásznak az álhírekre.

Matt Chessen korábban egy bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencián alapuló botok elnyomhatják az emberi beszédet az interneten. A szerző egy olyan jövőképet vázolt fel, amelyben már csak gépek kommunikáltak egymással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #3
    megint a putyin volt a rossz..?
    azért amit az usa is csinál..csak ők sokkal nagyobban.
    Ha putyin csinálja.. az gonoszság..
    ha az usa csinálja.. akkor nincs semmi baj.. biztos valamit félre értettél.
  • Berber #2
    Putyin csak egy jól célzott mellélövés volt.
  • Archenemy #1
    "Vlagyimir Putyin is előszeretettel alkalmaz például a Twitteren külön csapatot propaganda célú bejegyzések megjelentetésére"

    Tanult a CIA-tól meg Izraeltől?

    https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israeli-students-get-2000-spread-state-propaganda-facebook

    https://www.theguardian.com/technology/2011/mar/17/us-spy-operation-social-networks

    (és nem, ezzel nem azt mondom, hogy akkor persze ez okés, hanem azt kifogásolom, hogy gyakorlatilag MINDEN kormányzat ezt csinálja, de megint sikerült PONT Putyint kifogni, ez nem propaganda szerencsére :D)