Berta Sándor

Firmware-frissítés tette tönkre az okoszárat

Bár az eset csak 500 eszközt érintett, tökéletesen bemutatta, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek az okostermékeket használókra.

A Lockstate nevű cég véletlenül hibás firmware-frissítést adott ki az okoszárjaihoz és ezáltal javíthatatlan károkat okozott. A Remotelock LS-6i nevű eszközök működésképtelenné váltak, a zárak elvesztették a kapcsolatot a forgalmazó szerverével. A terméket leginkább lakásukat az Airbnb rendszerén keresztül kiadó tulajdonosok használják, mivel a cég a startup hivatalos partnere. Az okoszár lehetővé teszi, hogy minden egyes bérlőnek, aki akár csak egyetlen napot is tartózkodik a lakásban, külön kódot generáljanak a távolból, és anélkül be tudjon jutni az ingatlanba, hogy az átadáskor jelen lenne a tulajdonos.

A vállalat kiadott egy közleményt és megígérte a termékek részleges vagy akár teljes cseréjét - az előbbire 5-7, az utóbbira 14-18 napon belül kerülhet sor, emellett az érintett személyek kártérítést is fognak kapni. A hibás firmware-frissítés miatt lehetetlenné vált az okoszárak PIN-kódokkal való kinyitása, azt csak hagyományos módon, klasszikus kulcs segítségével lehet megvalósítani.


A kárt elszenvedőknek felajánlották azt is, hogy kárpótlás gyanánt egy esztendőn keresztül ingyen használhatják a Lockstate Connect Portal nevű szolgáltatást. A hibás firmware-frissítés körülbelül 500 ügyfelet érinthet, ennek ellenére tökéletesen bemutatta azt, hogy mennyire veszélyes lehet egy okosrendszer használata, ha a gyártó nem tesztel alaposan. A Lockstate létrehozott egy külön e-mail címet is - [email protected] -, amelyen keresztül az okoszárak cseréje egyszerűen lebonyolítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #1
    Sh*t happens!