Berta Sándor

Szabályoznák az algoritmusokat Németországban

A cégek maguk döntik el, hogy milyen hír jelenik meg a közösségi profilunkon, milyen reklámokat látunk és hogyan súlyoz a kereső.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter szabályozná az internetes óriáscégek működését. A tervek alapján egy külön hivatal ellenőrizné a használt algoritmusokat. A politikus az alkalmazott algoritmusok hatalmának társadalmi hatásai miatt aggódik és ezért egy új antidiszkriminációs törvény kidolgozásért kampányol. A jogszabály megalkotásakor kifejezetten figyelembe vennék a digitális élet jellemzőit és követelményeit.

A SPIEGEL birtokába jutott tervezet szerint hatósági ellenőrzésre lenne szükség, hogy figyelemmel kísérhessék az IT-vállalatok által használt algoritmusok működését, alapjait és a hatásaik következményeit. Ezt az ellenőrzési feladatot egy a német kormány által a jövőben alapítandó digitális ügynökség veheti át. Algoritmusok határozzák meg napjainkban, hogy a felhasználók milyen tartalmakat láthatnak a közösségi oldalakon és a keresőkben. Döntenek arról, hogy a társaságok milyen ajánlatokat mutatnak meg a felhasználóknak.

Maas attól tart, ha a cégek megpróbálják az embereket befolyásolni ezáltal jelentős mértékben korlátozhatják az önrendelkezésüket és a cselekvési szabadságukat. Szerinte ez a folyamat a társadalom számára is rendkívül veszélyes, amennyiben ugyanis a műszaki semlegesség és objektivitás álcája alatt politikailag manipulálják az eredménylistákat és a hírek, bejegyzések megmutatását, akkor a demokratikus önrendelkezés eltűnik.

Tavaly októberben Angela Merkel német kancellár panaszkodott arról, hogy mindenki csak azokat a megosztásokat látja, amelyekkel egyetért. A politikus már akkor azt sürgette, hogy az algoritmusoknak átláthatóknak kell lenniük. Erre azért van szükség, hogy az érdeklődő polgárok tájékozódhassanak arról, hogy mi történik a médiaszokásaikkal kapcsolatos adatokkal. Egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy baj, ha az emberek a közösségi oldalakon már csak azokat a dolgokat olvassák el, amelyek megerősítik az álláspontjukat vagy amiket a hasonlóan gondolkodók ajánlanak nekik. Úgy vélte, ez egy olyan folyamat, amely fenyegeti a demokrácia szempontjából létfontosságú véleményszabadságot és sokszínűséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!