Gyurkity Péter

Nagy bajban egy kínai telefongyártó

A LeEco tulajdonosa időt kér, a hitelezők azonban a pénzüket akarják látni.

A LeTV, illetve LeEco érkezőben lévő csúcstelefonjáról még a februári MWC előtt említést tettünk, akkor pedig szó esett a cég anyagi gondjairól is. Ez utóbbi az utóbbi hónapokban tovább súlyosbodott, amit jól jelez, hogy immár bírósági döntés is született az ügyben.

A sanghaji bíróság ítélete szerint a tulajdonos családtagjainak nevén lévő, mintegy 182 millió dollárra rúgó eszközöket zárolták, miután az üzletember által életbe léptetett drasztikus döntések sem voltak elegendők a tartozások fedezéséhez. A cég először az amerikai terjeszkedéssel kapcsolatos terveit kukázta, ezt követte az ottani részleg 80 százalékos leépítése, valamint a leendő főhadiszállás felépítésének elmaradása. Mivel azonban tavaly több mint 6 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a befektetők révén, azóta pedig elmaradtak a remélt eredmények, mindez apró részletnek tűnik, az adósság törlesztése pedig szinte reménytelennek látszik.

A gyártó első embere időt kér a befektetőktől, a türelem azonban igencsak fogytán van. A cég az okostelefonok és az elektromos autók területére betörve szeretett volna nagy szeletett kiharapni a tortából, ez azonban eddig elmaradt, bár állításuk szerint az FF91 prototípusa révén még mindig a Tesla nyomába eredhetnek. Ugyanezen bíróság a hónap első napjaiban a Leshi nevű leánycég csaknem 520 millió részvényét zárolta, ez már 2,3 milliárd dollárra rúg, ezt pedig amerikai, hongkongi, valamint indiai keresetek egészítik ki, dacára annak, hogy tavaly a tervezett összeg csaknem dupláját fordították a törlesztésekre.

Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz az ügy kimenetele, a befektetők mellett azonban az alkalmazottak és a beszállítók is várnak a kifizetésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #4
  Homtom HT7emen a noroot firewall megoldotta a "gyári adware" problémát. Nagyobb kínai gyártók mint a xiaomi telefonjain ilyen nincs, meg ami benne van az úgy működik ahogy kell, cserébe nem annyira olcsóak de így is jó az áruk, valamit valamiért)

  egyébként ahogy vesszük, a legalját sem szabad megvenni.
 • kvp #3
  "ugyan nem telefon hanem egyéb kínai cucc de sajnos ilyen jellegű tapasztalatom is van az 'olcsó' alibabás beszerzésekről"

  Ilyen helyeken alapszabaly, hogy abbol indul ki az ember, hogy nincs garancia es ha barmi gond van azonnal megy a kukaba. Semmi olyat nem szabad igy rendelni, ami nem az ilyen egyszer eldobhato kategoria.

  ps: Kinai allami kemprogram meg a media marktos lenovo telefonokon is van, csak jobban eldugtak. Nem mintha ebben az iphone jobb lenne, csak az usa a 'baratunk es orok szovetsegesunk'.
 • ftomi76 #2
  Hmm a telefonjaik specifikációi voltak jók. Vagy én voltam peches, de az enyémen 2 hónap után megdöglött az ujjlenyomat olvasó, és egy olyan szemét Android van rajta ami folyton folyvást az arcodba tol mindenféle reklámot iszonyat idegesítő. Persze lehet ROM-ot vadászni meg fórumokat olvasgatni és biztos van aki boldogul is ezzel, de eljutottam odáig a sokadik olcsósított kínai telefonom után, hogy legközelebb inkább veszek egy drágábbat ami talán nem kémkedik annyit utánam, nem tolja az arcomba a reklámokat, esetleg van márkaszerviz itthon, és ha gond van akkor nem kell saját pénzemen utaztatnom a telefont abban a reményben, hogy talán egyszer még viszontlátom...(ugyan nem telefon hanem egyéb kínai cucc de sajnos ilyen jellegű tapasztalatom is van az 'olcsó' alibabás beszerzésekről :-( )
 • zola2000 #1
  Pedig nagyon jó telefonjaik voltak olcsón, kár hogy csődbe mentek :)

  (na igen ott sem egyszerű ma már)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.07.12. 19:27:47