Berta Sándor

Okos segítőnek örülhetnek az öregemberek

A guruló járókeretekre körben látó kamera és önműködő irányítás kerül - nem csak idősek otthonában hanem a golfpályákon is.

Svájci kutatók új szintre emelték az un. rollátorokat: az ETH Zürich informatikusai és robotikai szakértői egy olyan gépet fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően a nyugdíjasok könnyebben közlekedhetnek. A Smart Walker olyan, mint egy hagyományos guruló járókeret, de számos szenzorral és processzorral van kiegészítve.

A járművet a Roboscoop kezdeményezés keretében kezdték fejleszteni 2012-ben. A Roboscoop célja különböző technológiák és eszközök megalkotása. Az első prototípus négy év után készült el és ellátták 360 fokban látó 3D-kamerával, amely képes a környezetet feltérképezni, másrészt méri a tulajdonos távolságát a járműtől. A szenzorok felismerik az illető gesztusait, így a Smart Walkernek akár kézjelzés is adható és odagördül a nyugdíjas elé. Egy lézeres érzékelő méri a lábakhoz való távolságot és ellenőrzi a talajt, hogy felismerje az akadályokat. A sebességet automatikusan szabályozza a rendszer és egy másik szenzor a talaj dőlésszögét méri. Ez utóbbinak köszönhetően az emelkedőknél a rendszer automatikusan gázt ad.


A Smart Walker egy egyszerű felhasználói kezelőfelületen keresztül vezérelhető. A felszerelt táblagép segítségével két üzemmód közül lehet választani. Asszisztens üzemmódban a jármű támogatja a felhasználót a fordulás és az emelkedőkön való közlekedés során, míg önálló üzemmódban a robot automatikusan cselekszik, reagál a gesztusokra és idegen segítség nélkül tevékenykedik.


A csoport eddig Zürich városának öt idősek otthonában tesztelte a rollátort. A 23 személy egy része vak volt és többen közülük 90 évesek vagy idősebbek voltak. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, a Smart Walkert könnyebben lehetett használni, mint a hagyományos rollátorokat. A legnagyobb problémát a jármű átlagosnál nagyobb súlya és mérete jelenti. A Smart Walkert várhatóan 3000 svájci frankért lehet majd megvásárolni. Érdekesség, hogy az idősek otthonai mellett az eszköz akár a golfpályákon is megjelenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!