Berta Sándor

Hiba emlékezetünk helyett teljesen a digitális eszközeinkre hagyatkozni

Szakemberek azt vizsgálták, hogy miként jelenik meg a digitális amnézia a munkahelyi környezetben.

A digitális amnézia azt jelenti, hogy elfelejtjük azokat a dolgokat, amiket egy elektronikus eszközbe felírtunk. Munkakörnyezetben ez természetes dolog, ráadásul hátráltatná is a munkánkat, ha folyton mindent a fejünkben akarnánk tartani, főleg a kifejezetten szellemi tevékenységeket végző munkakörökben, ahol a tudásmegosztás és a kollégákkal való együttműködés alapvető dolog. A Kaspersky Lab felmérése szerint az emberek majdnem fele, 46 százaléka úgy tartja, hogy minél több részletre emlékszik annál kevésbé tud új dolgokat kitalálni, míg 63 százalék azt állította, hogy a legjobb ötletei akkor támadtak, amikor újra megtalált egy korábban lejegyezett, de elfelejtett dolgot.

De arra is megállapították a szakemberek, hogy sok munkavállaló túlbecsüli a saját multitasking-képességeit. Az európai válaszadók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy üzleti megbeszélésen történő jegyzetelés közben valójában nem is tudnak figyelni az előadóra, és 60 százalékuk szerint a feljegyzés pontatlan a nem-verbális eszközök eltárolása nélkül. A megkérdezett alkalmazottak 52 százaléka elismerte, hogy egy dolog feljegyzése közben számos dolog elveszik, amelyek pedig a későbbi megértés szempontjából fontosak lennének - ilyenek az összefüggések, az érzések, az utalások.


A tények eltárolhatók, de csak az
emberek tudják összekötni a pontokat
Dr. Gorkan Ahmetoglu, a londoni University College munkapszichológiai docense kiemelte, hogy az emberi emlékezőképesség korlátozott. Aki csak hallgat valamit és az emlékezetére támaszkodik, annak tudnia kell, hogy az emlékek átjátszása a rövid távú memóriából a hosszú távúba egy nehéz folyamat és attól függ, hogy az illető mennyire ismeri ki magát az adott témában. Amennyiben egy téma új a számára és nem tudja teljesen megérteni, akkor lehetőleg minél nagyobb mértékben digitálisan kell feljegyeznie, hogy később ismét előhívhassa és emlékezhessen rá. Az ismert témák esetében viszont inkább célszerű lemondani a digitális feljegyzésekről és teljesen az adott információkra összpontosítani.

Persze ez utóbbi nem mindig megoldás, hiszen az agyunkban tárolt információk nem oszthatók meg másokkal vagy nem küldhető el egy kattintással levélben, és az is elég nagy problémát jelent, ha egy megbeszélést azért kell megismételni, mert senki sem emlékszik az elhangzottakra. De teljesen a felírtakra támaszkodni is kockázatos, hiszen a használt készüléket ellophatják, elveszhet vagy akár kibertámadás áldozatává is válhat. A megkérdezettek 6,8 százaléka mondta azt, hogy teljesen függ a digitális jegyzeteitől, és amennyiben ezeket elveszítik, akkor az összes emléküknek is búcsút inthetnek.

A digitális amnézia komoly kockázatokat jelent a munka világában, egyúttal megmutatja azt is, hogy az ember és a gép együttműködése szállíthatja a legjobb eredményeket. Így megőrizhetők mind a tények és adatok, mind pedig az interpretációhoz szükséges érzelmek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mr9 #1
    http://medicalxpress.com/news/2016-04-need-to-remember-something-better.html