Berta Sándor

A következő 30 év fájdalmas lesz

Jack Ma, az Alibaba alapítója szerint a technológiai változások korábban világháborúkhoz vezettek, ezért ideje átgondolni a dolgokat.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezetője, portálja a világ legnagyobb piactere. Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok, így számukra nagy veszélyt jelent az új elnök, Trump által erőltetett protekcionista irányváltás, amit minden nyilatkozatában igyekszik támadni. Meggyőződése hogy a globalizáció jó dolog, de még jobbá kell tenni azáltal, hogy mindenkit be kell vonni a folyamatba, a tudást és a szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé kell tenni. A technikai fejlődés és a globalizáció miatt komoly változások lesznek. Ez a folyamat lehetővé teheti majd az embereknek, hogy az eddiginél sokkal kevesebbet dolgozzanak. Szerinte hisszük vagy sem, 30 év múlva az emberek naponta 4 órát és hetente 4 napot fognak dolgozni. Az üzletember példaként említette, hogy az ő nagyapja még naponta 16 órát dolgozott a mezőgazdaságban és úgy vélte, hogy túlságosan sokat robotol. A nyugati világban most naponta 8 óra a szabályozási korlát, és szintén túlságosan soknak tartják ezt az emberek.

A globalizáció esélyt jelent a kis és a közepes vállalatok számára, amelyek helyi szinten készítik a termékeiket, de azokat a műszaki fejlődésnek köszönhetően világszerte értékesíthetik. Azonban miközben ez a folyamat új munkahelyeket teremt, számos szakma jövőjét megkérdőjelezi, és idővel az is nagy probléma lehet, ha a helyi szolgáltatók nem tudnak globális szereplőkké válni.

Tavaly 870 órát töltött repülőgépen, idén ez a szám több, mint 1000 óra lesz. Mindezt azért teszi, hogy megpróbálja meggyőzni a kormányfőket és vezetőket arról, hogy a globalizáció és a szabadkereskedelem jó dolog, valamint hogy a kisebb cégek a globalizáció motorjaivá válhatnak. A globalizációt ugyanis nem lehet megállítani, a világ egyre kisebb lesz. Az internetet, a(z olcsó) repülőjegyeket és a világot beutazó embereket nem lehet visszadugni falak mögé. S ha valamit nem lehet megállítani, akkor jobbá kell tenni azt.

Ma meg van győződve arról, hogy Donald Trump és kormánya sem tud elzárkózni a globalizáció elől. Az egyre növekvő kínai középréteg egyre inkább érdeklődik az Amerikai Egyesült Államokból származó termékek iránt. Példaként hozta fel, hogy a múlt hétvégén kétmillió amerikai rúzst 15 percen belül adtak el az Alibaba rendszerén keresztül, amivel arra akart utalni, hogy az egyszerű amerikai állampolgárok is nyernek a partnerségből.


Ma úgy véli, a mesterséges intelligencia a következő 30 évben le fogja hagyni az emberi tudást és emiatt sok munkahely szűnik majd meg. Azok, akik képesek lesznek a fejlődéssel lépést tartani, gazdagok és sikeresek lesznek, míg azokra, akiket hátrahagy a társadalom, fájdalmas időszak vár. Amennyiben a társadalom nem lesz képes megfelelően felkészülni erre a helyzetre akkor nagyon komor világ vár ránk. Ha a technológiai forradalom boldogtalan, unatkozó, pénztelen és ezért dühös embertömegeket eredményez, az kirobbanthatja a harmadik világháborút. A korábbi nagy műszaki robbanások ugyanis az első és a második világháború kiváltó okai között szerepeltek. Ugyanakkor még van elég idő e forgatókönyv bekövetkezésének a megakadályozására.

Az Alibaba rengeteg adatot gyűjt be a vásárlókról és a termékekről, de ez még mindig semmi ahhoz képest, amilyen mennyiséget a jövőben fog. Céljuk ezzel az emberek elégedettségének növelése, de azt még nem tudják pontosan, hogyan fognak ezzel az adattömeggel több pénzt keresni. Regisztrált felhasználóik napi 25 percet bolyonganak náluk, és egyre inkább mobilon érik el őket, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az elektromosságot feltalálásakor még csak világításra használták, míg ma már az működtet mindent körülöttünk - szerinte ugyanez a folyamat fog lejátszódni az adatokkal is.

Szerinte a gépek ugyan lehetnek okosak, ugyanúgy ahogy a buszok vagy a vonatok gyorsabbak nálunk, de a bölcsességet nem lehet kiváltani, mert az a szívből jön. Kiemelte, hogy a kormányoknak sokkal több pénzt kellene fordítaniuk oktatásra. "Az okos ember tudja mit akar, a bölcs ember tudja, hogy mit nem akar." A menedzser kiemelte, hogy az elmúlt 18 évben internetes üzleteket bonyolított Kínában és minden egyes nap kritizálták. De ha valaki valamiben hisz, akkor mindig sok kritika éri, és amennyiben meg van győződve valamiről, akkor javítani is tud rajta.

Az Alibaba alapítója korábban a szabadkereskedelem mellett állt ki, majd azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia minden iparágat át fog alakítani, ami rengeteg fájdalommal fog járni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #39
  Fotelhuszár! :-)
  Számodra mindenki, aki nálad sikeresebb, "mások nyomorán kapaszkodott fel". Ezért vagy te ilyen sötét. Az fel sem merül benned, hogy kemény munkával, kitartással, tehetséggel is lehet sikert elérni. Nem jut ez eszedbe, mert ezek számodra ismeretlen fogalmak. Egyszerű világodban csak a "tisztességes nyomorult" és az "aljas, mások nyomorán felkapaszkodott vállalkozó" létezik. De legalább így már értem, miért vagy ennyire sötét.
  Azért utálod a multikat, a kapitalizmust és nagyjából mindent, amivel sikert lehet elérni, mert te képtelen voltál kihasználni az előnyeit, és most gyűlölsz mindenkit, akinek sikerült. Jó magyar módjára nem azt nézed, hogy mit tehetnél magadért, hanem csak azt, hogyan húzz le mindenkit a saját középszerű szintjére, hogy ne érezd magad olyan szarul a mások sikere láttán. Tipikus kádárista "szomszéd tehene" mentalitás. Na pá!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.06.28. 14:16:20
 • ostoros #38
  Aha. Az pofázik a nepotizmusról, aki 91-ben nepotizmussal alapított céget. Elmész te a picsába a takony gerinceddel.
  Emberek nyomorán és tönkretételén felkapaszkodott senki vagy.
  Szarember voltál és az is vagy a mai napig.
 • TokraFan #37
  Nálad biztosan többet tudok a témáról, mert te csak a foteledben elmélkedsz kb. mindenről, nulla gyakorlati tapasztalattal, én meg nap mint nap szembesülök az éppen aktuális szabályozások előnyeivel és hátrányaival.
  Mindig az ilyen kis irodai közalkalmazottak okoskodnak, akik megkapták a stabil kis fizetésüket a kádár éra altt is, meg most is szépen elvannak, élősködnek a versenyszférában dolgozókon akik hasznot is termelnek. De okoskodni azt nagyon tudtok, a semmire. Mi tartunk el titeket tóni!
 • ostoros #36
  Akkor igazam van. Szart se tudsz.
 • TokraFan #35
  91-ben alapítottam a cégemet ;-) Ennyit erről...
 • ostoros #34
  Te meg öt éve űzöd az ipart, és azt hiszed, tudod mi volt előtte. Szart se tudsz.
 • ostoros #33
  Ostobaság. A technikai fejlődés nem globalizáció, értem?
 • TokraFan #32
  Bocs, de fogalmad sincs semmiről. Szerintem életedben nem vállalkoztál, nem kereskedtél. Innentől komolytalan az egész.
 • ostoros #31
  Ostobaság. A vámok nem szüntetik meg a kereskedelmet. Vagy ha igen, akkor az EU épp olyan zárt, sőt zártabb, mint a belépés előtti kereskedelmi szabályaink voltak.
 • TokraFan #30
  Jelenleg is kvázi világkormányzás van. A gazdagabb és katonailag erősebb diktál. Kormányokat döntenek meg ha akarnak, országokat tesznek tönkre. Komolyan nem értem, miféle világkormányról beszéltek?
  Jelenleg is erős gazdasági csoportok irányítanak, azok zsebében vannak az elnökök, miniszterek, nagyhatalmú vezetők. Jelentős részüket eleve ők helyezik el pozíciókba.

  Valójában ez egy sokkal hasznosabb rendszer számukra, mert a tömegek azt hiszik, van beleszólásuk bármibe, választhatnak vezetőket és kormányokat. De ez tkp. nem igaz, mert a választásokon már eleve a nagytőke által támogatott jelöltek indulnak, ők finanszírozzák a kampányokat. Aki azt hiszi, hogy a hazai kormányok -oldaltól függetlenül- nincsenek globális nagytőkések zsebében, az igen nagyot téved. A globális hatalmaknak semmi szüksége egy dedikált szuperkormányra, egyrészt mert lehetetlen megvalósítani, másrészt mert sokkal nagyobb ellenállást szülne az emberek körében. Ez a cirkusz ami jelenleg zajlik, választásokkal, nemzeti, libárális/konzervatív ál csatározásokkal, nekik sokkal kívánatosabb helyzet, mert amíg mi azzal vagyunk elfoglalva, kit és miért utáljunk, addig ők ott és úgy nyúznak minket tovább, ahogy és amikor csak akarnak.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.06.26. 18:36:16