Berta Sándor

Az internet elromlott?

A világháló a tudásmegosztás paradicsoma helyett a figyelemhajhászás pokla, ahol extrém dolgokkal lehet eredményt elérni, és így pénzt keresni. Legalábbis ezen az állásponton van a Twitter alapítója.

Evan Williams, a Twitter és a Medium.com alapítója szerint az internet tönkrement, ráadásul idővel minden rosszabb lesz. A Facebookon egyesek már élő adásban közvetítenek öngyilkosságokat és erőszakos cselekményeket és a Twitteren rengeteg a troll, amely jelenséggel nem lehet mit kezdeni. Elöntik a netet a tényekkel semmilyen kapcsolatban nem álló álhírek és hazugságok, melyeket vagy pénzért vagy valamilyen ideológia nevében gyártanak. Egy kutatásban 10-ből négy ember állította, hogy már megfenyegették online, és az adatfelvétel még az amerikai elnökválasztás komolyabb sárdobálása előtt volt.

A Google által 2003-ban felvásárolt Blogger kitalálójaként és a Twitter legnagyobb részvényeseként mélyen hitt abban, hogy amint bárki szabadon nyilváníthat véleményt és cserélhet ötleteket, akkor egy jobb világ jöhet el, de tévedett. Williams szerint az internet alapproblémája az, hogy a világhálón a szélsőséges dolgokat jutalmazzák. Az emberek ugyanúgy megnézik ezeket, ahogy vezetés közben lelassítanak egy autóbaleset mellett, de itt újabb katasztrófákkal ki is szolgálják az erre vágyó embereket.

Néhány éve még a Twitter a szabadság legfőbb terjesztőjének tűnt, gondoljunk csak az arab tavasz eseményeire, amikoris az emberek ezen a platformon számoltak be az aktuális eseményekről, és percről-percre lehetett követni rajta a diktátorok bukását. De más is sokat köszönhet a Twitternek, például Donald Trump, az első amerikai elnök, aki a mikroblognak köszönhetően költözhetett be a Fehér Házba. A politikusnak közel 35 000 tweetje és 30 millió követője van. Az biztos, hogy nem ő a legnépszerűbb twitterező, de alighanem a legbefolyásosabb. A mostanában orosz kapcsolatai miatt támadott dollármilliárdos egy néhány héttel ezelőtti interjúban elismerte, hogy saját csatornája és a közvetlen választói kapcsolattartás nélkül nem tartana itt.


Evan Williams szerint a Szilícium-völgyben szeretnek magukra Prométheuszként tekinteni a dolgozók, olyan hősként, amelyik ellopta a tüzet az önző istenektől (a szűrő és ellenőrző szerepet is betöltő újságíróktól) és az egyszerű emberek kezébe adta. De szerinte a történet végéről sem szabad megfeledkezni, mely szerint Zeusz haragjában egy sziklához láncolta az árulót hogy az az örökkévalóságig szenvedjen a máját tépkedő sastól. Williams arra számított, hogy az emberek ugyanolyan felelősségteljesen fognak viselkedni az interneten, mint ő, és ugyan a lakásunk ajtaján van zár, de az interneten erre már nem lesz szükség.

Ő ezt nem szeretné tovább eltűrni és ezen akar változtatni. A legnagyobb problémát a reklámok által vezérelt tartalomban látja, mely a figyelemhajhászást támogatja a megértés mélyítése helyett. Ezzel szemben egy előfizetéses rendszer az értéket jutalmazza, hisz abban, hogy az emberek hajlandók fizetni a minőségi tartalomért, ezt próbálja érvényesíteni Medium.com nevű lapjánál is.

Az ágazat nagy szereplői rendkívül sok pénzt és időt fektetnek be abba, hogy megtalálják a megoldást az aktuális problémákra. A többi kommunikációs platform is próbálkozik, mesterséges intelligencia algoritmusokkal, további moderátorok alkalmazásával vagy éppen a közösség általi kiközösítés önműködő módszereivel próbál úrrá lenni a minden fórumon tapasztalható mérgező légkörön. A Facebook például több ezer segítőt alkalmaz az élő közvetítések figyelésére, szűrésére és adott esetben leállítására. A Google átdolgozza a keresési struktúráját és a Twitteren is csökkent a gyűlöletbeszéd mennyisége. Ezért Williams hiszi, hogy meg fogják oldani ezt a problémát, de csak az út elején járnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #23
  Ez a lényeg.
 • ostoros #22
  A prédikálni szó láthatólag triggerelt téged :D
 • NEXUS6 #21
  Szerintem konkrét dolgokra gondol emberünk. Az internet (általában) nagyon jó kis hipszter játszótér volt, ahol lehetett nyomni a píszi dumát, ami gyak azt jelenti, hogy úgy fekázok, hogy azokat oltom lájtosan, akik a fekákat oltják, de közben alig várom, hogy valaki valami dúrvát szóljon rájuk, amiért én kioktathatom.
  És ő erre ki is találta a Twittert, ahol nagyon magas szinten lehetett szídni a É-koreai kormányt, az elnyomó diktatúrákat, a rasszizmust, védeni a migránsokat, vagy a klímát, illetve a fókbébiket amikor az atrocitásokról szóló, néha esetleg túlzó (de a cél szentesíti az eszközt) anyagokat nyomtak, meg ilyenek.

  De aztán jöttek az un. "trollok" élükön Trumppal. Ők tök ugyan azt csinálták, mint hipszterkéim, csak épp más volt mindenről a véleményük. Na de ezt nem lehet!

  Kész vége, az internet elromlott!!!
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.05.29. 09:15:44
 • talpi #20
  Nem kell ezen csodálkozni. A média mint terméket árulja a gyűlölködést, mocskolódást, degradálást és elhiteti az emberekkel ez a szabadság. Ezt boldogan elfogadja a "nép" és önfeledten cinkel, gyalázkodik, köpköd.
  Csak rosszabb lesz. Egy pszihomókus egyszer azt mondta: "olyan ez a net, mint egy tereprally. Nem lehet tudni a következő domb mögül mi bukkan elő."
 • xyl #19
  Hááát....

  Kezdjük az elején: Wikipédia:
  "Az internet olyan globális számítógépes hálózat, amelyen a számítógépek az internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak."

  Általában nem ilyen értelemben tekintünk az internetre. Nem is akarok tovább a fogalmakon lovagolni, viszont az, hogy "a tudásmegosztás paradicsoma helyett a figyelemhajhászás pokla" - Na ez az, amiben egy szót ki kell cserélni: "helyett" helyett legyen "mellett".
  Mindenki eldöntheti saját maga, hogy mire használja az "internet protokoll segítségével kommunikáló számítógépeket".
 • Nemzsidó #18
  Jól becsaptatok...

  Egyből hívtam a szolgáltatóm, hogy azt írják, elromlott az internet, meg azonnal posztoltam is mindenhová. És jöttek a válaszok, hogy nem is romlott el...

  Ezért írtam most ide, hogy ki találta ki ezt a hülyeséget, hogy elromlott a net...???
  Hát le kéne lövetni ezt a twitterbuzit, hogy ilyen álhíreket terjeszt...
  Ha elromlik az internet, az a világvége. Ha itt a világvége, elromlik a net.
  Ha net-annyahú... na mindegy...
  :)
 • vik3 #17
  Egyszer eszébe jutott valami, alapított egy ma sikeres céget és aztán lehet megmondani a tutit

  Arról is nyilatkozott, hogy a cégéről még adónemet neveztek el? A mintapéldája, hogy kell elkerülni az adózást, offshorozgatni, optimalizálni, hogy véletlenül se kelljen befizetni a költségvetésbe - na ez a baj az internettel
 • tom_pika #16
  Fejre állok az ilyen idealista álmodozóktól. A sok hülye mellett ők okozzák a legnagyobb kárt, akik próbálják bemagyarázni, hogy az ember más ill. más lehet, mint amilyen valójában.
  Utópisztikus akcióterv felvázolása nem megoldás.
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.05.27. 09:36:19
 • lerboy #15
  Pedig a Prometheus hasonlat tényleg jó. A tüzet is lehet értelmesen használni (főzés, fűtés stb.) és lehet vele gyújtogatni is. Nem az internetet kell megregulázni, hanem a világ oktatási rendszereit kellene átalakítani és mondjuk a tanrendben több időt fordítani arra, hogy a gyerekeknél kialakítsanak egy egészséges internet-használati szokásrendszert. Továbbá a szülők gondolkodását is át kell állítani, mert a szülők nagy része úgy van az internettel, hogy ráhagyja a gyerekre, mert addig sem "nyavajog" a kölök...
 • esztyopa #14
  Nem az internet romlott el,hanem az emberiség !
  De keveseknek,nagyon sok pénze lesz...amikor kihalunk...
  És ha 100.000 év múlva egy értelmes faj eljut a Földre,azt fogja hinni,hogy a *pénz* egy halálos, kór vol...