Berta Sándor

Nyugdíjazták az MP3 formátumot

Lassan a felhasználók is búcsút inthetnek a népszerű formátumnak.

A Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézete (IIS) hivatalosan is elbúcsúztatta az MPEG Audio Layer III (MP3) formátumot. Az intézmény jelezte, hogy a Technicolorral folytatott licencprogram lezárult és a szimbolikus lépést azzal indokolta, hogy - az Advanced Audio Coding (AAC) személyében - már egy ideje rendelkezésre áll egy az MP3-nál sokkal jobb formátum.

Az MP3 idén ünnepli 22 éves születésnapját. A formátumot 1982 és 1992 között fejlesztették ki és gyakorlatilag forradalmasította a zenei ágazatot, mert a segítségével - érzékelhető akusztikus veszteség nélkül - a méretük tizedére lehetett csökkenteni a tömörítetlen zenei fájlokat. Az intézet közleményében azt írta, hogy a streaming-szolgáltatások, a televíziók vagy a rádiók már a korszerűbb AAC-t használják vagy a jövőben az MPEG-H Audio formátumot részesítik majd előnyben. Mindkettő az MP3-mal szemben kibővített beállítási lehetőségeket és jobb hangminőséget kínál. Az Apple iTunes Store a 2003-as bevezetése óta az AAC-t alkalmazza.

Bernhard Grill, az MP3 társfejlesztője kifejtette, hogy az AAC mostanra "de facto" a zenei letöltések és a mobiltelefonos videók szabványává vált és sokkal hatékonyabb, mint az MP3, ráadásul annál sokkal több funkciót is kínál.

Az MP3-hoz kapcsolódó technikát 1992-ben szabványosították, de az elnevezés csak 1995. július 14-én vált ismertté. Az MPEG-1 Audio Layer 3 programban Karlheinz Brandenburggal együtt közel 40 szakember dolgozott, akik eleinte az új formátumú fájlok esetében a Bitstromot jelképező .bit rövidítést használták. Később az MP3 rövidítés kézenfekvőnek tűnt, mivel egy másik Fraunhofer-csoport az MPEG Layer 2 esetében a .mp2 fájlvégződést kezdte használni. Grill 2008-ban még azt nyilatkozta, hogy nincs technikai ok az MP3 leváltására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #10
    Miert el az mp3? Sok file van ilyen formatumban, raadasul sok hardver ezt tudja es nem akarjak lecserelni oket. Az mp2 pl. a transzatlanti vonalak idoosztasos rendszerehez lett meretezve es ha a gerinceket azota mar frissitettek is, a telefonhalozatokban sok helyen van meg mp2, de nehol adpcm is akad, ami mar 30 eve is elavult volt. Majd idovel kikopik mint a gif meg az ascii text file-ok.
  • zola2000 #9
    Nem értem miért él még az mp3, a divX videókra már nem emlékszik senki, de az mp3 még mindig vezeti a netes zeneletöltéseket.

    Az AAC kb fele annyi bitrátával adja azt a minőséget mint az őskori mp3, tehát egy 256kbpsre kódolt aac kisebb és jobb mint egy 392 kilobites mp3, de gondolom az átlagfelhasználó azt hiszi hogy a 256 gyenge minőség, és keres nagyobb méretű mp3mat ha egy letöltőoldal át szeretne állni AACre, szerencsére a streamoldalak okosabbak az áltagfelhasználóknál az mind aacben streamel, a netes videók hangja is mind aac.
  • wraithLord #8
    Emlékszem, hogy az Am5x86-os gépem overnight konvertált át egy albumot mp3-ba. :D
    Meg sokáig mp3 hallgatás közben nem lehetett csinálni semmit a gépen, még a képernyőkímélő is akadozott. :D

    De én is már egy ideje aac-t meg flac-ot használok.
    Kivéve, amikor online hallgatok zenét, mert valószínűleg annak a zöme még mindig mp3.
  • Tauri #7
    Mikor MP3 al találkoztam 133 MHz es AMD gépem volt, ami nem tudta akadás nélkül lejátszani 16 bit stereoban a számokat Winamp alatt :)
    Vagy 8 bit, vagy mono :D
  • Macropus Rufus #6
    emléxem az első mp3 lejátszom a CubicPlayer volt még DOS alatt. Aztán jött a Winamp. Ezt használom a mai napig.
  • kékherceg #5
    AAC? Még életemben nem használtam. Csak flacot, meg mp3-at.
  • kvp #4
    Az AAC az MP4 formatum resze es foleg mobiltelefonon nepszeru, de ezzel megy a DVB-T foldfelszini tvadas es a youtube stream-ek is (mp4, flv es 3gp modban, html5 eseten mar egy ingyenes codec van).

    Itthon az MP3 algoritmusa egy ideje ingyenes es kvazi public domain, de most mar az egesz vilagon az, mivel nem hosszabbitanak amerikai szabadalmakat a Fraunhofer-nel. Megjegyzem, hogy a teljes MPEG v1 es v2 is ingyenesen hasznalhato lett, nem csak az MPEGv2layer3 (MP3).

    ps: A Google nem szivna a html5-os videoknal a sajat codec-jevel ha az uj formatumokat is ingyenesse tennek, tehat a Fraunhofer semmiert nem kernene penzt a jovoben, de ez egyelore nem varhato.
  • grobs #3
    Nem nyugdíjazzák az MP3-at csak tisztázták, hogy ők már nem kérnek licence díjat érte. Azért kellett ez a nyilatkozat, mert nem volt tiszta, hogy az USA-ban mikor jár le a jogvédettség. Az EU-ban 5 éve lejárt.
  • molnibalage83 #2
    Akkor én valami őskori lelet lehetek, életemben nem találkoztam még AAC-vel...
  • archelf #1
    Nyugdíjazzák az MP3 formátumot, mert a Fraunhoffer intézet már nem kap jugdíjat utána :D