HENT hírlevél

Új generációs MP3 fájlok a kalózkodás ellen

Multimédiás MP3 fájltól remélnek előrelépést a kalózkodás elleni küzdelemben a technológia kifejlesztői. A MusicDNA olyan plusz információkat ad a zenei fájl mellé, amely talán újra vásárlásra csábítja a letöltőket.

Az MP3 fájlok utódját és a zeneipar szebb jövőjét látják a MusicDNA névre keresztelt multimédia projektben a technológia kifejlesztői. Az MP3 születésénél is bábáskodó fejlesztő cég, a Bach Technology új ötletének alapgondolata, hogy olyan pluszt kell adni a zenerajongóknak, hogy azok ismét hajlandóak legyenek fizetni a termékért.

A zeneipar legnagyobb éves szakmai találkozója, a Midem (Marché International du Disque et de l'Edition Musicale) keretében bemutatott MusicDNA újszerűsége, hogy a legális szolgáltatáson keresztül letöltött digitális zenei fájl mellé széleskörű információs tartalmat kínál a dalról és az előadóról. A számítógépen és zenelejátszókon is megjeleníthető járulékos tartalmak között dalszövegek, videók, turnédátumok, Twitter- és blogbejegyzések mellett gyakorlatilag bármi szerepelhet, amit a művész közzétenni, megosztani kíván.

A MusicDNA további sajátossága, hogy kifejlesztői az illegális letöltés versenytársát látják megjelenésében. Stefan Kohlmeyer, a Bach Technology vezérigazgatója szerint a jelenlegi digitális piacon hiányzik a legális vásárlásra ösztönző kínálat, így megérett az idő az újabb technológiai váltásra, ami talán a zeneipar kalózkodás okozta visszás helyzetén is segít majd.

Kohlmeyer szerint a legálisan vásárolt multimédiás MusicDNA fájlok automatikusan frissülnek és bővülnek az előadóhoz kapcsolódó eseményekkel, így az aktuális koncertdátumokkal és új megjelenésekkel, amit a kalóz fájlok viszont nem tudnak biztosítani. Így, ha sikerül megteremteni a plusz tartalmak iránti igényt, a zenerajongók inkább ezeket fogják választani a statikus fájlokkal szemben. Kohlmeyer hozzátette, szerinte a hagyományos és multimédiás fájlok közti különbség legalább olyan jelentős, mint amilyen a CD lemezeké volt a kazettákhoz viszonyítva.

Az egyelőre még csak kisebb független kiadókkal leszerződött Bach Technology tavasszal jelenteti meg az első MusicDNA fájlokat. Ezek ára egyelőre bizonytalan, valószínűleg a kiadók és kiskereskedők határozzák majd meg, de a projekt sikeressége érdekében a fejlesztők a jelenlegi digitális letöltéshez hasonló árkategóriát tartanak reálisnak.

A társított tartalmak ötlete nem egészen friss, hiszen az elmúlt években több hasonló technológia is született. Ilyen az Apple tavaly szeptemberben bemutatott iTunes LP alkalmazása és a nagyobb stúdiók által kifejlesztett CMX, amelyek művészi és multimédia elemekkel gazdagítják a zenei fájlt, vagy az MXP4 által kidolgozott megoldás, amely a multimédia elemek mellé az interaktivitás lehetőségét társítja. Hogy melyik lesz a befutó ezek közül, arról persze egyelőre csak találgatni lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #11
    "Off: van olyan online zenebolt ahonnan veszteségmentesen vásárolhatok zeneszámokat?"

    Ez engem is érdekelne. Vagyis biztosan tudom hogy van, mivel sok flac releasenél a web a forrás, csak kiváncsi lennék, hogy hol lehet venni. :)
  • nickwearby #10
    akarom mondani, senkinél nem érdekel, hogy hol koncertezik, mert nem járok koncertekre ...
  • nickwearby #9
    pontosan ugyanezt akartam írni.

    És egy másik pont, hogy egy pár számnál abszolút nem érdekelnek az ilyen infók.....
    Van egy előadó, akinek 1 db száma tetszik ,összesen...
    Na annál nem érdekel, hogy mikor jelenik meg új albuma, és pláne nem az, hogy hol koncertezik, mert nem járok koncertekre O.o
  • SW0RD FISH #8
    Ha bevezetik két dolgot fognak vele elérni.
    Az mp3-akban is lesznek vírusok.
    Az mp3 lejátszókban is lesz internetkapcsolat. (drágább, központi ellenőrzés ...)
  • sh4d0w808 #7
    Na, hülyegyerek, 2 kérdésem van válasszal is, ami megmutatja e formátum jövőjét:

    1. Támogatja-e ezt a formátumot minden hordozható lejátszó? Nem.
    2. A vásárlók/felhasználók DRM-mentesen akármikor másolgathatják-e a saját fájljaikat a különböző eszközeik között? Nem.

    Aviszontlátásra!
  • Lowosan #6
    Kösz a tanácsot, de legközelebb inkább tartsd meg magadnak.
  • vasziszdasz #5
    MusicDNA újszerűsége, hogy a legális szolgáltatáson keresztül letöltött digitális zenei fájl mellé széleskörű információs tartalmat kínál a dalról és az előadóról.

    Ezt a google is megteszi - INGYEN. Mikor fognak már rájönni hogy nem a senkit nem érdeklő stúdióbeszlgetések meg egyéb szarok fogják megnyitni a vásárlók pénztárcáját, hanem a teszkós ár?
  • MeoH #4
    HAt engem sem fognak meg ezzel. Nalam csak a a hatterban fut a winamp, es szol a zene. Fene kivancsi mindenfele infora.
  • T0nk #3
    Perszehogy. Megveszed a CD online.
  • Lowosan #2
    Hallgatom a zenét, egyszercsak bemondja a máv-hang hogy az előadó koncertezik San Joséban XD
    Én inkább örülök, nem a CD-vásárlásra akarnak rákényszeríteni, hanem megpróbálnak valami újat felmutatni, remélem hogy hamarosan tényleg előállnak valami nagyszerűvel. Ja, amúgy dalszöveget a mostani mp3-akba is be lehet rakni.

    Off: van olyan online zenebolt ahonnan veszteségmentesen vásárolhatok zeneszámokat?