Berta Sándor

A HTML nem egy betegség

A tengerentúlon nincs mindenki tisztában a napjainkban alkalmazott népszerű IT-szabványok, illetve -rövidítések pontos nevével vagy jelentésével.

Számos technikai fejlesztést vagy szabványt jelölő rövidítés van a köznyelvben. Ugyanakkor - mint a The Los Angeles Times cikkében rámutatott - sok felhasználó nem tudja, hogy pontosan mit is jelentenek a különböző technikai rövidítések. A PCMCIA elnevezést az 1990-es évek óta gyakran viccesen azokra az emberekre alkalmazzák, akik nem tudják megjegyezni a számítógépipar rövidítéseit és ezért a szó az ő esetükben a People Can't Memorize Computer Industry Acronyms kifejezést takarja, miközben a PCMCIA a Personal Computer Memory Card International Association nevű szervezet, illetve az általa kidolgozott szabvány rövidítése.

A mostani felmérés során a Vouchercloud online kuponszolgáltatás 18 évesnél idősebb amerikaikat kérdezett meg. A 2400 válaszoló közül 11 százalék hitte azt, hogy a HTML egy nemi betegség. A gigabájtot az emberek 27 százaléka olyan rovarnak tartotta, ami alapvetően Dél-Amerikában honos. Az alaplap szóról pedig a 42 százalékuk úgy gondolta, hogy a luxushajók egyik fedélzetét takarja.

Az MP3 rövidítés a megkérdezettek 23 százaléka szerint nem egy audioformátum, hanem a Csillagok háborúja egyik robotjának a neve, míg az USB szó hallatán a tengerentúliak 12 százaléka egy európai országra gondolt. A Blu-ray a felhasználók 18 százaléka szerint egy vízi élőlény, a szoftver pedig a 15 százalék véleménye alapján egy kényelmes ruha.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • emberz #5
  Nem mintha olyan nagyon reklámoznák, hogy mit is jelent, mondjuk a képen szereplő http. Mondjuk nem is nagyon érdekel...
 • esemve #4
  Tisztán emlékszem egy régebbi cikkre ahol meg a PHP-t nézték drognak.
 • Cat #3
  Az általad bemásolt urbanlegendses linkből pont az derül ki, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kamu, mert utánakérdeztek, és még egy cikket lehoztak a témában.
 • Valentino #2
  Már rég kiderült, hogy ez a kutatás egy hamisítvány volt. A Los Angeles Times nem ellenőrizte a forrást és kiderült, hogy egy PR cég készítette a cikket akik vírusmarketing-et és átverőkampányokat is csinálnak. Milyen szívesen olvasunk ugye olyan híreket, ami a szellemi felsőbbrendűségünket bizonyítja mondjuk az amerikaiakkal szemben? A híúság...

  Itt van pár forrás aki jobban bele akar merülni abba, hogy miért hamisítvány a fent említett kutatás:
  http://www.urbanlegends.hu/2014/03/tenyleg-azt-hiszi-az-amerikaiak-10-szazaleka-hogy-a-html-nemi-betegseg/
  http://www.imediaethics.org/News/4422/Latimes__time__buzzfeed_cite_poll_10_america_thinks_html_is_a_std.php
 • Victorius #1
  ,,A HTML nem egy betegség "

  Hanem kettő? Vagy három?