Berta Sándor

Hatékonyabban akarja szűrni az álhíreket a Google

Míg a Facebook az emberi hozzáértésben bízik, addig a Google javított algoritmusaival oldaná meg a problémát.

A Google elindította a Bagoly projektet, amelynek célja a keresési eredményekből és a különböző szolgáltatásokból a nem odaillő tartalmak kiszűrése. Ahhoz, hogy mindez sikeres legyen, a társaság először tesztszemélyek bevonásával próbálja megtanítani az algoritmusainak, hogy mely anyagok számítanak álhíreknek és melyek nem. Világszerte több ezer embert vontak be a munkába. Az e felhasználókkal kapcsolatos irányelveket teljesen átdolgozták - minderről Pandu Nayak mérnök tájékoztatta a közvéleményt.

Ben Gomes, a Google keresőért felelős alelnöke kifejtette, hogy ennek a projektnek nincsen közvetlen befolyása az egyes oldalak rangsorolására, de segít nekik abban, hogy a keresési eredményeink minőségével kapcsolatos adatokat gyűjtsenek össze és felismerjék, hogy mely területeken van szükség további javításra, fejlesztésre. Nayak hozzátette, hogy hasonló a helyzet, mint a kéretlen elektronikus reklámlevelek esetében: vannak olyanok, akik ki akarják játszani a rendszerüket, ez ellen azonban a jövőben még szigorúbban fognak fellépni. A tesztszemélyekkel nem az a céljuk, hogy tömegesen szűrjék ki a nem megfelelő honlapokat, hanem kizárólag az algoritmusok tökéletesítése.

Az Autocomplete funkció marad a keresőben, de a jövőben a rendszer képes lesz kiszűrni az olyan javaslatokat, amelyek szexuális célú sértések, gyűlöletbeszédek vagy bizonyos csoportok ellen irányuló fenyegetések. Emellett a felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy az Autocomplete-javaslatokat értékelhessék és jelentsék a tiltott vagy zavaró szavakat. Ez a funkció azonban egyelőre csak angol nyelven lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    Eleg volna csak a buzi arckonyvet kiszurni a netrol, mert ott terjesztik egymas kozott a faszsagokat ezek a gyogyosok.
  • Bazsio #1
    Irány a kommunizmus! Eggyütt megtehetjük!