Berta Sándor

Hírportált tervez Jimmy Wales

A Wikipédia alapítója az álhírek ellen akarja felvenni a harcot, átlátható és világosan szerkesztett, közösségileg finanszírozott újságot akar.

A WikiTribune című platform az elképzelések alapján hirdetések nélkül, adományok segítségével marad majd talpon. A hírírási elvek ugyanazok lesznek, mint a Wikipédia esetében, vagyis munkatársak és önkéntesek fogják elkészíteni és ellenőrizni az anyagokat. Jimmy Wales, a Wikipédia létrehozója kijelentette, hogy a médiaipart ugyan szétrombolták az elmúlt években, de még megjavítható. A világhálón a cikkek hirdetések útján való finanszírozása oda vezetett, hogy napjainkban már az anyagokat úgy terjesztik, hogy minél nagyobb kattintásszámokat érjenek el a segítségükkel és gyakori a tények ellenőrzésének teljes hiánya. A WikiTribune ezért átlátható tényeket és információkat akar.

A tervek szerint az indulás előtt legalább tíz újságírót vesz fel a WikiTribune. Joshua Benton, a Harvard Egyetem munkatársa ugyanakkor úgy gondolta, hogy 10 vagy 20 munkatárs nem lesz elegendő a médiahelyzet "megjavítására". Jimmy Wales leszögezte: hiszi, hogy ma egy olyan világban élünk, amelyben az emberek nagyon aggódnak amiatt, hogy kiváló minőségű és tényeken alapuló információkat kapjanak. Ezért lesz igény az ilyen hírekre. A platform első támogatói közé tartoznak Guy Kawasaki író és vállalkozó, Lily Cole brit modell és Jeff Jarvis amerikai újságíró és internetes aktivista. A BBC szerint Larry Lessig amerikai professzor is támogatja a projektet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Dehogynem lehetséges. Csak el kell hagyni a mai újságírói műfajokat, és visszatérni a hírhez mint műfajhoz.
  • tom_pika #1
    Nem hiszek abban, hogy lehetséges független hírportált készíteni, ami nem tükrözi senkinek sem a véleményét a dolgokról, hanem csak tényeket közöl.