Gyurkity Péter

A Google is nyugtat a WikiLeaks kapcsán

Az Apple után a Google is leszögezte, hogy a biztonsági hibák jó részét már kijavították.

A napokban számoltunk be arról, hogy a WikiLeaks ezúttal a CIA tevékenységét vette górcső alá, mégpedig az eddigi legnagyobb kiszivárogtatással, amely több ezer oldalra rúgó dokumentáció közzétételét jelenti. Számos eltérő megoldást és fogyasztói terméket soroltak fel, ezek egy része azonban már biztonságosnak mondható.

Legalábbis erre utalt az Apple, amely elsőként szólalt meg az érintett gyártók közül, kiemelve, hogy az iOS platformban korábban meglévő réseket már befoltozták. Ez nem volt óriási meglepetés, hiszen Julian Assange csapata már eleve jelezte, hogy az első fejezetben inkább a régebbi megoldásokat sorolják fel, így akár több évre visszanyúló történetek is terítékre kerültek, az azóta eltelt időben pedig a mobil operációs rendszer több új generációja is megjelent. Most a Google volt soron, amely szintén nyugtatni igyekezett a felhasználókat, esetükben azonban némileg árnyaltabb a kép.

Az iOS ugyanis szinte kötelezi a felhasználókat a frissítésre, a központilag megszabott menetrend révén pedig a vásárlók több mint 90 százaléka részesül is ebből. Az Android esetében azonban sokszor maguk a gyártók határozzák meg a frissítési ciklust, illetve a támogatási periódus hosszát, ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy egyes típusokat túl korán hagynak magukra, más megoldásoknál pedig akadozik a friss verziók támogatása, illetve azok telepítése. A Google a maga részéről egyértelművé teszi, hogy több rést már korábban javítottak, ez azonban nem feltétlenül igaz a forgalomban, illetve használatban lévő készülékeken, amelyek a gyártó hanyagsága (vagy profitéhsége miatt) kimaradhatnak ebből.

A WikiLeaks a maga részéről segítő szándékról tett tanúbizonyságot, Assange ugyanis jelezte, hogy készek együttműködni az érintett gyártókkal a CIA által eddig kihasznált biztonsági hibák mielőbbi javítása érdekében. Kérdés azonban, hogy erre lesz-e igény a vállalatok részéről, illetve hogy maga a csapat mennyiben tartja majd magát ehhez a kijelentéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • msnforever2 #2
  Értelmetlen kapálódzás. Nehogy azt hidd, hogy ha up-to-date a szoftvered akkor bármiféle védelemmel rendelkezel.

  A mobiltelefonok esetében a baseband processzort az adótoronyból távolról irányítani tudják. Kiküldenek egy parancsot, hogy kapcsolja be a mikrofont és továbbitsa a hangot és szevasz. Teljesen mindegy milyen márkájú a telefonod, vagy hogy milyen új szoftver van rajta. Ez a lehallgatási módszer hardveresen benne volt már a 20 éves telefonokban is.

  PC-nél ugyanez a helyzet, de ott csak 3-4 éve tudják ezt. Keress rá arra, hogy Intel Management Engine. Akkor is működik ha ki van kapcsolva a géped, laptop esetében is, viszont hálózati áramnak be kell lennie dugva. Kikapcsolt gép esetében is lehallgathatnak pl. a mikrofonon keresztül, de ha nincs mikrofon éppen bedugva akkor a fülhallgatón keresztül is akár. Teljesen mindegy milyen oprendszert használsz, ha nincs is telepítve oprendszer vagy akár nincs is vinyó a gépedben, tökmind1. Mivel kikapcsolt állapotban is képes minderre a gép.
  Érdekes mód nem lehet olyan Intel processzort kapni már amiben nincs Management Engine. AMD ugyanez, csak ott máshogy hívják: PSP.
  Utoljára szerkesztette: msnforever2, 2017.03.17. 13:25:40
 • esemve #1
  Szoval ha jol ertem akkor az ios javitas mar itt az ipademen, droidos telefonom meg akkor lesz biztonsagban ha veszek egy ujat. Nagyon kellene ezzel a gyakorlattal kezdeni valamit, mert katasztrofa, es ez nem az elso komoly dolog ami kiderul, aztan a droidosok megszivtak. (Es nem, az nem erdekel h a premium 10% droidos telo frissul akar ketszer is az eletciklusa alatt, van amikor szolgaltatok miatt meg annyiszor se, hiszen a tobbseg kezeben nem ilyen telefon van)