Berta Sándor

Adatvédelmi szempontból aggályos volt az Allo

Utólag derült fény az új digitális asszisztens egyik hiányosságára.

A Google tavaly szeptemberben jelentette be a WhatsApp-konkurensét, amely a mesterséges intelligencián alapul. Az Allo nevű üzenetküldő szoftver segítségével a felhasználók chaten keresztül kérhetnek különböző információkat például az időjárással, a hírekkel, az éttermekkel vagy az utazási lehetőségekkel kapcsolatban, de akár különböző kérdéseket is feltehetnek a programnak. Az Allo a más felhasználókkal való beszélgetések közben is képes a felmerülő kérdésekre lehetséges válaszokat megjeleníteni.

Most ismertté vált, hogy az Allo, illetve a Google Asszisztens "kifecseghette" az embereknek mások kereséseit és ezzel akaratlanul is problémát okozott. Az ügyről a Re/Code tudósított, az újság véletlenül akadt rá a hiányosságra. Az Allo a chatbeszélgetések során különböző eredményeket szállíthatott, de időről időre korábbi eredményeket is felhasználhatta a válaszokhoz - függetlenül attól, hogy azok milyen összefüggésben kerültek előtérbe. Ezáltal valaki akaratlanul is megtudhatta, hogy korábban egy másik felhasználó pontosan mire keresett rá.

A cikk megjelenésére azonnal reagált a Google és jelezte, hogy a munkatársai a problémát már felderítették és orvosolták, így elvileg elhárult a veszélye az adatok kiszivárgásának. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hányan használhatják világszerte az üzenetküldő szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!