Berta Sándor

Megállapodott az orosz verseny­hivatallal a Google

Hiába övé a mobil operációs rendszer, saját egyéb dolgait nem tolhatja emiatt előtérbe. A Yandex örülhet.

Hosszadalmas eljárás végére sikerült pontot tenni: az Orosz Monopólium-ellenes Hivatal (FAS) bejelentette, hogy megállapodott a Google illetékeseivel. Az amerikai webes konszern a jövőben lehetővé teszi a vetélytársai számára, hogy Oroszországban az androidos telefonokra feltelepíthessék a saját alkalmazásaikat. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy az óriáscég a jövőben nem telepítheti fel exkluzív módon a mobiltelefonokra a saját keresőjét vagy más programját, s biztosítania kell a felhasználóknak a választás szabadságát. A Windowshoz hasonló böngészőválasztó kerül az orosz verzióba, és a kereső sem alapértelmezetten a Google lesz.

Az ügyben már 2015 októberében döntés született, de a vállalat bírósághoz fordult és fellebbezett. A két fél közötti vita most zárult le jogerősen. Igor Artyemijev, az Orosz Monopólium-ellenes Hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy megpróbáltak egyensúlyt találni az Android-ökorendszer és a független fejlesztők érdekei között azért, hogy az utóbbiak is bemutathassák a mobil alkalmazásaikat és a szolgáltatásaikat az Androidra épülő eszközökön. A megszületett döntés pozitív hatással lehet a piacra.

Az új helyzetből elsősorban a Google legnagyobb orosz riválisa, a Yandex profitál majd. Korábban éppen a Yandex nyújtott be panaszt 2015 februárjában a Google ellen. Az már korábban kiderült, hogy a webes óriásnak 438 067 400 rubel pénzbüntetést is ki kell fizetnie. Az egyelőre kérdéses, hogy a döntés kihat-e a Google más piacaira is, Törökországban például hasonló eljárás indult a társaság ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • takysoft #3
  mi az a "kugli"? mert szerintem nem azt jelenti, amire gondolsz...
  azt hiszem tekét jelent...
 • T2k #2
  Az is idióta aki bármilyen kuglis szolgáltatást használ. Az egyetlen kivétel talán a dzsatube, bár a tetves kugli ott is egyre hányingerkeltőbben cenzúrázik meg szemét módon sutyiban le-le iratkoztat néhány csatornáról.
  A nem csinálunk semmi ártalmasat hippi szlogentől elég hamar eljutottak a szarhalmaz szintig.
  Fődet rájuk.
 • takysoft #1
  Őszintén szólva nem mindegy?
  Windowsban sem zavart sosem az IE... tök jól le lehet tölteni vele a Chrome-ot...