Berta Sándor

Oldalt váltott az álhírgyáros

Az amerikai elnökválasztás legnagyobb kamusztorija egy FBI-ügynök öngyilkossága volt, melynek kitalálója azonban ma már csak szatírákat ír.

Jestin Coler éveken át foglalkozott álhírek készítésével és a nevéhez köthető tavaly novemberben annak a kitalált történetnek a megjelentetése is, amely szerint egy Hillary Clinton magán levelezőszerverét vizsgáló FBI-ügynök megölte a feleségét, majd öngyilkos lett és tűz ütött ki a házukban. Az időpont nem véletlen, hiszen pont három nappal később kezdődött az amerikai elnökválasztás. Ez volt minden idők egyik legnagyobbat durranó álhíre.

Az amerikai választási kampányban megjelentetett álhírek eddigi legátfogóbb vizsgálatából kiderült, hogy a kampány utolsó szakaszában a 20 legnépszerűbb álhírt többen olvasták a Facebookon, mint 20 legolvasottabb cikket. Az ötödik helyen Coler kitalált cikke szerepelt az FBI-ügynök haláláról, amely a Denver Guardian nevű oldalon jelent meg. Ezt 500 000 alkalommal osztották meg és kommentálták az emberek, ez volt Coler álhírkészítési karrierjének csúcspontja.


A választás közeledtével az álhírek átvették a vezetést a közösségi médiában

Coler 40 éves és három éven át nagyon jól megélt az álhírek készítéséből, azonban befejezte ezt a munkát. Ahogy ő mondta: új küldetése van, azt akarja, hogy az emberek újra megbízzanak a sajtóban. A családapa a kezdetekre úgy emlékezett vissza, miszerint 4 vagy 5 évvel ezelőtt észrevette, hogy a kitalált történetek mennyire gyorsan terjedtek el az interneten és az emberek anélkül osztották meg azokat, hogy gondolkoztak volna. Kíváncsi volt, hogy minderre ő is képes lenne-e. Létrehozta a National Report nevű álhíroldalt. Gyorsan érzékelte, hogy a kitalált történeteit mások is felkapták, a Facebookon regisztrált felhasználók éppúgy, mint a Fox News szerkesztői. Sőt, az egyik sztori még egy törvénytervezet szövegébe is bekerült. Egyszerűen hihetetlen volt, hogy milyen egyszerűen ment minden.

Nagyon élvezte a munkát, és nem csak a pénzért csinálta, habár a havi 10-30 ezer dollár közötti összeg igen jelentős. A Google hiába szünetette meg a reklámkihelyezést nála, százak álltak sorba, hogy rakja ki a hirdetésüket. Leginkább érdekesnek azt tartja, hogy valamiért csak a jobboldaliak veszik be a magyar Hírcsárda színvonalú híreket, a liberálisoknál az első néhány kommentnél lebukik az egész történet, és onnantól kezdve elenyészik a sztori.


Majdnem egymillió megosztást ért, hogy Hillary Clinton fegyvereket adott el az ISIS-nek

A férfi azt mondta, alapvetően szatírákat írt és a felhasználókat akarta megtéveszteni, de rájött arra, hogy mindez egyben jó üzlet is lehet. Először csak egy honlapot hozott létre, utána egyre többet. Egyik portálnak sem volt impresszuma, a cikkeknél sem volt semmilyen név, mégis átvették és elhitték az anyagokat. Végül már 10 álhíroldalt üzemeltetett és 20 munkatársa volt. Az utóbbiak megkapták a cikkeik után járó reklámbevételeket, de ő is jól keresett a tevékenységgel. Bizonyos hónapokban többet keresett, mint egykor IT-szakemberként. Egy idő után már üzletté vált az egész dolog. A cége neve Disinfomedia volt.

A The Washington Post 2014 novemberi cikke után a National Reportot a Facebook algoritmusai leminősítették, azóta szinte csak szatírákat készített. Az egyetlen kivételt az FBI-ügynökös álhír jelentette. Még egyszer utoljára nagyot akart dobni és sok pénzt keresni. A reakció őt is meglepte, hirtelen a reflektorfénybe kerültek a kitalált anyagok. Tavaly novemberben kopogtattak a Los Angeles elővárosában lévő háza ajtaján, az NPR rádió riportere, Laura Sydell kereste, aki valahogy kiderítette a valódi személyazonosságát. Először elutasította az interjút, később mégis rábólintott. Négy hónappal később felhagyott a régi munkájával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #167
    szegény X vallásúak, bántják őket az Y vallásuak által feltüzelt Z vallásuak :)

    és lám, a természet kizsákmányolása ellen is felszólalt a nyugati fogyasztó :DD
    Utoljára szerkesztette: arty, 2017.04.27. 19:03:24
  • arty #166
    képmutató álkeresztény, álkonzervatív vagy, valójában náci - ismét lebuktál :)))
  • Tetsuo #165
    Pontosan. Ennyi, nem is kell túlragozni.
    Másodsorban pedig a tényleg üldözött keresztényekkel, de mindenekelőtt terjszteni az igazságot, hogy a nyugati országok és a zsidóság - a mai napig tartó - gyarmatosítása és kizsákmányolása, áskálódása miatt alakult ki a terrorimzus és milliárd ember nyomora.
    A muszlim vallásban pedig leginkább két zsidó: Sabbatai Zevi és Jacob Frank kavarták a sz@rt addig, amíg az agresszív irányzatok felülkerekedtek a többin, jelenleg a vahhábista mozgalmat segíti Nyugat minden háttértámogatással, többek között a szúfik és a síiták ellen - napjaink háborúi is erről - meg az erőforrások kizsákmányolásáról - szólnak a demokrácia nevében, ugye.
  • Tetsuo #164
    Komoly érveid vannak, (ezenfelül segghülye vagy) megint. :-)
  • arty #163
    Nagyrészt egyetértek.

    Persze pl a 2017-es 18000 milliárdból 2-3-4 azért juthatna olyan helyzetben levők segítésére, akik az itthoninál is lényegesen rosszabb helyzetben vannak... ha másért nem, a jól felfogott érdekünkben: hogy mondjuk ott maradjanak, ahol vannak, s ahonnan könnyebb a háború után hazatérni :) Tekinthetnénk rá befektetésként!
  • ReszegKoldus #162
    Magyarországnak elsősorban a magyarokkal kellene foglalkozni, nekik segíteni.
  • arty #161
    ó, nemár :( kiderül, hogy kintről osztod az észt? hogy nem is itt laksz, adózol, stb, de azért semmi se drága alapon beleszólsz... bármibe? ;)

    igen, ironikus :)
    persze nem a liberális gondolkodók által "idecsalogatott" békés muszlimok fogják felgyújtani a házad, de tény: jönnek azok is/ha nem is jönnek, de majd a 2-3. generációsok ilyenné válnak :(
    viszont a keresztény-konzervatív gondolkodás alapvetően kötelezne rá, hogy segíts nekik ;)
  • Tetsuo #160
    Sajnos Magyarországon sem voltam már két éve, de a hírhedt komcsi helyet és a hasonló biohulladékkal töltött romkocsmákat kihagynám. Inkább remélem, hogy egy libsikedvenc Ahmed - ha már robbant valahol - itt teszi azt.
    Önmagában szarkazmus, hogy az agyhalott, invazív muszlimokat csalogató és "meleg" szívvel váró "liberálisok" regulázása az első helyek egyikén szerepel a muszlimok bakancslistáján.
  • arty #159
    gyanúsan jól informált vagy a közönségt illetően... sokat jártok oda meló után piálni, bátorodni? :D
  • Tetsuo #158
    Az említett bár, a hozzád hasonló hitvány emberek gyülekezőhelye. Ha számottevő náci lenne hazánkban vagy Európában, valószínűleg összesöpörnék az ott összegyűlt szemetet. Bár én még így sem tudnám őket támogatni, nekem a nácizmus túl baloldali eszme - volt, mert ma már nem is létezik, csak bizonyos megélhetési rettegők fantazmája.