Berta Sándor

Algoritmussal rekonstruálható a fogsor

A szakemberek most egy olyan területre összpontosítottak, amely eddig kevés figyelmet kapott.

Az ETH Zürich, a saarbrückeni Max-Planck Intézet és a Disney Research kutatói közösen fejlesztették ki azt az algoritmust, amelynek segítségével - és digitális fotók bevonásával - rekonstruálható a fogsor és az íny. Az elmúlt években a tudósok számos eljárást alkottak meg az emberi arc digitális rekonstrukciójára. Ezekkel a módszerekkel egy arc vagy annak részei, legyen szó a hajról vagy a szemekről, magas részletességgel mérhetők fel és digitálisan leképezhetők. Azonban eddig az arc bizonyos részei, a száj és ezen belül is fogak, kimaradtak. A kutatók ezért többnyire kézzel készített gipszmodelleket alkalmaztak. Az új szoftvert a szakemberek a makaói SIGGRAPH Asia 2016 kiállításon mutatták be.

A részletes digitális rekonstrukcióhoz szükség van digitális fotókra. A kutatók a rekonstrukciókhoz még az arcokról okostelefonokkal készített rövid videókat is felhasználhatják és a szoftver ötvözhető a meglévő mérőkamerás módszerekkel. Az új algoritmussal azok a fogak is tökéletesen rekonstruálhatók, amelyek részben vagy egészben rejtve vannak, emellett a fogak gyökerei is láthatók. Az első feladat az volt, hogy az új fejlesztésnek megtanítsák az alapvető fogformákat és fogsormintákat. Ehhez a rendszert arcokat és fogsorokat ábrázoló nagy felbontású 3D-felvételekkel készítették fel. A program így tanulta meg, hogy megbecsülje a fogak pontos helyzetét, kiszámította a fogak elszíneződéseit és az íny színét is. Így teljesen természetes pótlások készíthetők.


Thabo Beeler, a Disney Research munkatársa kijelentette, hogy az új megoldással teljesen új lehetőségek nyílnak magas minőségű egyedi fogrekonstrukciók létrehozására. A szoftvert a jövőben akár a szórakoztatóipar is használhatja majd a filmekben és a játékokban, továbbá integrálható lesz a meglévő arcfelismerő rendszerekbe is. A fejlesztés a fogtechnikusoknak és a fogászoknak is érdekes lehet, hiszen az eddiginél jobb fogpótlásokat készíthetnek, ráadásul sokkal könnyebben. A napjainkig használt különleges szkennerek drága berendezések, az eljárás körülményes és a betegeknek is kellemetlen. Beeler jelezte, hogy erről a területről már kaptak is visszajelzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jeffjohnson #2
    "Az új algoritmussal azok a fogak is tökéletesen rekonstruálhatók, amelyek részben vagy egészben rejtve vannak, emellett a fogak gyökerei is láthatók."

    Ez úgy ahogy van baromság. Ha nem látszik, akkor hogyan akarja rekonstruálni? Berak a program könyvtárában lévők közül 1et? Mi van ha az a fog pont hiányzik? A fokgyökerek is egy becsült hosszal jelennek meg.

    Mégis miben segíti ez a fogtechnikusokat? Max. annak látom értelmét, hogyha valakiről van egy korábbi videó akkor egy esetleges fog rekonstrukcióban segíthet de ki szokta a fogait filmezni? Ráadásul gondolom van egy felbontás, ami alatt nem boldogul a program a rekonstrukcióval, megvilágítás is fontos lehet. Sok hasznát nem látom.
  • Ender Wiggin #1
    Ekkora baromságot még nem láttam...