Berta Sándor

Drágulnak a PC-k

Szinte minden fontos alkatrész ára nő, a memóriák mellett a kijelzőkből és a notebook akkumulátorokból is hiány van.

Gianfranco Lanci, a Lenovo ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jelenleg nem csupán a memóriákból és az SSD-meghajtókból, hanem a kijelzőkből és az akkumulátorokból is hiány van a piacon. A menedzser kiemelte, hogy mindez azt jelenti a gyártók számára, hogy sokkal magasabbak a beszerzési költségek, ez pedig azt eredményezi, hogy az asztali számítógépek mellett többe kerülnek a notebookok is.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy tovább drágulhatnak a memóriák, a személyi számítógépekbe való RAM-ok ára akár 40 százalékkal is emelkedhet a közeljövőben. Az árak emelkedéséért a nagy kereslet felelős, különösen a tavalyi negyedik negyedévben az okostelefonok területén volt ez megfigyelhető a kínai piac megugrása és az iPhone 7 bevezetése miatt. A PC RAM-oknál eddig az árak több mint 30 százalékkal emelkedtek.

Mikako Kitagawa, a Gartner piackutató cég elemzője kifejtette, hogy nem csupán az egyes alkatrészek magasabb beszerzési költségei állnak az árdrágulás hátterében, hanem az is, hogy a gyártók szándékosan növelik az áraikat, mert nagyobb nyereséget szeretnének elkönyvelni a globálisan zsugorodó PC és tablet piacon. Az utóbbi elsősorban az okostelefonok elterjedésének köszönhető.

A vásárlók összetétele is változik, leginkább az ezredforduló környékén születettek és a játékosok készek több pénzt áldozni a PC-kre, ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy az olcsó árkategóriába tartozó termékek eltűnnek majd. De az tény, hogy ez a szegmens nem fog sem növekedni, sem a gyártóknak nem lesz kifizetődő, ráadásul várhatóan korlátozottabb lesz a testreszabhatóság. A cégek számára viszont drágább alkatrészeket éri meg piacra dobni, hiszen a vásárlók ezeket is megveszik és ezeken nagyobb haszon érhető el. Tavaly az Intel processzorai például átlagosan körülbelül 7 százalékkal drágultak. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az Intel több olyan prémium kategóriás modellt adhatott el, amelyek a Core i7 processzorokra épültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WoodrowWilson #41
  Philips 223V5LHSB2
 • HuMarci #40
  Kifelejtettem hogy a legocsmányabb dolog a monitorok terén zajlik. 4 éve vettem egy Philips 21,5" monitort akciósan az AQUA-ban 29 900 Ft-ért. LED-es háttérvilágítású, FHD, HDMI-s. Jó pár éve szeretnék venni belőle mégegyet, de nem találok ilyet, de még más márkát sem ilyen paraméterekkel ennyiért!
 • HuMarci #39
  5 éves első generációs i5-ös géppel még mindig vígan elvagyok. Minden fontos megy rajt és nem vagyok gamer... Semmit nem fejlesztettem, már akkor is SSD-t raktam bele.

  Videókártyák tényleg nem fejlődtek sokat, csak is a gamer részekhez. Mégmindig a nVidia 550 Ti-vel vágok videót és renderelek. AMD-vel még mindig nem lehet (Adobe).

  Valamint a családban van egy P4 3GHz-es gép, még mindig jól megy. 2GB rammal, 32GB-os SSD-vel. Radeon HD videókártyával. Netezésre még mindig tökéletes. Pedig az a gép már lassan 10 éves! Mi volt itt 2005-ben egy 1995-ös géppel!? Akkor azok használhatatlanok voltak... Ez a kézzel fogható nyoma annak hogy "nincs" fejlődés mert ma régi még mindig használható.

  Aki meg csak játékban tudja mérni a teljesítményt annak egészségére, inkább veszek egy konzolt.
 • fonak #38
  Jesszusom, mihez kell ilyen konfig, 200 ezres monitorral?
 • jkedzs #37
  100e - i7-6700k
  40e - alaplap
  40e - 16GB DDR4
  100e - GPU (géjmereknek)
  60e - minden más

  ez a konfig simán kitart 6 évig a mostani nemlétező fejlődést figyelembe véve.
  240e környéke. géjmereknek 340e, bár ők egy-két konzollal jobban járnak.
  6 évente ennyit még a magyarok is ki tudják spórolni.

  monitorok terén sokkal fostosabb a helyzet, ott konkrétan visszafejlődés tapasztalható. 200e alatt nem kapsz normálisat.
 • Tetsuo #36
  Murphy törvénye sokkal jobb. ;-)
 • jkedzs #35
  hagyjuk már a Moore "törvény"-t... xD
 • zola2000 #34
  Ennyit a moore törvényről, hogy másfél évente duplázódik a teljesítmény, a mobil eszközöknél még csak-csak.
  (vagy valamit benéztem? )
 • WoodrowWilson #33
  Ne beszélj már hülyeségeket, a Sandy Bridge óta nincs normális fejlődés. A 7700K a 6 éves 2600K-hoz képest tud +40%-ot.
  7700K teszt
 • Tetsuo #32
  Intel az Ivybridge (pontosabban a Sandy Bridge óta nem lépett komolyabban előre, az AMD pedig - reméljük - behozza a lemaradást, vagyis csak a cégen belül előrelépés. A benchmarkok is ezt igazolják.
  Nehogy már megmagyarázd, hogy az Intel monopolhelyzetben törte magát bármiért is!