Berta Sándor

Hatékony kihallgatók lehetnek az avatárok

A számítógépek a jövőben az egyszerűbb kikérdezések lefolytatását is átvehetik az emberektől.

Embernek ábrázolt gépek, azaz avatárok képesek lehetnek a kihallgatások embereknél hatékonyabb levezénylésére, de csak akkor, ha a gyanúsított vagy a tanú azt gondolja, hogy egy ember vezérli a programot - ez derült ki a Twentei Egyetem pszichológusai által készített tanulmányból.

A közigazgatás, a nyomozó hatóságok és a vámhivatalok komoly érdeklődést tanúsítanak az olyan automatizált rendszerek iránt, amelyek gyorsan és megbízhatóan képesek felismerni az átveréseket és a hazugságokat. Mindez hasznos lehet például a repülőtéri biztonsági szolgálatok vagy a határőrségek számára. Az ilyen megoldásoknál azonban meghatározó tényező, hogy a kikérdezett személyek abban a tudatban legyenek, hogy egy ember kérdezi ki őket.

A Twentei Egyetemen olyan kísérleteket végeztek, amelyek során a munkaügyi toborzásra behívott 79 felhasználóknak hazudniuk kellett a Brad nevű virtuális avatárnak anélkül, hogy tudták volna, hogy ő ember vagy gép. A beszélgetés során figyelték az izzadást és egyéb jeleket. Azoknál a személyeknél, akik úgy hitték, hogy Bradet egy ember irányítja, nem működött a hazugság, míg azoknál, akik az avatárt egyszerűen egy gépnek tartották, igen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Aztán jöhet majd a vallatódroid is.