Berta Sándor

Számítógépek, amelyek szoknyát hordtak

A számítógépek elterjedése előtt a NASA-nál kézzel számoltak. A folyamat során nagy feladat hárult az alkalmazott matematikusokra.

Mielőtt John Glenn 1962 februárjában első amerikaiként körberepülte a Földet, nagyon különleges feltételt szabott: "A lány ellenőrizze le a számokat és ha azt mondja, hogy azok jók, akkor készen állok." A "lány" az akkor 43 éves afroamerikai Katherine G. Johnson volt, egy nagyon tehetséges matematikus. Azok közé a kevésbé ismert tudósok közé tartozott, akik az amerikai repülés és űrhajózás számára szükséges számításokat végezték el papíron, ceruzával és egyszerű számológépekkel. A kivételes tudósoknak egy új könyv ("Hidden Figures") és egy abból készülő film állít emléket. (Utóbbinak már elérhető az előzetese.)

Johnsont 2015 végén Barack Obama kitüntette az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb polgári elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel. A tudós így emlékezett vissza a korábbi munkájára: "Azt mondtam: hagyjátok, hogy én csináljam. Te megmondod, hogy mikor és hol szálljon le (a jármű), én kiszámítom a visszautat és megmondom, hogy mikor kellene elindulni. Ez volt az erősségem."

Ugyan az első számítógépek már elérhetők voltak, de az akkori vezetők jobban bíztak a tapasztalatban és a matematikusok pontosságában. A NASA, illetve annak elődje, a NACA 1935 óta alkalmazott több tucat "női számítógépet" vagy, ahogy hívták őket, "számítógépeket, amelyek szoknyát hordtak". A nők nagy mennyiségű tesztadatot elemeztek ki a szélcsatornában tesztelt objektumokkal kapcsolatban és optimalizálták azok repülési tulajdonságait. Később sor került az elméleti számításokra is. Természetesen akkoriban mind fehér volt; a helyzet azután változott meg, hogy Franklin Roosevelt 1941-ben utasításba adta, hogy a repülőgépgyártásban és a hadiiparban is növelni kell az afroamerikaiak arányát. A NACA Langley Kutatólaboratóriuma 1943-ban egy kis csoport magasan képzett afroamerikai nőt vett fel, egyikük Katherine G. Johnson volt.


"Előtte egyszerű matematikatanárként dolgoztam, de a legfőbb kívánságom az volt, hogy kutató lehessek. Már kisgyermekként is mindent megszámoltam, az iskoláig tett lépéseket, a templomig lévő lépcsőfokokat, a tányérokat és az evőeszközöket" - elevenítette fel a kezdeteket a tudós, aki 14 évesen végezte el a középiskolát és 18 évesen már megkapta az első diplomáját. A Langley Kutatólaboratóriumban lévő állásajánlat hatalmas lehetőség volt neki és az sem tartotta vissza, hogy a kolléganőivel szinte titokban kellett dolgozniuk, mert az afroamerikaiakra vonatkozó korlátozások eltörlése ellenére külön mellékhelyiségeket és pihenőket kellett használniuk.

A fehér kutatónők egy évtizeden át semmit sem tudtak az afroamerikai kolléganőikről, csupán az 1950-es években egyesítették a két csoportot. Johnson egészen 1986-ig volt a NASA munkatársa, később már a saját számítógépét használta. Többek között ő számolta ki az Apollo-program összes repülésének adatait és nem volt olyan nap, amikor ne ment volna örömmel dolgozni. Történetére Margot Shetterly, a Langley Kutatólaboratóriumban dolgozó egyik szakember lánya figyelt fel és ő kutatta fel az afroamerikai tudósokat. Szerinte e nők közül sokan nagyon aktívak voltak a közösségükben és azokban a szervezetekben, amelyek a polgári jogokért és a társadalmi változásokért küzdöttek.


Katherine Johnson 1953-tól 1986-ig volt a NASA munkatársa

A faji megkülönböztetés miatt nagyon nehéz volt számukra dolgozni járni, de eközben szerették a munkájukat. Johnson kiemelte, hogy minden nehézség ellenére sosem érezte magát kisebbrendűnek. A kutatónők életéről szóló filmet várhatóan januárban mutatják be az amerikai mozik és a szereplők között van Kevin Costner is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    A nők háttérbe szorításának másik jó példája, hogy Otto Hahn kapott azért Nobel-díjat 44-ben, amit gyakorlatilag Lise Meitner irányítása alatt fedeztek fel. Gyakorlatilag a közben Svédországba menekült Meitner magyarázta el a kapott eredményeket.
  • NEXUS6 #6
    Őööö, csak megjegyzem, hogy a computer szóban nincs gép! Szóval a cikk kb az aircraftmotherifgood módon tükörfordítja a kiejezést és megcsavarja azzal a poénnal, hogy a magyar számítógép tartalmazza a gép tagot.

    Jobb lett volna az eredeti kifejezés, magyar nyelvben is meghonosodott verzióját (kompjuter) használni, szerintem, kevésbé lett volna blikkes tőle a cikk. Persze, ha az volt a cél akkor az más! :D
  • fade2black #5
    lehet érted a célzást...
    Utoljára szerkesztette: fade2black, 2016.10.12. 23:46:52
  • kvp #4
    Eredetileg a szamitasokat emberek vegeztek, viszont a cikkben (es a filmben) szereplo holgy innen eleg gyoran atkerult a palyatervezesi csapathoz, ahol a geometrikai tudasanak eredmenyekeppen mar roppalyaterveket keszitett, tehat kvazi programozo lett. A filmben egy masik fekete noi szereplo pedig mernok. Azt hozzatennem, hogy a holdraszallashoz hasznalt szamitpgepes programot is egy no irta, mivel anno szinte az osszes programozoi munkat nok vegeztek. (Ada Lovelace Babbage szamara, Grace Hopper admiralis az amerikai tengereszet szamara, Margaret Hamilton es a cikkben emlitett Katherine Johnson a NASA szamara, stb.) A wikipedia szerint egyebkent ugy nez ki, hogy az Apollo 13. altal hasznalt tartelek visszateresi roppalyatervet is o keszitette.

    A korabeli helyzetrol pedig annyit, hogy a NASA legtobb telephelye delen van meg ma is, ahol meg az 50-es evekben sem tudtak felulemelkedni a regi megszokasokon, de 58-ban a NASA-n belul mar felszamoltak a szegregaciot, ami a civil eletben meg jo ket evtizedig erezheto volt.
  • ReTeK #3
    afroamerikai létére az öreg hölgy elég fehér, gondolom nem kerülhetett volna be az "elit" tudósok közé ha olyan fekete mint amilyen színésznő játszik az új filmben, érdekes dóógok ezek :D
  • amayyudan #2
    A történetüket már rég feldolgozták (már a 60-as években, mikor aktívak voltak), egy Frank Herbert nevű bácsi "mentát"-okként ír róluk a Dűne című dokumentumregényében :)

    Amúgy jól látszik ebből a történetből is az USA "demokráciájá"nak igazi arca: feneketlen mélységű fajgyűlölet, rasszizmus, intézményes apartheid a kezdetektől napjainkig.
  • fonak #1
    Szóval humán robotok voltak, akiknek a munkája nagyrészt felesleges lett volna már akkor, ha jobban bíznak a számítógépekben.