Berta Sándor

Pénzt takarít meg az Apple gépeire való váltással az IBM

Az amerikai konszern mérleget vont és kiderült, hogy nagyon jól járt a Macbook és iMac készülékek alkalmazásával.

Az IBM számításai alapján egyetlen Mac használatával 4 év alatt több mint 500 dollárt lehet megtakarítani. A társaság jelenleg 90 000 Apple-rendszert üzemeltet, ezeket csupán öt szakértő felügyeli. Egy évvel ezelőtt még csak 30 000 ilyen gép működött, de a számuk gyorsan nőtt, mert a munkatársak 73 százaléka mindenképpen Mac készüléket akart.

A Macbook és iMac modellek általában drágábbnak számítanak a Windows operációs rendszert futtató PC-knél, de az IBM állítása szerint a cégek esetében ez éppen fordítva van. Egy Mac működtetése 4 éves időszak alatt 273 és 543 dollár közötti megtakarítást eredményez. Az óriáscég az összegekbe beleszámította nem csupán a beszerzési árakat, hanem a karbantartási és terméktámogatási költségeket is.

A Re/Code rámutatott, hogy az IBM alkalmazottai tavaly óta választhatnak, hogy Mac vagy PC számítógépet kérnek-e és a többség egyértelműen a Mac használatára szavazott. Fletcher Previn, az IBM alelnöke kifejtette, hogy minden egyes megvásárolt Mac géppel most és a jövőben is pénzt takarítanak meg. Az év végére több mint 100 000 Apple számítógép is üzemben lehet.

Az Apple és az IBM évek óta kooperál egymással számos területen. A két vállalat 2014 júliusában együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében az IBM cégeknek szánt applikációkat készít az iPhone okostelefonokra és az iPad táblagépekre. A két fél emellett közösen elemez egészségügyi adatokat is, miután az Apple csatlakozott a Watson Health Cloud szövetséghez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #29
    Használtál már valaha mac-et akár otthoni, akár céges környezetben?
    Utoljára szerkesztette: M2, 2016.10.26. 09:44:41
  • M2 #28
    Tehát amikor a mac vonalat nézed, sima piaci árakat akarsz figyelembe venni, viszont amint win-es oldalt számolsz, egyből céges mennyiségi kedvezményekkel számolsz? Ha az alap hozzáállásod ennyire inkorrekt, akkor hogyan akarsz válaszokat találni?

    A 110 ezres HP milyen hw felépítésű, van benne minimum i5-ös proci?
  • Hugh Hefner #27
    ezen a híren nem lepődöm meg különösebben

    évek óta IT-ban dolgozom (többek közt az IBM-nél is), az utóbbi két évben mac-et használok (céges laptopom van csak) és habár a windows jól behozta, még mindig bőven le van maradva rengeteg dologban.

    sokkal könnyebb egy macet karbantartani, mint egy windowst:

    -negyedannyiszor se fossa össze magát a rendszer (kevesebb it ticket)
    -nem erőltet rád frissítést (userek 90%-a izomból lövi ki a frissítést munkaidő végén, kevesebb it ticket)
    -a jobban megírt os-e miatt tovább bírja ugyanazzal a hardverrel (kitolt lifecycle)
    -raklap dolgot beállít magától (kevesebb it ticket)
    -nem kínál fel egy csomó dolgot, amit elállíthat a user - persze ha nagyon akarod ugyanúgy belebarmolhatsz (kevesebb it ticket)
    -belépő szintű vezető szinttől kvázi tökmindegy melyik os-t használja, úgysem fog db2-ben pötyögni, az új rendszereik meg már nem legacy szarok

    aki azt mondja, hogy it-ban nem ezerszer jövedelmezőbb a mac, az vagy életében nem volt az it közelében, vagy 40 felett van és megszokta a windowst, vagy tényleg azon nagyon kevés user közé tartozik, akinek még nincs átportolva windowsról a legacy vacka
    Utoljára szerkesztette: Hugh Hefner, 2016.10.25. 23:46:52
  • jkedzs #26
    erről van szó!
  • arty #25
    #23 / #24 :)

    Szkeptikus és lehet paranoiás is vagyok, ennyi ;)

  • arty #24
    Az esgéhus juzernek nem érdke hazudni, ellenben két óriáscégnek már inkább.

    Én pusztán csak értetlenkedek: mivel a szakmában dolgozok, fel nem foghatom, mitől tud IBM-nél olcsóbb lenni egyik/másik, ráadásul ennyivel. És abba inkább bele se gondolok, hogy a kalkulációk része-e pl az eredetileg esetleg windózos alkalmazások portolása mekre, meg a többi i eszközre... (tudom, hogy rengeteg a webes alkalmazás mamár, de azért van még előbbiekből is bőven)

    Szintén nem számolom, hogy a tucat windózrendszergazda-e az olcsóbb, vagy a mekhez is értő.
    Hogy az alkalmazások fejlesztésénél, tesztelésénél mit jelent a pluszplatform támogatása.

    Áh, megint ott tartok, hogy ez full kamu :D
  • arty #23
    Nyilván nem.
    De egy ekkora vállalatnál a dolgozók nagyrésze nem csúcsgépen dolgozik, tehát a hardveren igenis sokat lehet fogni :)
    És oké, az összköltség egy része csak a hw maga, a szupport teszi ki a maradékot - az viszont szvsz inkább a háttérinfrastruktúrán múlik, nem a munkaállomáson. Ergo ha az szar, a mekes és pécés juzer is nyitja a jegyet....
  • arty #22
    180 ezerért 1 év garit kapsz, 3 évre emelés +29e ...

    110 ezres HP 3 év garis, de OS nincs benne, ami egy ekkora cégnél nemtom mennyi/fő (de töredéke a hivatalos, bolti win10 enterprise árának)

    és továbbra sem értem, hogyan és mitől lesz a windows 300 dolcsival drágábban szupportálható, honnan jön ez a "horror" szám, tekintve, hogy az átlagjuzer mindenhol "hülye" és nem igazán a munkaállomása a szűk keresztmetszet :D
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.25. 16:08:52
  • mortep #21
    Az van, hogy a mezei júzer leragad a belépő-szintnél. Amikor már az os ára alapból el van felejtve mert Torrent(e) Elemér egy ingyensöré úgyis felnyomja az ultimate-et beaktiválva, akkor hogyan lehetne olyan extrákról beszélni mint a domain controlling, ad replication, ... és ezek költsége.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2016.10.25. 15:02:34
  • mortep #20
    IBM-ék számolták ki, de biztos nem megy nekik a matek elvégre alig 100 éve matekoznak (iróniaveszély!). A meknél is jönnek elő hibák, a windóznál is, meg máshol is... node ami nem mindegy, hogy hányszor és mibe kerül azokat orvosolni... megint az a fránya matek.

    (Amúgy mindig is a thinkpad-ek fellé húzott a szívem, profi masinák és érdekes módon ugyanabban az ársávban árulják mint a macbookokat)
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2016.10.25. 14:08:27