Berta Sándor

A kiégés szindróma ellen harcol Franciaország

Az európai uniós tagállamban 2017 a munkakörülményekre vonatkozó új szabályozással kezdődött.

Január elseje óta a francia dolgozók nem kötelesek a szabadidejükben válaszolni a munkájukat érintő elektronikus levelekre. A francia állam így csökkentené a kiégés szindróma és a stresszt növelő más betegségek kialakulásának a kockázatát. Az előírások indoklása alapján mindenkit megillet "a lekapcsolás joga".

Ugyanakkor a törvény egyelőre nem vonatkozik minden cégre, csupán azokra, amelyek több mint 50 alkalmazottat foglalkoztatnak. Ezeknek a vállalatoknak konkrét szabályokat kell kidolgozniuk azzal kapcsolatban, hogy a munkatársaik miként használhatják munka közben a mobiltelefonjaikat. A cél az egyensúly megteremtése a munka és a magánélet között. Az új szabályozásból hosszú távon mind a munkavállalók, mind a munkáltatók profitálhatnak.

A francia törvény nem ír elő általános tiltást, sokkal inkább a különböző megoldások kidolgozását támogatja, amelyek igazodnak az egyes területekhez. Amennyiben nem lehet megvalósítani a két terület szétválasztását, akkor azonban előírja a társaságok számára, hogy világosan határozzák meg és különítsék el egymástól az alkalmazottaik szabadidős jogait és kötelességeit.


Míg egy évtizede a laptop, mobiltelefon méltánylandó céges juttatás volt, addig mára a technológia által lehetővé vált állandó elérhetőség átokká vált. A folyamatosan érkező e-mailek stresszt okoznak, Thomas Südhof Nodel-díjas tudós pedig arra mutatott rá, hogy elsősorban a mobil készülékek, a folyamatos e-mail és SMS-olvasás tehetők felelőssé a kiégés jelenségéért. A Lehigh Egyetem tavaly nyári tanulmányából kiderült, hogy az állandó elérhetőség többségében negatív következményekkel jár. Ljuba Belkin, a tudományos anyag szerzője szerint ugyan rövid távon az állandó elérhetőség jó ötletnek tűnik, mert növeli a produktivitást, de hosszú távon nagyon is veszélyes lehet. A professzor ugyanakkor úgy vélte, hogy az általános tiltás nem igazán vezethet eredményre.

Azt javasolta, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol nincs lehetőség a teljes lekapcsolásra és a két terület szétválasztására, ott vezessenek be e-mail mentes napokat, amikor a dolgozóknak lehetőségük van a saját ügyeik elintézésére és a szabadidejük hatékonyabb megszervezésére. Ez nem csupán csökkenti a munkavállalókra nehezedő nyomást, hanem az utóbbiaknak megmutatja azt is, hogy a cégük odafigyel rájuk és fontosak a vezetőknek. Ez mindenképpen pozitívan hat a teljesítményükre és a lojalitásukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandicoot #1
    Az élsősködő migráció ellen kéne...