Berta Sándor

Jól keresnek az IT-cégek gyakornokai

Elvileg titkos, hogy a cégek mennyit fizetnek a gyakornokaiknak, de az információ mégis kiszivárgott.

A sajtó által felkapott lista eredetileg a Twitteren jelent meg, majd a Vox amerikai magazin hozta nyilvánosságra. A számok elsőre hihetetlennek tűnnek, de mint más források megerősítése alapján kiderült, nagyon is közel állnak a valósághoz. A lista alapján a gyakornokok átlagos bére 7000 dollár havonta, ehhez jönnek még a különböző bónuszok, például a lakásbérlések támogatása és a használatra kapott készülékek. Az összeállítást Jessica Shu készítette, aki a Redditen és a Facebook-csoportokban más fiatal programozókkal beszélgetett a fizetési igényekről.

Bár a lista nem tekinthető teljesen pontosnak, de a Twitteren és az amerikai sajtóorgánumokban számos felhasználó megerősítette, hogy valóban ekkora összegeket fizetnek a Szilícium-völgy cégei a gyakornokaiknak. A legtöbbet, havonta 9300 dollárt a fiatalok a Fitbitnél kereshetnek. A Google havonta 7000 dollárt fizet, az Apple 6000 dollárt és lakhatásra további 3500 dollárt ad, a Coursera havi 7000 dollárt, plusz lakásra 1000 dollárt és egy MacBook Pro készüléket is felajánl; a Zynga 8000 dollárt ad, míg a Microsoft Seattle 7500 dollárt fizet, valamint további 2500 dollárt lakásbérlésre és plusz 5000 dollárt belső bónuszként.

A legtöbb vállalat ezeket a magas összegeket inkább befektetésnek tekinti, hiszen a gyakornokok a képzésük után általában olyan munkahelyet keresnek, amit már ismernek. Ugyanakkor hiába a magas fizetések és egyéb juttatások, Jessica Shu szerint az összegek így is alig elegendőek, lakást ugyanis ezekben a felkapott régiókban csak meglehetősen drágán lehet bérelni és a tandíjak is kisebb vagyont emésztenek fel. A Slate szerint, hogy ez a gyakorlat az Amerikai Egyesült Államokban nem csupán az IT-ágazatban terjedt el, hanem például a jogászoknál és a pénzügyi szektorban is.

2012-ben a Facebook volt az USA-ban a legnépszerűbb munkahely, a közösségi portálnál akkor egy gyakornok havonta 5600 és 6300, évente pedig 65 000 és 75 000 dollár között keresett. Magyarországon idén a Microsoft örülhetett a legjobb munkahelyeket listázó rangsor első helyének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lacee86 #11
    Azokat a tankönyveket még kb. Kádár elvtárs spanjai, vagy az ő tanítványaik írták. :D
  • SlickAdam #10
    ja hogy szilicium völgy... kicsit megtevesztö a hir.
    nemetorszagban pl atlagban 800 eurot kapnak az IT gyakornokok.
  • SirBubu #9
    ezt csak megerősíteni tudom
  • Sequoyah #8
    Ezt 100%ban ala tudom tamasztani, Mo. pont tokeletes hely az ilyen munkakhoz. Es raadaskepp jo pozicio ahhoz is, hogy kulfoldon jo munkat talaljon az ember ugy, hogy a leendo ceg ki is koltoztet kozben.

    Egyebkent talan az informatika az egyetlen olyan szakma, ahol jol kepzett, azaz draga mernok kell nagy szamban. Gepeszmernok nem kell annyi, tipikusan kell nehany jol kepzett egyen, es alajuk egy nagy csapat szakmunkas, technikus aki a konkret munkat elvegzi. Informatikuskent egy komolyabb cegnel a csapat legutolso embere is kepzett dimplomas mernok.
  • lammaer #7
    Az informatikában az a jó, hogy a külföldi cégek minimálbefektetéssel tudnak az olcsó piacokon (lásd mi) munkaerőhöz jutni. Ezért az informatika most is és a jövőben is nyerő ágazat szerintem. Hála istennek a nálunk sokkal olcsóbb ITs munkaerő vagy béna (indiaiak) vagy politikailag nehezen eladható nyugaton (oroszok). Mi pont jóhelyenvagyunk hoy az usákok meg a többi nyugati itt dolgoztasson.
    Ennél kevesebb munkával többet keresni már csak a politikában tud az ember, de ahhoz pofa, gyomor meg kapcsolati tőke kell.

    Nap mint nap elgondolkodom rajta amikor látom az embereket minimálbérért napi 10 órában gürcölni, marha máker vagyok hogy az ITre voksoltam annó.
  • Molnibalage #6
    Mutass olyat.
  • torreadorz #5
    Főleg ha gázszerelő rokonai is vannak :)
  • pixx #4
    Egy tapasztalt gépészmérnök itthon sem keres 1.5-2 millió alatt. :D
  • Dobronski #3
    Londonban is ennyit fizetnek.. csak fontban. :)
  • culas25hc #2
    Emlékszem, még gimnáziumban mindenki azt hajtogatta, hogy informatikusok ne legyünk, mert mindenki az akar lenni, és nem lesz munkahelyünk. Amúgy meg hová is kéne informatikus, az nem is munka, csak bámulni kell a monitort egész nap. Bezzeg a gépészmérnök, az kell mindenhová. Én meg voltam olyan hülye, és hallgattam a környezetemre. Na most meglehet nézni melyik keres többet, melyikből mennyi az álláshirdetés, akár diákmunkára is...

    ja igen, és mit is csinálok? Bámulom a monitort egész nap :D
    Utoljára szerkesztette: culas25hc, 2014.11.28. 12:08:51