Berta Sándor

Tönkreteheti az SSD-meghajtókat a Spotify kliense

A streamszolgáltató szoftvere folyamatosan hatalmas adatmennyiséget ír a lemezre. Már dolgoznak a javításon.

Nyár óta folyamatosan a Spotify hivatalos fórumában azoknak a bejegyzéseknek a száma, amelyekben a felhasználók arról panaszkodnak, hogy a program időnként rendkívül sok adatot ír fel a merevlemezre vagy az SSD-meghajtóra. Egyesek olyan folyamatokról számoltak be, amelyeknél a naponta felírt adatmennyiség több száz gigabájt volt! Mindez elsősorban azoknak jelenthet komoly problémát, akik a hagyományos asztali PC helyett például egy SSD-vel felszerelt notebookot használnak.

Úgy tűnik, hogy a mobil és a webes Spotify-alkalmazást nem érinti ez a probléma, hanem csak az asztali változatot. Az utóbbi tartalmazza ugyanis azt a Chromium-elemet, amely a nagy írt adatmennyiségért felelőssé tehető. Már elérhető egy nem hivatalos útmutató, amelynek használatához azonban szükség van bizonyos háttérismeretekre. Az érintett felhasználóknak létre kell hozniuk egy ramdisket és a szoftvert utasítaniuk kell arra, hogy az adatokat a memóriába és ne a merevlemezre vagy az SSD-meghajtóra írja.

Azt egyelőre tisztázatlan, hogy a szolgáltató miért csak ilyen későn foglalkozik a problémával, hiszen az már június óta ismert. Egy felhasználó kérdésére válaszul a vállalat közölte, hogy a hibát, amely Windows és macOS alatt egyaránt jelentkezik, az 1.0.42-es verzióban javítja ki. Az sem derült ki, hogy a problémát pontosan mi okozza. Egyesek azt figyelték meg, hogy a Spotify 5 percenként ugyanazt az adatbázist építi fel. A cég eddig azt javasolta, hogy az érintettek egyszerűen telepítsék újra a kliensprogramot, ez azonban a tapasztalatok alapján nem jelentett megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #17
    És ez igaz azokra is, amik fél éve a gépekben voltak? Nem a most vadiúj SSD-k az érdekesek..
  • Macropus Rufus #16
    A Spotify kliense nem nagyon fogja tönkretenni az ssd-t ha csak nem mozgat meg 8-9petabyte-nyi adatot. A legújabb tesztek szerint kb. itt
    kezdenek megdögleni az ssd-k.. 9 petabyte meg jó pár ezer gigabyte. Szóval kicsi az esélye, hogy megöli az adattárolót.
  • Macropus Rufus #15
    "Azért vírus a nevük, mert hasonlóan viselkednek mint a biológiai vírusok. Ha működésképtelenné tennék a megfertőzött gépet, nem tudnának onnan továbbterjedni. "
    a biológiai vírusok közt sem ismeretlen az amikor a gyors terjedésével és a hatékony pusztításával saját magát írtja ki. Ilyen pl. az ebola is a 80% feletti halálozási arányával. Ha nem lenne ez a globalizált csoda, és egy afrikai nem tudna órák alatt pl. Európába jutni, akkor simán ott halna meg helyben a kis falujával együtt. Szóval a vírusok még ma is képesek magukat kiirtani a gyors terjedésükkel. Ezért van az, hogy néha úgy mutálódnak, hogy a megfertőzött csak terjeszti a kórt, de nem hal bele (lásd: Tífusz Mary esetét.).
  • Zombee #14
    20-25 éve még voltak vírusok, amik simán csak pusztítottak. De nem volt netbank, kártyaadat, internet se, nem lehetett vele pénzt keresni. Ma már lehet, így a legutolsó szempont egy SSD tönkretétele.
  • liberty2 #13
    Csak én vagyok aki youtube-ról szedi le azt a zenét amit aktuálisan hallgatni akar offline is? :)
  • gforce9 #12
    Azért vírus a nevük, mert hasonlóan viselkednek mint a biológiai vírusok. Ha működésképtelenné tennék a megfertőzött gépet, nem tudnának onnan továbbterjedni. Hogy tönkrevágjon egy rendszert az az utolsó dolog, amit egy vírus akar.
  • jkedzs #11
    minek? ha odáig eljut egy vírus, hogy a lemezre ír, akkor már pénzt is kereshetnek vele:
    https://www.youtube.com/watch?v=FoNTXTyly-s

    ezek az emberek nem hülyék, nem poénból csinálják azt, amit csinálnak.
  • jkedzs #10
    még jó, hogy a linuxos Spotify kliens (is) egy hulladék, ezért kénytelen vagyok torrenttel klienssel helyettesíteni. azzal nincsenek ilyen problémák.
    tisztább, szárazabb érzés! o/

    40 millió szám nem érdekel, mert amiket én hallgatok, annak csak a töredéke van fent*. és egyébként is annyi zeném van már így is, hogy alig van időm mindegyiket egyszer meghallgatni.

    * zeneipar != nyugati zeneipar. olyan mintha filmek = hálivúd-ot mondanál.
  • duke #9
    Azon csodalkozom, hogy meg nincsennek nagyszamban ssd-ket tamado virusok. 1-2 het alatt tonkre tudnanak tenni egy ssd-t ha nem fedezik fel idoben.
  • nandorb #8
    Pl. én, premium 5€-ba kerül. Laptopon megnézzem melyik számkell, telefonon besyncelem, és net nélkül minőséget hallgatok,nemkell minden egyes számért kabelt kötnöm a telefonra...