Berta Sándor

Visszaél a helyzetével a zenei piacon az Apple?

Kikerült az Apple szoftverboltjából a Spotify, mert az megkerülte volna a fizetési rendszert. Erőfölény vagy jogos indok?

Az utóbbi időben elég érdekes módon áll hozzá az Apple a zenei tartalmakhoz, Egyrészt átalakítják az iTunest úgy, hogy két éves átmeneti időszak után megszüntetik a számok letöltésének lehetőségét és mindenkit igyekeznek az előfizetéses tartalmakhoz terelni, másrészt a hírek szerint az új iPhone-ról eltűnik a hagyományos fülhallgató aljzat, azaz csak a cég saját - minden bizonnyal többszörös árú - termékével lesz kompatibilis. Mindezt megfejelik a mostani események, miszerint nem rakják ki a szoftverboltjukba a Spotify legújabb verzióját.

Az Apple jogásza által a streamszolgáltatónak küldött levél az üzleti érdekeikre hivatkozik, és kötelezővé teszi az Apple saját számlázási rendszerének használatát. A Google-nél nincs ilyen előírás. Az Apple 30 százalékot von le minden rajta keresztül zajló tranzakcióból. A nagyon magas részesedés másoknak sem tetszik, de nehéz ellenállni a hatalmas felhasználói bázisnak. Az Amazon a ritka kivételek egyike, ők csupán saját szoftverük korlátozott verzióját rakták fel oda, és válaszlépésként nem árulják az Apple TV terméket saját boltjukban.

A Spotify sok évig elfogadta a rendszert, de áthárította a költségeket: a saját honlapjukon 10 dolláros havi előfizetés az Apple boltban 13-ba került. Miután az Apple tavaly elindította saját zenei szolgáltatását elkezdték erőteljesebben magukhoz terelni az embereket. Hogy ne függjenek az almás cégtől tavaly ősszel egy reklámkampányt indítottak, miszerint ha az új előfizetők az ő honlapjukon regisztrálnak, akkor 1 dollárért három hónapig férhetnek hozzá a zeneszámokhoz. Néhány hete ismét hasonló akcióval éltek, viszont a Spotify ügyvédje, Horacio Gutierrez most elmondta, hogy az Apple megfenyegette őket, hogy kiveszik a boltjukból a cég szoftverét, ha az iPhone felhasználókat célozzák ezzel az üzenettel. Le is álltak, viszont számlázási rendszert is váltottak, ez vezetett a mostani vitához.


A Spotify képviselői hivatalos levelet küldtek az Apple vezetőinek, amelyben azzal vádolták meg a céget, hogy az tudatosan visszaél a piaci fölényével és az alkalmazásboltjában a háttérbe szorítja a konkurens vállalatok ajánlatait. A Spotify ügyvédje többek között azt írta, hogy az óriáscég által alkalmazott jelenlegi gyakorlat komoly jogi kérdéseket vethet fel mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban.

A Spotify elsősorban az Apple árstratégiáját támadta, mondván direkt az egekbe emeli az árakat. A streaming-platform szóvivője szerint mindenki láthatja, hogy valami nem stimmel, mert az Apple többet keres egy Spotify-előfizetésen, mint egy Apple Music-előfizetésen, ráadásul a befolyó összegből a zeneipar egyetlen centet sem kap. A piacot egyébként a Spotify vezeti, márciusban 30 millió előfizetőjük volt, míg az Apple Musicnak 15 millió.

Bruce Sewell ügyvéd, az Apple megbízottja úgy reagált, hogy irányelveik támogatják a piaci versenyt, nem pedig akadályozzák azt, és hiába akar a Spotify különleges bánásmódot és védelmet, ezt nem tudják biztosítani. Felhívják a figyelmet új osztozási opciójukra is, miszerint 70 helyett 85 százalékot tarthat meg a cég akkor, ha valaki egy évre fizet elő.

A Spotify és az Apple között kialakult helyzet ugyanakkor a közeljövőben még inkább kiéleződhet. A The Wall Street Journal ugyanis azt írta, hogy a kaliforniai társaság érdeklődik a Jay Z rapper által létrehozott Tidal nevű platformért. Bennfentesek szerint már javában zajlanak az egyeztetések az átvételről. Az Apple kihasználná azt, hogy a Tidal olyan előadókkal van kapcsolatban, mint Kanye West és Madonna és azt reméli, hogy ezáltal még vonzóbbá teheti a felhasználóknak a saját zenei szolgáltatását. A Tidal egyik szóvivője ugyanakkor cáfolta az információt és azt, hogy a két fél képviselői között lett volna bármilyen egyeztetés. A Tidal egyébként azért is vonzó lehet az Apple számára, mert az egyetlen platform, amelynek kínálatában megtalálhatók Prince művei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #10
    5+ éve, amikor az első androidos telefonom vettem, még tényleg csak szutyok-igénytelen volt az akkor még android market felhozatala az akkori iphone appok mellett, már a legtöbb app ugyanolyan jó mindkét platformon.
  • zola2000 #9
    Az uc böngészőt és a noroot firewallt a google playről szereztem be, mindkettő blokkolja a reklámokat.
  • Cat #8
    "Ezert nincs egy fel emulator sem az apple-nel, mig a google ezeket nem tiltja."

    Cserébe a google tiltja a youtube videókat letöltő vagy a reklámokat blokkolni képes appokat.

    Az Applet azért nem kötelezik (pontosabban nem kötelezhetik) semmire, mert nagyon kicsi a piaci részesedése.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.07.07. 16:16:13
  • M2 #7
    "az apple penzt ker a fejlesztoktol a fejlesztes jogaert"
    Ezt felejtsd is el, mert nem igaz. A publikálásért kell fizetni.

    A másik dolog a google döntése, ami nem biztos, hogy minden szempontból a jó út. Lásd: biztonság, a fejlesztők bevételei és az a rengeteg szutyok, igénytelen app, ami elönti a store-jukat.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2016.07.07. 15:47:21
  • kvp #6
    Cserebe letiltanak mindent ami nem rajtuk keresztul megy. Ezert nincs egy fel emulator sem az apple-nel, mig a google ezeket nem tiltja. Sot mig az apple penzt ker a fejlesztoktol a fejlesztes jogaert (es mac-eket soz rajuk), addig a google-nal semmi ilyen nincs, sot a nem google play-es programokat is felengedi a keszulekekre. (tehat telepitheto konkurens appstore is, a legtobb azsiai gyarto tesz is fel alapbol parat)

    Vicces, de amig a microsoftot koteleztek hogy ne csak az o bongeszojuket hagyjak futni, addig az apple fele appstore es bongeszo alternativait nem eroltetik. A google ezzel szemben enged mas bongeszoket es mas appstore-okat is a keszulekein, sot meg az alap keresesi beallitas is modosithato.
  • M2 #5
    Az Apple évek óta semmit nem változtatott a feltételein, így elég érdekes az az állítás, hogy az utóbbi időben kiszorítja a konkurenseit. Pont ellenkezőleg: enyhítenek a feltételeken és 30-ról 15 százalékra csökken majd az Apple részesedés mértéke.
  • kvp #4
    A Google ceges filozofiat csinalt belole, hogy kedveljek az emberek. Arra alapoznak, hogy ha mindenki joindulatu, az embereket segito cegkent tekint rajuk, akkor az emberek nem csak a konkurenciaval, hanem akar a poltikusokkal azaz a sajat kormanyukal szemben is megvedik oket. Alapvetoen mivel az uzleti strategiajuk a win-win megoldasokra epul, ezert ez akar hosszu tavon is mukodhet.

    A cikkbol latszik, hogy az Apple ugy szerez piacot, hogy kiszoritja a konkurenseket a sajat rendszereibol. A google meg ugy, hogy lehetoleg minden konkurens ceg neki dolgozzon beszallitokent. Vilagmeretben az utobbi tunik hatasosabbnak, bar nem hoz nekik annyi rovidtavu hasznot.
  • arty #3
    nem az a lényeg, hogy megtehetik-e - persze, hogy megtehetik! nagyon sokmindent megtehetnek... ettől az még nem biztos, hogy korrekt, esetleg etikus vagy épp hasznos :)

    naív dolog egy nyereségérdekelt vállalattól "rendességet" várni, de itt azért van ám egy jó példa (google), akihez lehet mérni, viszonyítani. (másban persze lehet h épp a gugli a patkány, de most maradjunk a cikknél)
  • Cat #2
    Fenetudja, nem olyan tiszta ez az eset. Egyrészt saját szoftverboltjuk, így joguk van meghatározni, hogy hány százalékot vesznek le, és azt is, hogy kinek a szoftverét fogadják be.

    Másrészt ezek nyilván nem esnek egybe az emberek érdekeivel, azaz hogy nyilván az lenne a jó, ha több streamszolgáltató lenne IOSre, és ezek versenyeznének egymással. Egyszerűen meg kéne állapítani, hogy az Apple boltja monopolhelyzetet élvez (más szektorokban van olyan, hogy JPE, azaz jelentős piaci erejű szolgáltató, és ezekre más szabályok vonatkoznak. (Pl. Magyarországon bizonyos százalékos elérés felett a tévéknek muszáj esti hiradót sugározniuk.) De ez azért nem fog összejönni, mert az iOS piaci részesedése eltörpül az Android mellett. Az almások tehát így jártak, váltsanak, ha zavarja őket a lehúzás.
  • arty #1
    jófejalma. megint. meglepődött valaki?