Berta Sándor

Zenei szolgáltatásokat indítana az Amazon

A konszern két platformot is bevezethet.

A kiszivárgott hírek alapján az egyik új szolgáltatás fele olyan drága lesz, mint a Spotify, az Apple Music vagy éppen a Deezer. A Re/Code értesülései szerint egy másik ajánlat is elérhető lesz szeptembertől, s az hasonló elven fog működni és hasonló összegbe kerül majd, mint a konkurens oldalak.

Az új fő zenei platform az Amazon Prime Music portálra fog hasonlítani, ugyanakkor mindenki számára hozzáférhető lesz és egyúttal sokkal több dalt kínál majd. Ezzel szemben az olcsó változat okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken nem fog működni, hanem kizárólag az Amazon beszédvezérlésű hangszórójával, az Echóval együtt lesz használható. Az eszközzel ugyan a felhasználók kiválaszthatják majd, hogy melyik zeneszámokat akarják otthon meghallgatni, de a dalok letöltésére vagy magukkal vitelére nem lesz lehetőségük.

Az olcsó szolgáltatás elindítása mögött alighanem az áll, hogy a társaság így növelné az Echo eladásait. Az Amazon a terméket már 2014 karácsonyán piacra dobta az Amerikai Egyesült Államokban, de az igazi áttörése még várat magára. Az Echo az óriáscég Alexa nevű mesterséges intelligenciáján alapul és jóval többre képes a zenék lejátszásánál. Akár különböző kérdések is feltehetők neki, de megkérdezhető tőle az időjárás-előrejelzés is vagy figyelmeztethet bizonyos találkozók időpontjaira. Az Amazon az idén hárommillió Echo hangszórót akar értékesíteni, míg jövőre már tízmillió darabot.

Az elképzelések megvalósítása szempontjából problémát jelenthet viszont, hogy a szükséges szerződéseket a zenei kiadókkal még nem sikerült megkötni. A tárgyalások ugyanakkor már aligha arról folynak, hogy lesz-e olcsó platform, hanem arról, hogy az milyen áron kínálhat majd dalokat. Felmerült akár a zeneszámonkénti 4 dolláros ár is. Az Amazon eddig nem kommentálta a megjelent információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!