Berta Sándor

Betelt a pohár a YouTube kapcsán a zenészeknél

Az előadóművészek azt vetik a videomegosztó platform szemére, hogy nagyon jól keres a műveiken, de ők ebből nem sokat látnak viszont.

Dominic King brit dalíró a MIDEM zenei kiállításon fakadt ki. A szakember kifejtette, hogy már nagyon fáj nekik az, hogy miközben minden számot elérhetővé tesznek a világhálón, gyakorlatilag semmit sem kapnak érte cserébe. King nem kis név a szakmában, hiszen korábban olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Cher és Madonna, a szerzeményeit több millió példányban adták el világszerte és természetesen a YouTube kínálatában is megtalálhatók. A művész úgy véli: egyszerűen túl kevés pénzt kap a portáltól.

A MIDEM-en tapasztalható hangulat egyébként tökéletesen visszaadja azt, hogy miként gondolkodnak napjaink dalszerzői és előadói a platformról, amely folyamatosan próbál javítani a kínálatán és a rendszerén. Mindez azonban nem oldja meg a problémákat. A zenei kiadók menedzserei "alulról szerveződő forradalmat" emlegettek a YouTube ellen, míg egy ügyvéd azt állította, hogy az egyik ügyfele mindössze 13 dollárt (!) kapott az oldaltól, annak ellenére, hogy a műveit 900 000 alkalommal játszották le az emberek. Az elégedetlenség folyamatosan tapasztalható volt és senki sem cáfolta meg az elhangzottakat.

Niki Sixx, a Mötley Crüe tagja - több zenésztársa nevében - egyenesen Larry Page Google-társalapítóhoz fordult. Nyílt levelében azt írta, hogy egy olyan világban, amelyet a YouTube ural, lehetetlen a művészek számára a tevékenységük végzése. A múlt héten pedig több mint 1000 európai zeneszerző, dalszövegíró, énekes és együttes - köztük számos magyar is - levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. A dokumentumban azt kifogásolták, hogy a YouTube és a több hasonló szolgáltatás az ingyenes ajánlataival tisztességtelen módon értéktelenné teszi az alkotásaikat. Ilyen tiltakozóhullámra a zenei piacon korábban még soha nem került sor. Az előadókat a kiadók - például Hartwig Masuch, a BMG vezetője - is támogatják.

David McCandless újságíró kiszámolta, hogy az embereknek 4,2 milliószor kellene lejátszaniuk egy művész dalait ahhoz, hogy az illető megkeresse az amerikai minimálbért, ami 1260 dollár. Nikki Sixx nem véletlenül panaszkodott arról, hogy a YouTube csak az egyhatodát fizeti annak az összegnek, amit az Apple vagy a Spotify. A Spotify évente felhasználónként 18 dollárt utal át a zeneiparnak, a YouTube 1 dollárt. A zenészek nem választhatják meg, hogy jelen akarnak lenni vagy nem, a számok többsége illegálisan kerül fel. Utóbbi miatt a portál nem perelhető, viszont hatalmas hasznot húz belőle: az emberek 82 százaléka klipeket néz rajta, ráadásul a felhasználók adatait a Google marketingcégeknek is eladja, további bevételt szerezve. Sixx többek között azt kérte, hogy Page addig tegyen valamit, amíg nem keletkeznek helyrehozhatatlan károk.

A YouTube a ZEIT-nek azt fejtegette, hogy együtt akar dolgozni a zeneiparral azért, hogy az előadók még több pénzt kaphassanak. Christophe Muller, a YouTube zenei vezetője azt közölte, hogy nagyon komolyan veszik a szerzői jogokat és a streaming-szolgáltatóktól eltérően - a rádióadókhoz hasonlóan - reklámbevételekből finanszírozzák a honlap működtetését. A befolyó összegek nagy részét továbbítják az előadóknak és a kiadóknak. Már eddig is 3 milliárd dollárt fizettek a zeneiparnak és a viták ellenére közösen szeretnének "csodálatos harmóniákat létrehozni". Hozzátette, hogy a YouTube rendszerén keresztül több mint egymilliárd emberből álló közönséget lehet elérni, és csak így lehet biztosítani, hogy ismeretlen művészek hatalmas rajongótábort építhessenek ki és sztárrá válhassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • InfoCsill #80
    Te sajnálsz engem "arany virágom"?
    Én sajnállak téged, olyan értékrendet és szellemi szintet ostromolsz. Tudod, én értem mit mondasz/írsz a kezdetek óta. Te nem érted azt, hogy az a szint, amit képviselsz (a védett "művészeiddel" együtt) az az erkölcsfogyaték, kapzsiság, és az általános emberi értékrendzavar -valahol- legalja, ami úgy a televízión és egyből szórakoztató tartalmú fogyasztói termékeken felnőtt társadalom nagy részét jellemzi manapság (borzalmas szint).

    Egyébként az "én döntésem" érdekes mód a világ legrangosabb egyeteme is követi: az MIT, az összes egyetemi kurzusának tananyagát elérhetővé tette INGYEN:
    http://ocw.mit.edu/courses/ocw-scholar/

    De az itthoni legjobb egyetem, az ELTE is követi már ezt a példát:
    http://www.eltereader.hu/

    Ennél szellemibb munka a világon nincs, sok évszázados rendszerezett emberi tudást kínálnak minden tudományágból, mindazt, amit nagy elődeink, kutatóink szellemi kínkeservek árán fedeztek fel/jöttek rá és gyűjtöttek össze, és jelenkori egyetemi tanárok állítottak össze, mára már teljesen INGYEN az egész világon bárki tanulhat belőle. Mégis mi kell az embereknek? Hát nem ez, inkább a bulvármédia és showbiznisz termékek DRÁGA PÉNZÉRT. Micsoda agy mosott világ tele konzumidióta zombikkal (nyugodtan magadra veheted).

    Amiről te beszélsz, az jogi köntösbe bújtatott az showbiznisz, emberi kapzsiság, bulvár, konzumidiótizmus, és az emberi szellemi produktumok legalja, kb mint akármelyik pénzért készült szórakoztató célú tévéműsor.
    Továbbra sem sajnálom a cikkben síró értékrendzavaros kapzsi embereket, ellenben téged igen, mert alapvető szellemi értékekkel és fogalmukkal sem vagy tisztában.
    FYI: ajánlom, hogy nézz utána a konzumidióta fogalmának is.
    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2016.08.16. 13:11:28
  • TokraFan #79
    Nem is ezzel van a bajom, mert ebben igazad van és ez a megfogalmazás így már korrekt! Ugyanakkor itt a többiek részéről egészen más "érvek" hangzottak el (pl. milliomos g*cik nem sajnálom őket, jogom van letölteni, rohandjon meg minden szerző én akkor is ingyen töltök le ő meg menjen koncertezni, én ingyen adom közre a sajátomat tehát mindenki szar ember aki nem így tesz, stb.stb.), ezek ellen mindig fel fogom emelni a hangom ahol csak lehet, mert ez a szemlélet amellett, hogy rettenetes, mérhetetlenül ostoba is! A baj tehát az, amikor valaki a szellemi termék lopását már alapjogként kezeli és ezt még ultra kommunista érvekkel meg is magyarázza magának. Ha már lop valaki, legalább ne akarja megmagyarázni a jogosságát!

    Úgyhogy egyetértek veled, annyi kitétellel, hogy sok esetben sajnos nincs megoldás. Pl. nagyon sok esetben az előadóval azonosítják a dalt ("micsoda jó zenét csinál XY", "ő még tudott zenélni" stb. stb.), aztán mennek a teltházas a koncertjére mert szeretik a dalait, csak az a gond, hogy a dalokat nem is ő szerezte csak elénekli, cserébe csak ő profitál belőle. Régen ez nem volt gond, mert a szerző megélt a lemezeladásból és a jogdíjból. De az eladások kvázi megszűntek a letöltögetés miatt, a jogdíj is egyre csappan, tehát az a paradox helyzet van, hpgy akinek a dalt valójában köszönhetjük, az pont nem keres lassan semmit sem, hacsak nem előadó is egyben. Ne mindegy, a témát kiveséztük azt hiszem.
  • gforce9 #78
    Kettős mércét mondtál. Hát igen ez sajnos kettős mérce. De ez ellen nem lehet tenni.Legalábbis szerintem.

    Ha én egy asztalos vagyok megtehetem, hogy a termékem élvezeti értékét használni csak akkor lehessen, ha az árát kifizették. Egyszerűbben ugye: a székemre csak az ülhessen, aki kifizette.

    Zenészként vagy fotósként viszont itt van ez a mai világ, ahol az információ úgy terjed mint a futótűz. No én ha írok egy zenét, vagy lövök egy jó fotót, arra kell felkészülnöm, hogy vagy senki sem látja vagy mindenki. És a szellemi termékemet ki kell találnom, hogy hogyan tudom fizetőssé tenni. Zeneszerzőnek szerződéseket kötni. Előadőknak előadásokat tartani. Festőnek meg kell találnia azt az embert, akinek a festménye eredetiben kell és megveszi. Stb.

    Értem én, hogy ez igazságtalannak tűnik, de ez egy ilyen világ amióta van internet. Ehhez kell alkalmazkodni és sokaknak sikerül is. Szerintem az ellenkezés a követelőzés ebben az esetben nem fog eredményt hozni. Mert pl bármennyit is perel XY zenekar, az internet és az információáramlás nem fog eltűnni.
  • TokraFan #77
    Nos kérlek, erről beszélek kb. 3 hete! Na, valaki már csak megértette, nem reménytelen a helyzet!
  • gforce9 #76
    Akkor viszont totális egymás mellett elbeszélés zajlik a vitapartnereiddel :)
  • TokraFan #75
    Nem nem, félreértesz sajnos. Én nem védem a mainstream mocskot egyáltalán! Én általában a szellemi termékeket és azok alkotóit védem. Amennyiben a szerző ebból él, vagy úgy dönt, hogy pénzt kér a művéért, akkor nem tartom elfogadhatónak, hogy ingyen használja bárki. Ezért hozom fel állandóan az asztalost. Ott ez fel sem merül, pedig ezen az alapon miért ne vehetném el én is egyszerűen a konyhabútort ingyen, ha éppen arra van szükségem?
    Engem az elv és a kettős mérce zavar!
  • gforce9 #74
    Nem értelek, mert amúgy egy értelmes vitaképes embernek tartalak. Miért véded a mai mainstream mocskot? Mert a "kis" zenészek nem ugrálnak emiatt, hanem örülnek az ingyen felületnek ami látogatott mint az állat. Jelenleg a dolármilliókkal reklámozott és nyomatott "zenészek" sírnak, hogy nincs bevétel elég. Jakérem. Ahhoz le is kell tenni valamit az asztalra. Nem elég a marketing. Vannak zenészek, zeneszerzők, akik a csúf youtube ellenére is köszönik szépen, megélnek. Mert a munkájuk olyan minőségű, hogy igény van rá és nem csak az ingyenes felületeken.

    Szóval tényleg nem értelek. Nyilvánvalóan ez a vita már rég nem a szellemi termékekről szól.
  • TokraFan #73
    Oknyomozásodat köszönjük, pont mint az oviban...Ez a szint már 8éves kor körül is kellemetlen.

    "ingyen kitesszük (de ha nem, kérésre is majdnem mindig elküldjük) a szintén ingyen letölthető kutatási publikációink mellé az általunk írt, kutatáshoz használt programok forráskódjait is."

    Ez mind szép, de még mindig nem érted, hogy ezt te döntöd el és te hozod meg ezt a döntést! Amiről itt szó van, az ennek ellenkezője. A szerző NEM járult hozzá az ingyenes terjesztéshez, használathoz, mégis használják, tehát ellopják a szellemi termékét. Ha az asztalos kiteszi neked az út szélére a széket amit csinált, elviheted. De ha árat ír rá és pénzt kér érte, akkor nincs jogod elvenni. Ilyen marha egyszerű ez kérem!
    Én is rettentően sajnállak, amiért ilyen szinten vagy funkcionális analfabéta. Ezredszerre sem vagy képes felfogni a probléma gyökerét! Parádés!
  • TokraFan #72
    Amit itt előadsz, abból süt az irígység, nálad ez nem szól semmi másról. Nem az érvekre reagálsz, csak nyomod az önigazolást a lopásjog mellett. Ha tehetnéd, te kirabolnál bárkit aki gazdag, mondván nem sajnálod hiszen van neki még elég. Ez kvázi kommunista világnézet. Gratulálok! És még te beszélsz iss borzasztó értékrendről...,az eszem megáll!
  • yamato41 #71
    Igaz. Ezért vagyok fent az academia.edu-n és a researchgate-en is. Nem véletlen az OpenAccess alapvetés a legtöbb pályázatnál is.