Berta Sándor

Jövőre tőzsdére mehet a Spotify

A lépésre 2017 második felében kerülhet sor.

A Bloomberg - öt bennfentes személyre hivatkozva - arról számolt be, hogy a zenei stream-szolgáltató új szintre lépne és megjelenne a tőzsdén is. A cég még az év elején szerzett a befektetőktől egymilliárd dollárt és jelenleg becslések alapján az értéke nyolcmilliárd dollár. A The Wall Street Jorunal rámutatott, hogy ha a Spotify 2017-ben - az előzetes terveknek megfelelően - tőzsdére lépne, akkor a befektetők a részvényekhez a jelenleginél 20 százalékkal olcsóbban juthatnának hozzá. A Spotify eddig nem kommentálta a kiszivárgott híreket.

A vállalat ugyanakkor - bár meghatározó szereplője a zenei streampiacnak - egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Amint azt, Mark Mahaney, az RBC Capital Markets elemzője is kiemelte, ez egy meglehetősen kemény szektor és komoly szkepticizmus van azzal kapcsolatban, hogy a Spotify képes lesz-e túlélni az esetleges jövőbeli nehézségeket.

A társaságnak jelenleg több mint 30 millió olyan ügyfele van, akiknek a többsége általában havonta 10 dollárt fizet azért, hogy hozzáférhessen a kínálatban megtalálható több millió zeneszámhoz. A Spotify teljes tábora meghaladja a 100 millió felhasználót. A probléma csak az, hogy az emberek kétharmada kizárólag az ingyenes konstrukciót választja és inkább hallgat reklámokat, mint kifizesse a havi 10 dollárt. Ez a helyzet pedig sokáig nem lesz fenntartható és kérdéses, hogy a felmerülő problémákkal miként birkózik majd meg a zenei stream-szolgáltató.

A Spotify tavaly áprilisban is szerzett már 400 millió dollárt befektetőktől, akik között megtalálható volt a Goldman Sachs és egy Abu-Dzabiban bejegyzett befektetési alap is. A korábbi befektetők között ott volt az Accel Partners, a Kleiner Perkins Caufield & Byers, a Coca-Cola Co., a Fidelity Investments és a Wellington Partners. Az elemzők egyébként már egy ideje arra számítanak, hogy a konszern megjelenhet a tőzsdén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!