Berta Sándor

Kína - megelőzik a másolatok az eredeti termékeket

A kínai cégeket gyakran érte az a kritika, hogy lemásolják a máshol bevált vagy tervezett megoldásokat. A módszert sikerült tökéletesre fejleszteni.

Új szintet ért el a kínai termékmásolás. Napjainkra a helyi vállalkozások előbb dobják piacra a másolt termékeket, mint hogy azok eredeti változata egyáltalán megjelenne. Így valósulhat az meg, hogy megjelenik egy ötlet a Kickstarteren, s mire a feltaláló személy vagy csapat elkészítené a kitalált eszközt, addigra Kínában azt már le is gyártották.

A problémával nemrég Yekutiel Sherma izraeli vállalkozó is szembesült. Volt egy érdekes elképzelése: kifejlesztett egy olyan mobil tokot, amely szelfibottá alakítható át. Az ötletet nagyszerűen fogadták a Kickstarter látogatói és tavaly sikeresen le is zárult az úgynevezett Stickbox közösségi finanszírozású projekt, mert összegyűlt a gyártáshoz szükséges összeg és elkezdődhetett az eszköz gyártása. Ugyanakkor rövid időn belül megjelent az Alibaba ázsiai online óriás angol nyelvű, AliExpress nevű oldalán egy hasonló ajánlat. A Selfie Stick Case ugyanúgy nézett ki, mint a Stickbox, ráadásul még olcsóbb is volt annál, hiszen csupán 10 dollárba került, szemben az izraeli vállalkozó 47 dolláros példányával.


Nos, ez a példa is bizonyítja, hogy a kínai "Copycat"-ipar egyre gyorsabban és tökéletesebben dolgozik és kiválóan kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően sokkal gyorsabban és olcsóbban készíthet el valamit. Amennyiben valaki a Kickstarteren vagy más hasonló platformon gyűjt az ötletéhez támogatásokat, akkor számíthat arra, hogy az elképzelését hamarabb megvalósítják valamelyik távol-keleti országban, mint hogy ő el tudná készíteni a prototípusokat. A szabadalmak és a szellemi tulajdonjogok pedig egyáltalán nem számítanak.


A dolog mind a kis-, mind a nagyvállalatokat érinti. Sokszor csak fizikailag a neves márkákra hasonlító termékekről van szó, eltérő minőséggel: például míg egy lekerekített Androidos telefon, melyre Apple logót nyomtak az szimpla csalás, de egy Gucci táskával már szakértők is gondban lehetnek, hogy eredeti-e. A fenti szelfibotos esetben tanulmányozták az adott terméket, és legyártottak egy sajátot az ötlet alapján, de máskor csak az egyébként is megbízott bérgyártó extra darabokat állít elő a már működésbe hozott szalagján. Erre már Jack Ma, az Alibaba alapítója is rámutatott, amikor kijelentette, hogy "a hamisított termékek gyakran jobbak az eredetieknél" - és nem is biztos, hogy nem így van.

Számtalan elemző és történész rámutatott már arra a tényre, hogy a nyugati szemmel lopásnak tartott cselekedet valójában mélyen a kínai kultúrában gyökerezik, hiszen az egész oktatási rendszerük a memorizáláson alapul és soha nem volt támogatott, hogy a császárnak alárendelt alattvalók egyéni dolgokat találjanak ki. De a bérgyártók szerepét sem szabad lebecsülni, melyek főként kormányzati engedély nélküli családi tulajdonú vállalkozások. A nyugatiakkal való együttdolgozás folyamán észrevették, hogy többre is képesek, és olyan fogyasztókat is el tudnak érni termékeikkel, akik egy Nokia vagy egy Apple telefon vásárlását nem engedhetik meg maguknak.

A kínai beszállítók ebben a folyamatban egymást segítették, és ugyan ma már a nevesebb márkák is elérhetők bárki számára, de a helyi cégek közötti együttműködési kultúra megmaradt, és az igazi értéket ez jelenti. Ez leginkább a nyílt forrásban gondolkozó szoftverfejlesztőkére hasonlít, a shenzeni gyártók ugyanúgy megosztják egymással terveiket, mint a programozók a kódjaikat. A siker sokkal inkább a sebesség és a végrehajtás függvénye, nem pedig az originalitásé.

A nyugati multik költhetnek védjegyekre, körbebástyázhatják magukat jogi klauzulákkal a másolás kockázatának minimalizálására, de mégsincs garancia, hogy mindez ér is valamit. A problémát nem a bíróságok, hanem a döntések kikényszeríthetetlensége okozza, hiszen ugyan egy gyár ellen könnyű nyerni, de minden egyes üzemet beperelni már sok időbe és pénzbe kerül. Az is több napba kerül, míg egyáltalán megtalálnak egy adott céget, hiszen nem közlik a címüket az e-kereskedelmi oldalakon, hanem közvetítőkön keresztül - sokszor két-három cég mögé bújva - vannak fenn a neten a termékek.

Az ötletgazdák saját szoftverekkel védhetik meg magukat, mint például az Apple esetében az iOS operációs rendszer, mely más telefonokra elérhetetlen, vagy költhetnek marketingre, mint azt a GoPro teszi, melynek akciókamerái egyébként könnyen lemásolhatók. Persze védelem a bonyolult előállíthatóság is, ha valamilyen speciális gyártási eljárás vagy anyag (például olasz márvány diszítés) kell az adott dolog létrehozásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Madve #89
  Mint mondtam, nem az én dolgom kidolgozni a részleteket, de ti sem igazán gondolkodtok rajta, inkább a jelenlegi rendszerhez próbáljátok hozzá igazítani.
  Pl. Egy fejlett ai lenne felelős az elosztásért, és az ipar irányításáért, pont azért, hogy az emberi gyengeségeket kizárhassák a rendszerből.
  Divat, verseny, és a többi az csak felesleges erőforrás pazarlás, egy ilyen társadalomban sok helye nincs, ezért nem valószínű, hogy airmaxet, vagy éppen guccit 3d nyomtatnál, de egy plusz használati tárgyat, amire épp szükséged van azt igen.
  A művészet mehet továbbra is, elméletileg több rá a szabadidő is egy ilyen társadalomban, bárki teheti a napi feladatai végeztével.
  Valóban magasabb iq kell ehhez a társadalomhoz elméletileg ez a társadalom arra koncentrál, hogy szellemileg fejlődjön első sorban. Ha meg intelligensebb vagy kicsi az esélye hogy otthon ülj, és csináld a semmit, mert egyszerűen felfogod, hogy nem az a dolgod, meg a bambulás amúgy sem elégít ki..
 • tamas79 #88
  "Én nem hiszek uralkodó nélküli rendszerben és abban sem, hogy minden embernek egyenlő jogokat kellene biztosítani.
  Szerintem jól becsülöd, az emberek cirka 85 %-a nem érdemes arra (például), hogy szavazzon lényeges kérdésekben."

  Szerintem ez értelmetlenné tesz mindenféle vitát. Vagy miféle irányt határoztam én meg a vitának?
  Utoljára szerkesztette: tamas79, 2016.10.24. 21:26:38
 • Tetsuo #87
  Madve modelljében elsősorban nem az intelligenciával van baj, hanem pl. a hatalomvággyal. Én nem hiszek uralkodó nélküli rendszerben és abban sem, hogy minden embernek egyenlő jogokat kellene biztosítani.
  Szerintem jól becsülöd, az emberek cirka 85 %-a nem érdemes arra (például), hogy szavazzon lényeges kérdésekben.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.10.24. 21:05:19
 • Tetsuo #86
  Ha tényleg érdekelne a dolog, beszélgethetnénk róla; de a stílus, ahogy "kérdezel", determinálja a vitát.
 • Celebrau #85
  És ebben a rendszerben mi akadályozná meg a lehetőségekkel való visszaélést?
  Hogyan működne az alapjövedelem? Mindenkinek jár egyenlően szociális alapon? Kell e érte tenni valamit?
  Az alapjövedelemmel szerintem az lenne(lesz?) a gond, hogy ha az emberek többségének biztosítjuk a megélhetést, csak mert, akkor nem fog csinálni semmit. Elvegetál majd, de nem fogja igénybe venni a magasabb szintű oktatást. Így pedig hogyan döntene jól a köz a fejlesztésekről?
  Agyilag fel kell nőni. Ezt hogyan képzeled? Amit felvázoltál, annak a működéséhez legalább 115-ös IQ kellene. Mit tervezel az emberiség maradék 85%-ával?
  Hol lenne a helye a művészeknek, művészetnek?
  Utoljára szerkesztette: Celebrau, 2016.10.24. 16:58:56
 • UUUU #84
  Hulyegyerek, attol hogy csinalsz egy uj accountot es sajat magadat akarod megerositeni, csak egyet jelent, hogy egy kreten vagy.
  Hiaba is probalod mas fele terelni a temat, senki nem azt irta, hogy koltseg es bevetel nelkul allitsanak elo valamit, vagy talaljanak fel., hanem arrol volt szo, hogy ne akarjanak az eloallitason kivul kulon penzhez jutni ,mert igy is tudnak eleghez jutni es ne az onos erdek diktaljon. A masik fele te aztan hol lattad a penz nelkuli utopiat, amit en allitolag leirtam ? Tehat hazudsz is.
  Mondjuk nem is gondol masra senki egy olyanrol, aki annyira gyoker, hogy tobb accounttal probalja a sajat igazat eroltetni. Biztos makikam, akkor tobbnek latszol ,az uj accountoddal. A sertetsegedbol adodo alairasod, ami lathatoan arra utal, hogy a tevkepzet betegseged ide fajult, amikor mas nem adott neked igazat.
  Ezert inkabb tobb accounttal probalkozol.De pssszt megsugom kispofam, ettol meg egy hulyegyerek mantrazza ugyanazt es a masodik "szemely" se lesz valosagos letforma.
 • tamas79 #83
  "Alapjövedelem, vagy ahhoz hasonló elvű elosztás igenis lehetséges, természezesen csak akkor ha az elosztás ki van véve emberi kézből, az ipar meg (majdnem) teljesen automatizált." Kinek adnád át? Gyíkemberek? Fénygyermekei? Szíriusziak?
  "Az, hogy mit csinálsz a futó projectektől függ, amiket a köz szavaz meg az elérhető energiaforrások alapján." Milyen köz? Ki fog beletartozni?Hagyjuk.
  "Ha divatolni akarsz, meg szelfistickes telefontokot magadnak, azt max megoldod otthon 3d nyomtatással, a támogatott fejlesztésektől függetlenül.." Nyomtatsz magadnak majd motort? Komputert? Nagylapostévét? Luftos nájkicipöt? Meg ki is fejleszted magadnak? A szomszéd meg majd lemásolja, mint annak idején a VHS-t. Jó poén. Vagy ezeket elvárod majd az automatizált gyártól? Ki fogja karbantartani? Más robotok? És azokat? Oké, èrtem. Nincs több kérdés.
  Máshoz. A feudalizmus ha olyan jó, miért is szünt meg? Meg gondolom magadat nem robotoló jobbágynak golndoltad,igaz?
 • tamas79 #82
  Tudod mi a nevetséges? Hogy mást nevezel trollnak, miközben egy kérdésre nem tudsz válaszolni. Hagyjuk is. Lásd az aláírást.
 • molnibalage83 #81
  A csillagászati kutatásokat részben állami pénzekből részben adóból leírható adományokból finanszírozzák tech cégek. Ezek viszont a fejlesztésre költött pénzek töredéke. Nézd meg, hogy pl. a NASA teljes költségvetése mekkora - többet költ, mint a világ összes komoly űrügynöksége együtt sanszosan és relatív arányban is az kapja legtöbb zsét - és ez mennyi pénz. Ehhez képest van olyan mammutcég, aki egymaga összemérhető összeget költ fejlesztésre, mint a NASA vagy simán többet.

  A baj az, hogy te az arányokat nem látod. Látsz egy két ilyet, és azt hiszed, hogy a világ így működik. Hát egy faszt, már elnézést...
 • molnibalage83 #80
  Áramlástechnikai mérnökként végeztem a BME-n te, nagyon te...