SG.hu

Nem jogellenes egy honlapot megnyitó személy IP-címét eltárolni

Hiába személyes adat az IP-cím, az internetes oldalak üzemeltetői tárolhatják azt, mert jogos érdekük az esetleges támadók azonosítása.

Egy német felhasználó, Patrick Breyer pert indított a német kormány ellen, merthogy a szövetségi intézmények honlapjai rögzítik, hogy milyen IP-címről nyitotta meg azokat. A szövetségi legfelsőbb bíróság viszont nem tudta eldönteni, hogy a dinamikus IP-címek is személyes adatnak minősülnek-e, hiszen azokat az internetszolgáltató osztja ki minden egyes alkalommal, amikor például egy ADSL-előfizető a netre kapcsolódik. Ilyenkor csak a vállalat rendelkezik az azonosításához szükséges további adatokkal.

A Bundesgerichtshof azt is megkérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy a honlapüzemeltetők gyűjthetik és később felhasználhatják-e a látogatóira vonatkozó személyes adatokat honlapjuk az általános működőképességének biztosítása érdekében. (Alapesetben ők úgy értelmezik a jogot, hogy ezen adatokat a használat befejeztével törölni kell.)

Az ítélet szerint a dinamikus IP-cím is személyes adat, mivel az elektronikus médiaszolgáltatók - különösen kibertámadások esetében - a hatósághoz fordulva megtudhatják az internetszolgáltatóktól, hogy abban az időben melyik előfizetőjük használta a szolgáltatást. Az Európai Unió Bírósága szintén megállapította, hogy hiába nem járul hozzá egy látogató személyes adatainak gyűjtéséhez, nem lehet olyan tagállami szabályozást hozni, amely szerint a honlapüzemeltetők ezeket az adatokat csak a látogató által igényelt konkrét szolgáltatáshoz használhatják fel. Ezen összefüggésben a Bíróság hangsúlyozza, hogy német szövetségi intézményeknek szintén fűződhet jogos érdeke ahhoz, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhető internetes honlapjaik konkrét használatán túl a honlapjaik működésének folyamatosságát is biztosítsák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #7
    "Az ítélet szerint a dinamikus IP-cím is személyes adat, mivel az elektronikus médiaszolgáltatók - különösen kibertámadások esetében - a hatósághoz fordulva megtudhatják az internetszolgáltatóktól, hogy abban az időben melyik előfizetőjük használta a szolgáltatást."

    És mivan akkor ha valakinek a tudta nélkül lett a számítógépe esetleg zombihálózat része? Remélem ilyen esetben nem a zombigép tulaját veszik elő, hanem mélyebb vizsgálatot végeznek,és megnézik ki lehet a zombigépek "hadvezérre".....
  • Macropus Rufus #6
    eddig is tárolva voltak. Senkit nem zavart. Amióta szerverek vannak minden logolva van. Tehát az is, hogy milyen kérés, milyen ip-ről jött és ez hogyan lett teljesítve. A logok azért készülnek, hogy ha gond van akkor a technikusok meg tudják találni a hiba forrását a logok elemzésével. És mivel minden backup-olva van a logok is. Szóval eddig is mentve voltak ezek az adatok. Vélhetően az illető most szembesült azzal, hogy minden tevékenysége naplózásra kerül.
  • morguldae #5
    Szinte mindenhol mentik a látogatók ip-jét bármilyen oldalt is néz. A védekezés alapja! Minden site tulajdonos tudni akarja, ha valaki ártó szándékkal van az oldalai iránt. Nincs ebben semmi különös. Alap dolog az ip-k mentése!
  • Sir Cryalot #4
    Hát ha ebből indulunk ki akkor eleve nem eltárolásról vagy begyűjtésről van szó hanem elfogásról :D
  • felemelő #3
    Nem a gyüjtött adatokkal vagy kamera felvételekkel van gond, hanem hogy ki és mire használhatja fel azt.

    Ez az, ami a dolog rákfenéje.
  • gforce9 #2
    Nem értem ezt a csókát. Miért nem rögtön azért perelt, hogy amikor elmegy személyesen egy közhivatalba, kapcsolják ki a biztonsági kamerákat, mert ő nem járult hozzá, hogy felvételt készítsenek róla és eltárolják. Idióta barom.
  • Gauge #1
    Ez egy baromság. Ha valaki támadni akar, az úgyis álcázza az IP-jét valamilyen formában. A való életben ez úgy nézne ki, mintha csak lakcím kártya felmutatása mellett mennél be egy boltba, vagy olvasnál újságot.

    1984.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.10.22. 04:56:32